Uleiul de canepa: beneficii oferite pielii

Publicat la data de: 06 Septembrie 2012 | Actualizat la data de: 10 Septembrie 2012
Autor: SfatulMedicului
Uleiul de canepa: beneficii oferite pielii

Uleiul de canepa este un produs foarte bogat in nutrienti, si contine antioxidanti, proteine, caroten, fitosteroli, fosfolipide, dar si numeroase minerale, printre care se numara calciul, magneziul, sulful, potasiul, fierul, zincul si fosforul.

Este o sursa completa de proteine si contine toti cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 aminoacizi esentiali. De asemenea mai contine si vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C, D, si E. Culoarea sa verde este data de bogatul continut de clorofila care se gaseste in mod natural in semintele de canepa. Poate ca cea mai importanta proprietate a uleiului de canepa este data de procentul sau ridicat de acizi grasi esentiali, care este cel mai ridicat, dintre toate plantele din lume.

Canepa contine atat Omega-3, cat si Omega-6 in raport de 3:1. Aceasta proportie este cea a echilibrului perfect intre cei doi acizi, ceea ce inseamna ca acest ulei este alegerea perfecta pentru a va completa dieta. Acizii grasi esentiali sunt necesari pentru sanatatea noastra, si sunt responsabili de luciul specific pielii, parului, ochilor, pentru a transfera oxigen catre fiecare celula din corp si chiar de a da mai multa claritate procesului de gandire.

De asemenea acesti acizi sunt cei care ne lubrefiaza si ne curata arterele, intaresc sistemul imunitar, si preintampina actiunea virusilor sau a altor agenti patogeni asupra organismului. Acizii grasi esentiali nu pot fi produsi de corpul uman, asa ca trebuie sa ii obtinem din alte surse, prin aport alimentar.

BIOriginePielea noastra este raspunzatoare pentru multe procese, cum ar fi cel de termoreglare, cel de receptare a anumitor senzatii, de protectie si de reglare a hidratarii. Reglarea hidratarii se realizeaza printr-o “bariera” produsa de piele; aceasta se afla la suprafata si se numeste epiderma. Epiderma are un strat, stratum corneum, care este alcatuit din celule ale pielii, unite intre ele prin intermediul lipidelor.

Celulele pielii noastre mor periodic, se descuameaza si sunt inlocuite de noi celule. Acest proces este dependent de sanatatea “barierei”. Cheia integritatii acestei bariere o constituie hidratarea, mai exact mentinerea apei in interiorul pielii. Pentru a reusi sa pastrati apa in piele trebuie sa aplicati un umectant (o substanta hidratanta care sa atraga si sa mentina apa in interior).

Uleiul de canepa ne asigura aportul necesar de acizi esentiali grasi, care ne pastreaza pielea hidratata, fiind in acelasi timp un hidratant natural. Eficacitatea functionarii barierei este cea care determina nivelul de hidratare al pielii si implicit a sanatatii, moliciunii si finetii acesteia. Acizii grasi esentiali sunt cei care mentin si intretin aceasta bariera.

Continuare: BIOrigine.ro


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Legume bogate in proteine Legume bogate in proteine

    Generalitati Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului. Desi...citeste mai mult

  • Aminoacizii – o baza solida pentru o viata sanatoasa Aminoacizii – o baza solida pentru...

    Generalitati Aminoacizii fac parte din viata noastra zilnica - ne ajuta sa diminuam nivelul de stres, sa dormim mai bine, sa ne simtim energici si de asemenea sa combatem efectele negative pe care le pot avea unele boli asupra organismului nostru. Sunt de fapt cei...citeste mai mult

Coronavirus Update