Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Este daunatoare tableta pentru copii?

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017
Este daunatoare tableta pentru copii?

Tableta este o modalitate care ii ajuta pe copii sa isi petreaca mai usor timpul liber, datorita multitudinii de jocuri si aplicatii.

Insa trebuie folosita in anumite conditii, pentru ca poate influenta negativ dezvoltarea armonioasa a micutilor.

De la ce varsta?

In ceea ce priveste varsta la care un copil poate sa aiba acces la tableta, unii specialisti sustin ca poate fi folosita in jurul varstei de trei ani, in timp ce alti specialisti spun ca nu mai devreme de sase ani.

Parintele poate sa ceara sfatul unui psiholog sau al unui cadru didactic, pentru a vedea daca tableta poate sa fie folosita de catre copil.

Psihologii sunt de parere ca pana la varsta de doi ani un astfel de device nu este recomandat, pentru ca micutii invata cel mai bine din experientele pe care le au in lumea reala, alaturi de familie, modul ideal de a-si folosi simturile si a se dezvolta.

Fara tableta in parc

Ideal ar fi ca tableta sa nu fie folosita in parc sau la gradinita, pentru ca exista riscul ca un copil sa nu mai socializeze cu ceilalti.

Astfel, el poate prefera jocurile online, in locul unei conversatii cu un prieten de joaca, ceea ce ii poate crea probleme de adaptabilitate intr-un grup mai tarziu.

Stimuleaza creativitatea

Parintii trebuie sa fie vigilenti si sa aiba grija ca micutii sa foloseasca o tableta cu masura. Astfel, trebuie sa negocieze cu cei mici, astfel incat ei sa stea doar cateva zeci de minute pe zi jucandu-se pe acest gadget.

Pentru micutii care au varsta intre 2 si 5 ani sunt utile aplicatiile care le permit sa descopere numerele, culorile si formele geometrice. Astfel, li se dezvolta inteligenta si creativitatea.

Alte aplicatii ii familiarizeaza pe cei mici cu ceasul, astfel incat sa ajunga sa stie cat este ora, unele sa invete lucruri noi si interesante din toate domeniile.

Cat timp poate fi folosita tableta

Specialistii recomanda nu mai mult de o jumatate de ora petrecuta pe tableta pentru copilasii de pana la patru-cinci ani si nu mai mult de o ora pe zi pentru cei cu varsta cuprinsa intre cinci si sapte ani. Astfel, este indepartat pericolul dependentei de acest gadget.

Adolescentii care stau pe tableta sau in fata calculatorului trebuie sa ia o pauza la fiecare 20 de minute, ca sa isi odihneasca ochii.

Folosita cu masura, tableta se poate dovedi foarte eficienta in dezvoltarea armonioasa a copiilor. De asemenea, aplicatiile le pot fi de ajutor pentru rezolvarea sarcinilor de la scoala.

Sfaturi utile pentru parinti:

- In momentul in care unui copil i se ofera acces la tableta, cel mai bine ar fi sa se joace sub supravegherea parintilor. Acestia le pot raspunde oricand la intrebarile pe care le au si le pot oferi celor mici ajutorul.

Este un mod prin care poate fi crescuta capacitatea de intelegere a celor mici. De asemenea, parintii trebuie sa le puna tot timpul intrebari, pentru a-i ajuta pe micuti sa invete.

- Parintii trebuie sa le explice copiilor despre riscurile si beneficiile tabletei, astfel incat acestia sa inteleaga de ce au voie sa faca anumite lucruri, in timp ce altele le sunt interzise.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate