Un buget sub 4% din PIB la Sanatate ar incalca acordul privind marirea salariilor - sindicate

Publicat la data de: 16 Ianuarie 2009

Un buget sub 4% din PIB pentru Sanatate ar incalca acordul semnat de fostul ministru al Sanatatii si sindicate, care prevede majorarea salariilor personalului medical si care a fost reconfirmat de actualul ministru, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Birea.

"Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a angajat in scris ca bugetul va fi de cel putin 4%, astfel incat sa existe fonduri care sa acopere cererile de marire a salariilor personalului din sistemul sanitar. Iar ministrul Bazac, dupa preluarea mandatului, ne-a reconfirmat ca Sanatatea va dispune de acest procent", a explicat Birea.

Pe 15 noiembrie 2008, Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii, condus atunci de Eugen Nicolaescu, au semnat un acord privind cresterea salariilor in sistemul sanitar cu pana la 25%, in 2009.

Potrivit vicepresedintelui Sanitas, un buget mai mic de 4% ar crea mari probleme personalului din Sanatate, care se asteapta la o crestere salariala de pana la 25%, asa cum prevede acordul semnat intre sindicalisti si Ministerul Sanatatii.

"Vom avea o intalnire cu ministrul Ion Bazac, pana la sfarsitul lunii, dupa ce se va comunica oficial bugetul pentru Sanatate, si vom stabili atunci care este situatia concreta", a mai spus Birea.

Noul proiect de buget ar putea prevedea o suma mai mica de 4% din produsul intern brut (PIB) pentru Sanatate si mai putin de 6% din PIB pentru Educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

In legea bugetului de stat pe 2008, Ministerului Sanatatii i-a fost alocat 4,5% din PIB. Potrivit surselor citate, suma alocata efectiv pentru Sanatate de la bugetul de stat a fost de 3,95% din produsul intern brut.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, i-a informat pe participantii la intalnirea cu partenerii sociali din comisiile pentru stabilirea masurilor anticriza ca daca ar accepta cererile de alocare a bugetului venite de la toate ministerele, deficitul bugetar ar ajunge la 12% din PIB in 2009, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii sindicatelor.

Sursa NewsIn


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • 11 mituri surprinzatoare din medicina 11 mituri surprinzatoare din medicina

    Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea...citeste mai mult

  • Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae...

    Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Exista o educatie sexuala in randul cuplurilor adulte din Romania la ora actuala? Exista un anumit grad de educatie in probleme de...citeste mai mult

  • Medicina Integrata Sciencemed trateaza alergiile Medicina Integrata Sciencemed...

    Generalitati Stranutul, tusea, nasul infundat, inrosirea ochilor, lacrimarea, pruritul (mancarimea) nazal, ocular si cutanat, numeroasele eruptii pe piele ce apar atunci cand folosim anumite creme sau cand imbracam unele haine, crampele abdominale si tulburarile de...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Coronavirus Update