Un buget sub 4% din PIB la Sanatate ar incalca acordul privind marirea salariilor - sindicate

Un buget sub 4% din PIB pentru Sanatate ar incalca acordul semnat de fostul ministru al Sanatatii si sindicate, care prevede majorarea salariilor personalului medical si care a fost reconfirmat de actualul ministru, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Adrian Birea.

"Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a angajat in scris ca bugetul va fi de cel putin 4%, astfel incat sa existe fonduri care sa acopere cererile de marire a salariilor personalului din sistemul sanitar. Iar ministrul Bazac, dupa preluarea mandatului, ne-a reconfirmat ca Sanatatea va dispune de acest procent", a explicat Birea.

Pe 15 noiembrie 2008, Federatia Sanitas si Ministerul Sanatatii, condus atunci de Eugen Nicolaescu, au semnat un acord privind cresterea salariilor in sistemul sanitar cu pana la 25%, in 2009.

Potrivit vicepresedintelui Sanitas, un buget mai mic de 4% ar crea mari probleme personalului din Sanatate, care se asteapta la o crestere salariala de pana la 25%, asa cum prevede acordul semnat intre sindicalisti si Ministerul Sanatatii.

"Vom avea o intalnire cu ministrul Ion Bazac, pana la sfarsitul lunii, dupa ce se va comunica oficial bugetul pentru Sanatate, si vom stabili atunci care este situatia concreta", a mai spus Birea.

Noul proiect de buget ar putea prevedea o suma mai mica de 4% din produsul intern brut (PIB) pentru Sanatate si mai putin de 6% din PIB pentru Educatie in 2009, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB, au declarat pentru NewsIn surse oficiale.

In legea bugetului de stat pe 2008, Ministerului Sanatatii i-a fost alocat 4,5% din PIB. Potrivit surselor citate, suma alocata efectiv pentru Sanatate de la bugetul de stat a fost de 3,95% din produsul intern brut.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, i-a informat pe participantii la intalnirea cu partenerii sociali din comisiile pentru stabilirea masurilor anticriza ca daca ar accepta cererile de alocare a bugetului venite de la toate ministerele, deficitul bugetar ar ajunge la 12% din PIB in 2009, au declarat, pentru NewsIn, reprezentantii sindicatelor.