Coronavirus Update

De ce sunt unii oameni stangaci

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2010

Generalitati

Sus
De ce sunt unii oameni stangaci

Numai stangacii gandesc drept spune o zicala americana, facand aluzie la faptul ca partea stanga a corpului e controlata de emisfera dreapta a creierului si viceversa.

Chiar daca zicala este o exagerare, cercetarile au aratat ca exista oarecare diferente intre felul de gandi al dreptacilor si al stangacilor, cei din urma fiind mai creativi si mai indemanatici in anumite domenii.

Daca par stangaci si la figurat, adica neindemanatici, e numai din cauza ca sunt fortati sa traiasca intr-o lume a dreptacilor, plina cu obiecte concepute pentru a fi manuite cu dreapta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De ce unii oameni sunt stangaci
  3. Stangacii si sanatatea
  4. Cand iti dai seama daca un copil e stangaci
  5. Citeste pe aceeasi tema

De ce unii oameni sunt stangaci

Sus

Adevarul e ca nimeni nu stie raspunsul cu exactitate. Preferinta pentru o anumita mana apare inca din timpul vietii intrauterine, la ecografii putandu-se observa ca o mana este dusa mai adesea la gura decat cealalata.

Una dintre teoriile aparute se refera la influenta testosteronului, hormonul masculin. Se pare ca fluctuatiile nivelului de testosteron al gravidei influenteaza dezvoltarea creierului. Mai exact expunerea la o cantitate mare din acest hormon inhiba dezvoltarea emisferei stangi a creierului, asa incat mai multi neuroni migreaza in cea dreapta, care devine dominanta. Si cum emisfera dreapta controleaza partea stanga a corpului...

O alta teorie este cea a geneticii. Se pare ca exista o gena care face ca un om sa fie stangaci. Doi parinti stangaci au 50% sanse de a avea un copil cu aceeasi caracteristica. Daca numai unul din parinti este stangaci, sansele scad la 25%, iar daca ambii sunt dreptaci exista doar 10% sanse de a avea un copil care scrie cu stanga.

Stangacii si sanatatea

Sus

Din pacate, studiile au aratat ca stangacii stau mai prost cu sanatatea decat dreptacii. Ei au un risc mai mare de schizofrenie, alcoolism, dislexie dar si de afectiuni somatice autoimune, precum boala Crohn. Se crede ca acestea sunt legate de gena pe care o mostenesc stangacii, deci riscul ramane acelasi, chiar daca sunt fortati sa-si foloseasca mai mult mana dreapta.

Avand in vedere ca au mai multe probleme de sanatate si ca natura tinde sa-i favorizeze pe cei puternici, specialistii s-au intrebat cum de gena „stangaciei” a supravietuit de-a lungul evolutiei umane? Explicatia a venit dupa ce si-au dat seama ca stangacii sunt mai buni la anumite sporturi, precum scrima, baseball-ul, tenisul.

Se pare ca si in trecut, faptul ca foloseau mai mult mana stanga ii ajuta in activitatile fizice, inclusiv in lupta corp la corp. Asadar, cand un om al pesterilor stangaci se lupta cu unul dreptaci, primul avea un avantaj important, ceea ce il ajuta sa supravietuiasca respectivului conflict. Desigur, astazi nu mai suntem nevoiti sa ne luptam cu cei din jur, dar s-a observat ca stangacii sunt totusi mai buni in sporturi de contact cum este boxul.

Cand iti dai seama daca un copil e stangaci

Sus

Daca ai sta toata ziua la ecograf, probabil ca ti-ai da seama din primele luni de sarcina. Dupa nastere, preferinta pentru o anumita mana se poate observa de pe la sase-sapte luni. Dar nu poti fi sigura cu adevarat decat la doi-trei anisori cand va incepe sa prefere in mod constant o anumita mana.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter