Clickmed
programare rapida la medic

Campania Saptamana Europeana de Vaccinare

Publicat la data de: 17 Aprilie 2007

In perioada 16-22 aprilie 2007, sub sloganul “sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam”, in Romania se va desfasura campania “Saptamana Europeana de Vaccinare”.

Saptamana Europeana a Vaccinarii (16-22 aprilie) este o initiativa in Regiunea Europeana OMS si este coordonata de catre biroul regional al OMS, Romania fiind pentru prima oara invitata sa participe la aceasta campanie.

Scopul principal al campaniei “ Saptamana Europeana de Vaccinare” este acela de a constientiza importanta vaccinarii copiilor si a dreptului fiecarui copil la vaccinare. Campania se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 0-14 ani, in special din celor din grupurile sociale defavorizate.

Bugetul estimativ este de 60.000 RON, bani care provin de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. La aceasta suma se adauga si banii obtinuti din sponsorizari (de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF, producatori si distribuitori de vaccinuri), in valoare de aproximativ 20.000 de EURO.

Obiectivele campaniei:

- cresterea constientizarii factorilor de decizie asupra importantei vaccinarilor, in vederea mobilizarii resurselor locale si a dezvoltarii unei strategii pe termen lung pentru grupurile defavorizate;
- cresterea constientizarii populatiei si a acoperirii vaccinale, in special a copiilor sub 3 ani;
- imbunatatirea calitatii serviciilor de vaccinare furnizate de catre medicii de familie si imbunatatirea comunicarii si a accesului in comunitati a asistentelor medicale comunitare si a mediatorilor sanitari;
- angajarea cadrelor medicale si obtinerea sprijinului mass-mediei in organizarea de dezbateri publice, in scopul constientizarii tuturor asupra dreptului fiecarui copil la vaccinare.

Actiunile campaniei:
- in fiecare judet se vor organiza mese rotunde, cu participarea mediatorilor sanitari, asistentilor comunitari, reprezentantilor administratiei locale si ai caselor judetene de asigurari de sanatate. In cadrul acestora, autoritatile de sanatate publica judetene vor prezenta situatia acoperirii vaccinale la nivel judetean, date privind incidenta bolilor prevenibile prin vaccinare, problemele specifice ale judetului in asigurarea unei acoperiri vaccinale bune. In acest fel se urmareste implicarea activa a tuturor institutiilor judetene in depistarea si vaccinarea comunitatilor greu accesibile;
- aproximativ 50 medici de familie din fiecare judet, selectati din zone izolate sau defavorizate, vor participa la o sesiune de instruire in care se vor prezenta informatii importante despre vaccinuri, cu accent pe contraindicatiile reale ale vaccinurilor, despre concomitentele posibile (posibilitatea de a administra in acceasi zi mai multe vaccinuri), supravegherea RAPI (reactii adverse postvaccinale indezirabile), despre obligatia medicului de a rechema la vaccinare un copil contraindicat temporar si calendarul de vaccinari;
- Autoritatile de Sanatate Publica Judetene vor stabili, pe langa cabinetele medicilor de familie, puncte de vaccinare accesibile populatiei unde, pe durata campaniei, vor putea fi imunizati copiii, dandu-se prioritate celor care nu au beneficiat inca de toate vaccinarile, conform varstei, precum si asigurarii unei cat mai bune acoperiri vaccinale pentru principalele boli transmisibile (ex. poliomielita, rujeola, difterie, tetanos etc.);
- pentru optimizarea campaniei vaccinare, in judetele Valcea, Hunedoara, Prahova si Mures, unde exista comunitati defavorizate in procent semnificativ, echipele de specialisti se vor deplasa chiar in comunitatile selectate;
- se vor distribui materiale de promovare - postere, carnete de vaccinare, pliante informative, care contin date despre tipul de vaccinare indicat pentru fiecare varsta a copilului pana la 36 de luni - prin intermediul medicilor de familie, al autoritatilor locale, al mediatorilor sanitari si asistentilor comunitari.

In acelasi context, in prezenta unui reprezentant OMS, va fi lansat Raportul privind evaluarea programului de asistenta comunitara, raport realizat prin colaborarea dintre Ministerul Sanatatii Publice, Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA), Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Institutul de Cercetare si Formare John Snow, Inc. (JSI R&T), Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS), Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” (IOMC).

Ministerul Sanatatii Publice si-a propus, inca din 2002, dezvoltarea unei retele de asistenta medicala comunitara prin intermediul careia sa se imbunatateasca accesul la servicii medicale pentru segmentele populatiei defavorizate, cu un impact direct asupra ameliorarii starii de sanatate. Programul si-a dorit sa modifice atitudinea si comportamentul acestei categorii sociale, in sensul responsabilizarii fata de propria stare de sanatate si, nu in ultimul rand, sensibilizarea si cresterea implicarii comunitatii fata de nevoile populatiei marginalizate.
Programul pilot a fost dezvoltat, la inceput, in 7 judete si in municipiul Bucuresti, prin angajarea a 160 de asistenti medicali comunitari. Dovedindu-si utilitatea, programul s-a dezvoltat in fiecare an, astfel incat, la finele lunii noiembrie 2006, un numar de 805 asistenti medicali comunitari si-au desfasurat activitatea la nivel national. Intrarea in vigoare a Legii 95/2006 privind reforma in sanatate, prin titlul V - asistenta medicala comunitara, deschide procesul de dinamizare a programului si de crestere a numarului de asistenti medicali comunitari intrati in program. Pentru anul 2007 se doreste o crestere a numarului acestora de pana la 2.500 de persoane.

Romania se numara printre cele aproximativ 16 tari invitate, in acest an, sa participe la campania “Saptamana Europeana de Vaccinare”. Prima runda a acestui eveniment international a avut loc in anul 2004 si s-a desfasurat in 6 tari.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate