Conceptii gresite despre vaccinare

Publicat la data de: 24 Septembrie 2012 | Actualizat la data de: 26 Septembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Conceptii gresite despre vaccinare

Unii parinti au reticente, privind vaccinarea lor sau a copiilor lor. Exista mai multe cauze care pot declansa aceasta teama. Unii oameni au obiectii religioase sau filozofice, altii considera ca vaccinarea obligatorie este un amestec al guvernului in ceea ce ei considera ca ar trebui sa reprezinte o alegere personala.

Altii sunt preocupati de siguranta sau eficacitatea vaccinurilor sau cred ca prevenirea bolilor prin vaccinare prezinta un risc grav pentru sanatate.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Vaccinurile pot provoca autism?
 3. Vaccinurile pot declansa tulburari autoimune sau sindromul mortii subite la nou-nascuti?
 4. Vaccinurile contin ingrediente toxice?
 5. Citeste pe aceeasi tema

Vaccinurile pot provoca autism?

Sus

Oamenii de stiinta au studiat acest aspect ani de zile, pe grupuri mari de copii si nu au gasit nicio dovada ca ar exista vreo legatura intre vaccinuri si autism. De asemenea, nu exista nicio relatie dintre timerosal (conservant gasit in vaccinul antrigripal) si autism.

Studiul original care a sugerat o asociere intre vaccinuri (in special vaccinul rujeolic, urlian si rubeolic) si autism s-a dovedit a fi eronat. Rezultatele publicate initial au fost retractate.

Vaccinurile pot declansa tulburari autoimune sau sindromul mortii subite la nou-nascuti?

Sus

Nu. Posibil sa fii auzit ca vaccinurile pot cauza boli autoimune (in cazul carora sistemul imunitar ataca organismul, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1 si scleroza multipla). Acest lucru nu este adevarat. Oamenii de stiinta au studiat intensiv si nu au gasit nicio dovada care sa confirme ca vacinurile provoaca tulburari autoimune.

Vacinurile nu provoaca nici sindromul mortii subite la nou-nascuti. Mitul a luat nastere atunci cand s-a constatat ca unii dintre copiii care au murit din cauza sindromului mortii subite infantile, au fost in prealabil imunizati cu vaccin antidifteric, antitetanos si antiperutssis. Se pare ca acest lucru a fost doar o coincidenta, deoarece acest sindrom se manifesta la aceeasi varsta la care se administreaza vaccinul.

Vaccinurile contin ingrediente toxice?

Sus

Substantele din compozitia vaccinurilor sunt evaluate si verificate pentru a putea fi utilizate in siguranta.

- Timerosal - este un conservant adaugat in unele vaccinuri. Deoarece contine mercur, unii cercetatori au investigat daca nivelul de mercur din vaccinurile administrate in copilarie ar putea deteriora sistemul nervos. Nu s-a descoperit nicio dovada ca aceste cantitati mici de mercur dauneaza sistemului nervos al copiilor. Singurele vaccinuri pentru copii, care contin timerosal, sunt vaccinurile antigripale.

- Aluminiul - este folosit in unele vaccinuri pentru a produce o reactie puternica a sistemului imunitar, intrucat vaccinul poate contine o cantitate mai mica de germeni slabiti. Aluminiul se gaseste in mod natural in aer, apa si alimente. Cantitatea de aluminiu din vaccinuri nu este mai mare decat cea din laptele matern si laptele praf.

- Formaldehida ajuta la fabricarea vaccinurilor. Aceasta este utilizata pentru inactivarea anumitor virusuri si toxine. Vaccinurile contin doar o cantitate foarte mica de formaldehida, intrucat aceasta este eliminata in mare parte atunci cand este purificat vaccinul, in timpul procesului de fabricatie. Cantitatea acestei substante din vaccinuri este mult mai mica decat cea care se regaseste in mod normal in corpul unui bebelus.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antihepatita B (vaccinare...

  Generalitati Indicatii - Acest vaccin are drept scop imunizarea impotriva infectiilor cauzate de virusul hepatitei B. Dozare si administrare - Doza pediatrica (pentru nou-nascuti si copiii sub 15 ani) este de 0,5 ml, continand 10μg de HBs Ag. Doza pentru...citeste mai mult

 • Posibila legatura dintre autism si greutatea mica la nastere Posibila legatura dintre autism si...

  Generalitati Studii recente au sugerat ca prematuritatea si greutatea mica la nastere sunt factori care dubleaza riscul de aparitie a autismului, mai ales in cazul fetitelor. Acest risc exista si in cazul baietilor, insa el este mai redus. Acest fapt este oarecum...citeste mai mult

 • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

  Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate