Atentie la consumul excesiv de alimente si alcool, in perioada Sarbatorilor de iarna
Stire medicala
In aceasta perioada, medicii ne recomana sa evitam consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri.
De asemenea, specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata.
Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a Sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.
Specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.
La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele.
In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.
Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.
Alcoolul, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in canitati mari poate produce deshidratarea acestuia.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diete-nutritie .
Articole recomandate
-
Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor
-
Consumul de alcool si diabetul zaharat
-
Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool ...
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Sindromul de abstinenta la alcool
-
Efectele consumului de alcool asupra organismului
-
Ce este intoleranta la alcool?
-
Intoxicatia cu alcool
-
Tulburarile neurologice determinate de consumul de alcool
-
Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool
-
Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool
-
Intoleranta si alergiile la alcool
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool
-
Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii


Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor
Consumul de alcool si diabetul zaharat
Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool ...
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Sindromul de abstinenta la alcool
Efectele consumului de alcool asupra organismului
Ce este intoleranta la alcool?
Intoxicatia cu alcool
Tulburarile neurologice determinate de consumul de alcool
Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool
Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool
Intoleranta si alergiile la alcool
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool
Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii