Clickmed
programare rapida la medic

Intoxicatia cu alcool

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Intoxicatia cu alcool

Unor oameni le place sa bea o bere, vin sau lichior pentru a sarbatori sau a se relaxa. Cu moderatie, alcoolul poate fi bun. Dupa prea mult alcool, stii ca s-ar putea sa treci cu mahmureala. Dar daca nu stii cand sa renunti si sa te opresti din baut, s-ar putea sa te pui intr-o situatie care pune viata in pericol. Cand nivelul de alcool in sange al unei persoane creste, creste si riscul de intoxicatie cu alcool.

Ce este intoxicatia cu alcool?

Sus

S-ar putea sa fi avut mahmureala si ti-ai revenit foarte bine. Dar intoxicatia cu alcool este periculoasa si poate pune viata in pericol. Se intampla atunci cand o persoana bea o cantitate mare de alcool intr-un timp scurt.

Intoxicatia cu alcool poate rezulta din consumul oricarui tip de alcool, inclusiv bere, vin sau lichior. Pe masura ce stomacul tau digera si absoarbe alcoolul, alcoolul intra in sange, iar nivelul de alcool in sange incepe sa creasca. Ficatul tau descompune alcoolul. Dar atunci cand nivelul de alcool din sange este ridicat, ficatul tau coplesit si depasit de situatie nu poate elimina toxinele suficient de repede.

Excesul de alcool din sange este un deprimant. Asta inseamna ca reduce functia normala. In acest caz, afecteaza partile creierului care controleaza functiile vitale ale corpului, cum ar fi respiratia, ritmul cardiac, tensiunea arteriala si temperatura. Pe masura ce alcoolul din sange continua sa creasca, efectul deprimant este mai substantial.

Cine este cel mai expus riscului de intoxicatie cu alcool?

Sus

In fiecare an, cel putin 2.200 de oameni mor din cauza intoxicatiei cu alcool. Statisticile arata ca barbatii cu varste cuprinse intre 35 si 64 de ani sunt de obicei cei care mor din cauza asta. Majoritatea oamenilor care mor din cauza intoxicatiei cu alcool sunt albi. Cu toate acestea, oricine se poate intoxica cu alcool. Alti factori importanti legati de bautor:
• Varsta.
• Cantitatea de alimente in stomac.
• Experienta anterioara de baut.

Ce cauzeaza intoxicatia cu alcool?

Sus

Prea mult alcool in sange provoaca otravire cu alcool. Afectiunea se mai numeste si supradozaj de alcool. Determinarea cantitatii de alcool in sange se masoara prin continutul de alcool in sange (BAC) ca procent.

Nu este nevoie de mult alcool in sange pentru a cauza probleme:
• Intre 0,0 si 0,05%: Acest nivel este considerat o afectare usoara. Simptomele includ de obicei unele dificultati de a vorbi si de a-si aminti lucruri. Persoana poate parea stangace si poate incepe sa se simta putin somnoros.
• Intre 0,06 si 0,15%: Persoana a ajuns la o deficienta crescuta. Efectele deficientei usoare se agraveaza. Un impact semnificativ asupra abilitatilor de conducere incepe sa apara.
• Intre 0,16 si 0,30%: Efectele deficientei crescute se agraveaza. Rationamentul si abilitatile de luare a deciziilor devin foarte afectate. Varsaturile sunt frecvente.
• Intre 0,31 si 0,45%: situatia este acum in a pune in pericol viata. In acest moment, persoana are un risc semnificativ de a muri din cauza efectului depresiv, ceea ce face ca functiile vitale ale vietii sa incetineasca prea mult.

Care sunt simptomele intoxicatiei cu alcool?

Sus

Deoarece o intoxicatie cu alcool este periculoasa si poate pune viata in pericol, este important sa intelegem simptomele. Semnele comune ale intoxicatiei cu alcool includ:
Piele de culoare albastruie sau rece, moale, mai ales în jurul buzelor si a unghiilor.
• Confuzie, raspunsuri incetinite, lipsa de coordonare sau incapacitatea de a merge.
• Dificultate de a ramane constient si cooperant.
• Hipotermie.
• Puls neregulat, batai neregulate ale inimii sau respiratie (intervale de 10 secunde sau mai mult intre respiratii).
• Probleme cu controlul vezicii urinare sau intestinului (incontinenta urinara).
• Convulsii, varsaturi sau sufocare.
• Miros puternic de alcool.

Cum testezi pentru a vedea daca cineva are alcool in organism?

Sus

Exista doua modalitati principale de a verifica continutul de alcool in sange al unei persoane:

1. Etilotest: pe masura ce bei, alcoolul trece prin fluxul sanguin catre plamani. Acolo, se evapora in plamani si il expiri (il degajezi). Pe masura ce suflati in aparatul etilotest, acesta va poate estima BAC in functie de cat de mult alcool detecteaza in respiratie.

2. Test de sange: un tehnician de laborator extrage o cantitate mica de sange cu un ac. Tehnicianul analizeaza apoi sangele pentru BAC. Testul de sange este cel mai precis in decurs de sase pana la 12 ore de la ultima bautura pe care o consumati.

Cum tratezi intoxicatia cu alcool?

Sus

Daca cineva are intoxicatie cu alcool, ar putea avea nevoie imediat de un tratament salvator. Intr-un cadru medical, profesionistii din domeniul sanatatii vor folosi:

1. Lichide IV: Specialistii in domeniul medical administreaza lichide intravenoase (IV) pentru a trata deshidratarea. Lichidele pot creste, de asemenea, nivelul zaharului din sange.
2. Oxigen: Medicii pot administra oxigen folosind o canula nazala (tub flexibil prins de nas). Ei pot pune un tub mic in trahee daca o persoana are dificultati de respiratie.
3. Sondarea stomacului: Folosind un tub, specialistii de servicii medicale pot curata stomacul de toxine prin plasarea undei sonde gastrice.
4. Filtrarea sangelui: daca rinichii nu sunt capabili sa faca treaba, specialistii pot incepe dializa pentru a filtra alcoolul din sange.

Cum previi intoxicatia cu alcool?

Sus

Pentru a preveni intoxicatia cu alcool, limitati consumul de alcool. Trebuie sa stii cand este suficient si sa te opresti. Daca tu sau un prieten beti, fii atent la cat de mult consumi si cat de repede. Daca un prieten pare sa bea prea mult si prea repede, incearca sa intervii si si limitezi cat mai are. Moderatia este intotdeauna importanta.

In plus, puteti preveni intoxicatia cu alcool prin:
• Evitati jocurile de bautura intre prieteni: jocurile pot pune presiune pe participanti sa bea excesiv.
• Ramaneti hidratat: beti apa dupa fiecare bautura alcoolica.
• Nu amestecati alcool si medicamente: Nu beti niciodata alcool in timp ce luati medicamente pe baza de reteta medicala.
• Mananca mai intai: nu bea pe stomacul gol.
• Fiti atenti: evitati o bautura daca nu cunoasteti continutul acesteia sau daca este amestecata cu bauturi energizante.

Ce se poate intampla cu intoxicatia cu alcool si care sunt complicatiile?

Sus

Intoxicatia cu alcool este grava. Cineva care consuma prea mult alcool pana la supradozaj poate avea:
• Pene de curent sau episode de amnezie.
• Hipoglicemie (scaderea zaharului din sange), care poate provoca convulsii.
• Hipotermie (temperatura scazuta a corpului).
• Batai neregulate sau pauze scurte ale inimii.
• Pierderea cunostintei, care poate duce rapid la moarte.
• Varsaturi severe, care pot duce la deshidratare, convulsii, leziuni permanente ale creierului sau moarte.

Concluzie

Sus

Alcoolul poate fi consumat, dar cu moderatie. Cu toate acestea, atunci cand incepe presiunea de la colegi sau bautul devine scapat de sub control, sanatatea ta poate fi in pericol. Limitati-va consumul de alcool si, daca alcoolul este o problema, cautati ajutor. Nu va lasati influentati de jocuri pe bautura, uneori te poate costa viata.

Bibliografie:
1. https://www.healthline.com/health/alcohol-intoxication
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557381/
3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16640-alcohol-poisoning


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter