Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este sindromul de abstinenta la alcool

Sus
Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool

Sindromul de abstinenta la alcool reprezinta un grup de simptome care pot aparea atunci cand cineva cu alcoolism se opreste brusc din a mai consuma alcool.Alcoolul este un depresiv cerebral, astfel consumul excesiv pe o perioada lunga de timp poate produce schimbari la nivelul creierul.

Consumul cronic de alcool produce schimbari complexe ale dopaminei si a acidului gama-amino-butiric (GABA). La intreruperea consumului de alcool, creierul trebuie sa se readapteze, ceea ce duce la aparitia simptomelor.

Cuprins articol

 1. Ce este sindromul de abstinenta la alcool
 2. Simptome
 3. Sindrom de abstinenta la alcool vs. Mahmureala
 4. Cand mergem la medic
 5. Diagnostic
 6. Tratament
 7. Procesul de detoxifiere
 8. Preventie
 9. Concluzie
 10. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Persoanele cu sindrom de abstinenta la alcool pot prezenta o varietate mare de simptome, in functie de cantitatea de alcool consumata, tipul corporal, sex, varsta, si alte afectiuni ale persoanei respective.

 • Simptome comune ale sindromului de abstinenta includ: greata, varsaturi, frecventa cardiaca crescuta, agitatie, dureri de cap, insomnie, transpiratii, cosmaruri si anxietate.
 • Mai rar, unele persoane pot avea simptome severe. Acestea se numesc delirium tremens si se manifesta prin: tremor sever, tensiune arteriala crescuta, halucinatii de obicei vizuale, dezorientare, convulsii, febra. Delirium tremens are potential fatal deoarece, in acest caz, creierul are probleme in a regla respiratia si circulatia. Pot aparea schimbari drastice ale tensiunii arteriale si ale frecventei cardiace, ceea ce ar putea duce la anevrism sau ischemie cerebrala.

Sindrom de abstinenta la alcool vs. Mahmureala

Sus

In timp ce unele simptome ale sindromului de abstinenta sunt similare celor din mahmureala, ele nu sunt acelasi lucru deoarece au cauze diferite.

Mahmureala apare atunci cand o persoana consuma prea mult alcool deodata, iar in sindromul de abstinenta apare atunci cand persoana opreste brusc consumul de alcool.

O cantitate prea mare de alcool poate sa irite mucoasa gastrica, sa cauzeze deshidratare, si poate duce la aparitia unui raspuns inflamator in organism. Pe masura ce efectele temporare ale alcoolului scad in intensitate, acestea se pot transforma in simptome de mahmureala, cum ar fi durerile de cap, greata, si oboseala.

Sindromul de abstinenta la alcool este diferit, pentru ca organismul se invata cu o anumita cantitate de alcool. Consumul continuu de alcool poate cauza schimbari ale sistemului nervos central si ale preductiei de neurotransmitatori. Cand aportul de alcool este brusc scazut, sau oprit, simptomele sindromului de abstinenta apar.

Cand mergem la medic

Sus

Oricine crede ca este dependent de alcool ar trebuii sa ia in calcul o discutie cu medicul despre acest subiect. Datele sunt intotdeauna confidentiale, iar medicul va sti ce masuri sa ia. Consumul cronic de alcool poate duce la numeroase probleme de sanatate fizica si mintala, dar tratamentele disponibile pentru aceasta afectiune pot fi foarte eficace.
In cazul celor care opteaza pentru dezintoxicare, este important sa faca acest lucru sub supravegherea unui medic deoarece simptomele de abstinenta pot fi severe.

Diagnostic

Sus

Un medic poate diagnostica sindromul de abstinenta la alcool dupa efectuarea unei anamneze riguroase si a unui examen fizic complet. Medicul poate cere o dovada a scaderii consumului de alcool in ultima perioada. De asemenea, medicul va efectua teste de sange, numite teste toxicologice, care masoara cantitatea de alcool din organismul unei persoane. Testele de sange si de imagisica pot arata daca organele, precum ficatul, au fost afectate de aportul de alcool.

Tratament

Sus
 • Optiunile de tratament in sindromul de abstinenta la alcool presupun ingrijire asistata pentru a ameliora efectele simptomelor asupra organismului. De obicei, medicii folosesc medicatmente numite benzodiazepine pentru a reduce simptomele de abstinenta.
 • Consumul excesiv de alcool epuizeaza organismul de electroliti si vitamine, precum: vitamina B9, magneziu, si tiamina. Asadar, tratamentul ar putea sa includa si terapie de substitutie pentru electroliti si vitamine.
 • In general, obiectivele detoxifierii de alcool sunt de a face procesul de abstinenta cat mai sigur pentru persoana implicata si de a o ajuta sa traiasca fara sa mai consume alcool, sa protejeze demnitatea persoanei in timpul procesului de abstinenta aceasta fiind tratata cat mai uman, si sa pregateasca persoana pentru tratamentul impotriva dependentei de alcool.

Procesul de detoxifiere

Sus

Cand o persoana face detoxificare de alcool, simptomele pot incepe oriune intr-un interval de 6 ore pana la cateva zile de la ultimul consum de alcool. Simptomele se pot inrautati treptat in cursul a 2 sau 3 zile. Majoritatea simptomelor se amelioreaza dupa 5 zile. In anumite cazuri, poate continua aparitia de simptome moderate pentru cateva saptamani. Desi unele persoane aleg sa faca detoxificarea la domiciliu, este mai sigur sa fii asistat in timpul acestui proces. Simptomele pot devenii severe si se poate dovedi dificil sa prezici ce persoane vor dezvolta simptome care le pot pune in pericol viata. Cei care prezinta simptome severe ale sindromului de abstinenta la alcool, precum convulsii, halucinatii, sau varsaturi prelungite, vor avea nevoie de tratament medical urgent. Persoanele cu simptome severe vor ramane internati in spital pentru o parte a detoxificarii, sau chiar pana la completarea intregului proces pentru ca medicul sa le poata monitoriza atent tensiunea arteriala, respiratia, si frecventa cardiaca. Medicul va recomanda de asemenea administrarea unei medicatii pentru a usura procesul de detoxificare.

Preventie

Sus

Cea mai eficace metoda de a preveni sindromul de abstinenta la alcool este evitarea consumului de alcool, sau consumul acestuia cu moderatie.

Consumul moderat este definit oficial ca fiind 1 pahar sau mai putin de alcool pe zi pentru femei, si 2 pahare sau mai putin de alcool pe zi pentru barbati. Cu toatea acestea, daca o persoana este deja dependenta de alcool, ea poate ajuta la prevenirea unora dintre simptomele sindromului de abstinenta la alcool printr-o discutie cu medicul despre metode sigure de abstinenta.

Factorii de risc din cadrul consumului cronic de alcool sunt considerati a fi: istoricul familial de consum de alcool exagerat, depresie, si alte afectiuni psihologice si factori genetici care predispun o persoana la alcoolism.

In cazul celor care banuiesc ca ar avea alcoolism, sau sunt dependenti de alcool, este important ca acestia sa caute ajutor din partea celor apropiati si mai ales a medicului.

Concluzie

Sus

Asa cum stim, alcoolul este un depresiv cerebral, producand modificaril la nivelul creierului. Daca bei mult alcool timp de saptamani, luni sau ani, s-ar putea sa ai atat probleme mentale, cat si fizice atunci cand te opresti sau reduceti serios doza cat de mult beti. Aceasta se numeste sevraj de alcool. Simptomele pot varia de la usoare la grave. Daca bei doar o data din cand in cand, este putin probabil sa ai simptome de sevraj atunci cand te opresti. Dar daca ai trecut o data prin sevraj de alcool, este mai probabil sa treci prin asta din nou data viitoare cand renunti. Pentru a avea o viata sanatoasa, trebuie sa renunti la alcool si la tutun, trebuie sa mananci sanatos si sa te hidratezi corespunzator.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate