Clickmed
programare rapida la medic

Un vaccin impotriva COVID-19 ar putea fi mai putin eficient in cazul persoanelor obeze

Actualizat la data de: 08 August 2020
Un vaccin impotriva COVID-19 ar putea fi mai putin eficient in cazul persoanelor obeze

Faptul ca obezitatea creste riscul complicatiilor in cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus, nu reprezinta o necunoscuta. Aproape doua treimi din pacientii infectati cu COVID-19 care prezinta simptome severe, sufera de obezitate, conform organizatiei World Obesity.

O intreaga populatie asteapta dezvoltarea unui vaccin sigur si eficient care sa puna capat pandemiei care a afectat deja aproape 20 milioane de oameni din intreaga lume. Si chiar daca expertii sunt pe drumul cel bun, multe vaccinuri intrand deja in fazele finale de testari clinice, acestia se tem ca un astfel de vaccin nu va fi la fel de eficient in cazul persoanelor obeze ca in cazul persoanelor cu o greutate normala.

Studii anterioare au aratat faptul ca vaccinurile dezvoltate de-a lungul timpului impotriva gripei, hepatitei B, tetanosului sau rabiei au fost mai putin eficiente in cazul adultilor obezi, care au dezvoltat complicatii severe. Cercetatorii sunt de parere ca un vaccin anti-COVID ar putea avea acelasi impact in randul persoanelor obeze, lasandu-le in continuare vulnerabile la virusul care a imbolnavit aproape 20 milioane de oameni.

Tot mai multi specialisti subliniaza ca pierderea in greutate poate aduce beneficii uriase pentru sanatate si poate scadea riscul de complicatii sau deces in cazul imbolnavirii cu noul coronavirus.

Potrivit OMS, excesul de greutate si obezitatea reprezinta riscuri majore pentru sanatate, fiind cauze importante ale unor boli care provoaca milioane de decese in lume.

1.350 de cazuri noi de COVID-19 in Romania si 43 de decese. Au fost efectuate 21.444 teste

In ultimele 24 de ore au fost raportate 1.350 cazuri noi de coronavirus din 21.444 de teste efectuate, bilantul total al infectiilor ajungand la 60.623, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica. 29.872 de pacienti au fost declarati vindecati si 6.204 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.

Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 221 imbolnaviri.

De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 43 de decese (21 barbati si 22 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Braila, Brasov, Caras-Severin, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 2 la categoria de varsta 40-49 ani, 5 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 13 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 13 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 9 decese la categoria de peste 80 de ani.

42 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a afirmat ca in urmatoarea perioada numarul de cazuri de COVID-19 in sectiile de terapie intensiva si decesele vor creste.

Surse:
https://edition.cnn.com/2020/08/05/health/obesity-covid-vaccine-effectiveness-wellness/index.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7205734/


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate