Coronavirus Update

Femeile din mediul rural beneficiaza, pentru cel de-al treilea an consecutiv, de examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2016
Femeile din mediul rural beneficiaza, pentru cel de-al treilea an consecutiv, de examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san

In luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinari gratuite menite sa depisteze cancerul la san. Campania ”Nu am facut destul”, aflata deja la a treia editie, este derulata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Dintre cele 1.025 femei examinate in 2015, pentru 8,5% dintre ele au fost recomandate investigatii suplimentare.

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confrunta femeile. Chiar daca s-au inregistrat scaderi semnificative ale deceselor cauzate de cancerul de san in Europa, in perioada 2000-2010, procentul mortalitatii cauzate de aceasta boala in tara noastra (36%) este inca mai mare decat media europeana (29%).

Cu toate acestea, cancerul de san este o boala tratabila si vindecabila, insa doar atunci cand medicul il depisteaza din timp si pacienta urmeaza tratamentul prescris. Asadar, palparea lunara corecta a sanilor si vizita periodica la medicul specialist pot face diferenta dintre o boala fatala si una tratabila.

In perioada octombrie-decembrie 2015 a avut loc cea de-a cincea editie a campaniei nationale de informare cu privire la cancerul de san, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer. Pentru al doilea an consecutiv, s-a desfasurat si o caravana in cadrul careia 1.025 femei din sapte judete au putut beneficia de examinari medicale gratuite ale sanilor.

Rezultatele actiunii desfasurate anul trecut au fost ingrijoratoare. Din totalul de 1.025 femei examinate, 8,5% au fost identificate cu probleme ale sanilor, 83,7% nu isi facusera niciodata un control specializat si doar 37% dintre ele isi autopalpau sanii lunar. De asemenea, 4,78% dintre femeile care au beneficiat de consultul medical al sanilor aveau un istoric de cancer de san in familie. Depistarea problemelor la timp poate duce la preventia aparitiei cancerului de san de aceea, implementarea unor programe de screening pentru cancerul la san este esentiala. Chiar daca problema este cat se poate de personala, institutiile specializate pot si trebuie sa sustina preventia instalarii bolii.”, accentueaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Editia din acest an a caravanei la sate completeaza eforturile depuse pana acum in celelalte doua editii ale campaniei. Prin aceste initiative, FABC, cu ajutorul voluntarilor de la Societatea Studentilor de la Medicina Bucuresti (SSMB), isi propune sa convinga femeile sa mearga la medic constant, astfel incat sa poata preveni instalarea bolii si, atunci unde e cazul, sa inceapa tratamentul la timp, inainte sa fie prea tarziu.

Primele examinari gratuite pentru depistarea cancerului de san vor avea loc in perioada 15-16 octombrie, in judetul Gorj, in localitatile Glogova, Samarinesti, Sivilesti si Catunele. Saptamana viitoare, in perioada 22-23 octombrie, caravana va ajunge in judetele Valcea (in comuna usani) si in Brasov, in comuna Prejmer si in comuna Tarlungeni. in judetele Mehedinti si Olt caravana ajunge in ultimul sfarsit de saptamana din luna octombrie. i femeile din comunele Gogosu, Godeanu (jud. Mehedinti) si Optasi (jud. Olt) vor beneficia de examinari gratuite.

De asemenea, echipele formate din membrii FABC si voluntarii din Societatea Studentilor din Medicina Bucuresti (SSMB) vor efectua consultatiile gratuite la san pentru femei, precum si masuratori de glicemie, tensiune, electrocardiograme, consultatii oftalmologice si pulsoximetrie, pe care le pot face si barbatii. Mai multe detalii despre campanie si programul complet al caravanei pot fi gasite pe www.invingemcancerul.ro.

Ce trebuie sa stii:
Cancerul de san apare la femei din ce in ce mai tinere.
Aparitia unui nodul trebuie investigata, dar nu inseamna ca este un semn de cancer.
Autoexaminarea regulata a sanilor trebuie sa faca parte din rutina oricarei femei. Multe femei cu cancer de san nu au niciun simptom.

Recomandari importante in preventie:
Autoexaminarea lunara a sanilor. incepand inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.

Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.

Mamografia. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.
„Nu am facut destul” este o campanie de informare despre cancerul de san initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Roche, SSMB.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate