Clickmed
programare rapida la medic

Autoexaminarea sanilor in preventia cancerului de san

Actualizat la data de: 21 Martie 2023

Autoexaminarea sanilor

Sus
Autoexaminarea sanilor in preventia cancerului de san

Autoexaminarea sanilor reprezinta un examen de inspectie si palpare a sanilor, realizat de catre paciente acasa, singure. Autoexaminarea se realizeaza pentru a creste nivelul de autocunoastere a sanilor, a structurilor si aspectului acestora, astfel incat eventualele modificari vor fi observate mai usor.

Orice modificare observata in timpul autoexaminarii trebuie raportata unui medic, pentru a putea fi analizata mai in detaliu. Identificarea modificarii este insa primul pas si astfel este foarte important. Desi autoexaminarea sanilor nu este recomandata oficial in ghidurile organizatiilor medicale, medicii o considera utila pentru a ajuta femeile sa se familiarizeze cu sanii lor si pentru a raporta astfel mai rapid eventualele modificari patologice.

Cuprins articol

  1. Autoexaminarea sanilor
  2. Cand se realizeaza?
  3. Riscuri
  4. Rezultate
  5. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Cand se realizeaza?

Sus

Un astfel de examen al sanilor este realizat atunci cand doriti sau vi se recomanda sa va cunoasteti mai bine aceasta regiune din corp. Astfel puteti intelege si retine cum arata si cum se simt sanii in mod normal, atunci cand nu exista o patologie. Mai mult decat atat, autoexaminarea poate duce la observarea unor aspecte anormale, pe care nu le-ati observat intamplator pana acum. Multe afectiuni pot cauza schimbari ale sanilor, insa cancerul mamar este cea mai periculoasa dintre acestea, fiind si cel mai important de depistat precoce.

Desi tehnica de autoexaminare nu este suficienta si nu ne putem baza doar pe aceasta in identificarea cancerului mamar, studiile spun ca un numar semnificativ de femei diagnosticate cu cancer mamar isi descoperisera un nodul in timpul autoexaminarii. Tocmai din acest motiv se recomanda acest proces de familiarizare, pentru a observa cu usurinta atunci cand apar cele mai mici modificari.

Autoexaminarea sanilor poate fi realizata de catre toate femeile, insa se recomanda in special incepand cu varsta adulta. Fetele care au rude de gradul 1 diagnosticate cu cancer de san pot incepe autoexaminarea periodica si la varste mai tinere.

Riscuri

Sus

Autoexaminarea sanilor este o procedura sigura, complet neinvaziva si comoda, fiind realizata de catre pacienta in sine. Exista totusi cateva riscuri si limitari de ordin psiho-emotional, de care trebuie sa tineti cont.

Acestea includ:
• Anxietatea provocata de identificarea unui nodul. Desi multe dintre modificarile si nodulii identificati sunt benigne, descoperirea unei astfel de modificari poate induce anxietate si o stare severa de ingrijorare. Acest sentiment este normal si s-ar putea sa va confruntati cu acest lucru timp de cateva zile, pana la vizita la medic.
• Teste si proceduri aditionale sunt necesare pentru diagnostic. Vizualizarea si palparea unei formatiuni nu sunt suficiente, ci va fi nevoie ca aceste modificari sa fie analizate si interpretate de catre un medic. Este esential sa va programati la un consult medical imediat dupa descoperirea unui nodul sau a altor modificari.
• Supraestimarea eficientei autoexaminarii.  Autoexaminarea sanilor nu este un inlocuitor pentru controalele de rutina si testele periodice de screening precum ecografia mamara sau mamografia. Astfel, chiar daca va autoexaminati periodic sanii, nu ignorati testele recomandate anual.

Inainte de autoexaminare

Pentru a va pregati mai bine pentru aceasta autoexaminare, puteti face o vizita la medicul dumneavoastra si sa ii cereti o demonstratie. Instructiunile acestuia pot fi de ajutor si astfel veti invata cum se face autoexaminarea in mod corect.

Tineti cont de perioada ciclului menstrual lunar si alegeti zilele in care sanii nu sunt rigizi, pentru a face autoexaminarea. Nivelul hormonal fluctueaza in mod continuu de-a lungul lunii, ceea ce cauzeaza modificari de textura a sanilor. Astfel, cea mai buna perioada pentru autoexaminare este de regula in prima saptamana post-menstruatie, insa apar variatiuni de la caz la caz.

In timpul autoexaminarii

Incepeti cu un examen strict vizual. Pozitionati-va in fata unei oglinzi, in picioare sau pe un scaun si cu bratele pe langa corp. Faceti inspectia sanilor pe rand, comparativ, respectand urmatoarele:
• Stati drept si urmariti modificari de forma, marime sau simetrie, precum si zone de relief sau zone de adancire la nivelul pielii
• Observati acelasi lucru si cu mainile asezate pe solduri
• Observati apoi cu mainile ridicate deasupra capului si palmele impreunate
• Asigurati-va ca inspectati si zona sub-mamara prin ridicarea sanului

Mai apoi puteti face autoexaminarea utilizand palparea, cu ajutorul mainii. Acest lucru se poate face fie in pozitie clinostatica (intins pe spate), fie in ortostatism. Puteti face autoexaminarea si in timpul dusului.

Cateva aspecte de care puteti tine cont includ:

• Utilizati buricele degetelor. Nu utilizati direct varfurile, ci partile moi ale degetelor, pentru o mai buna precizie de palpare. De asemenea, aveti grija sa nu va raniti cu unghiile, atunci cand palpati sanii. Daca intampinati dificultati folosind degetele, palpati cu ajutorul podului palmei.

• Utilizati niveluri diferite de presiune.  Scopul autoexaminarii prin palpare este de a identifica formatiuni sau alte modificari in toata regiunea mamara, astfel ca palparea de profunzimi diferite este importanta. Unele structuri anormale pot trece neobservate daca nu se palpeaza cu presiune mai crescuta. Aplicati presiuni crescande, ferme, fara sa ajungeti la nivelul dureros de apasare. Daca nu sunteti sigura cum ar trebui sa se simta apasarea, discutati cu medicul despre asta.

• Nu va grabiti. In special la prima autoexaminare de acest fel, este important sa va oferiti cat timp aveti nevoie.

• Creati-va un model. Utilizati o tehnica de rutina pentru a va asigura ca nu ratati pasii autoexaminarii. Incepeti intotdeauna cu o regiune si continuati progresiv pana ce acoperiti tot sanul. Repetati apoi la cel de al doilea san. Puteti repeta aceasta tehnica la fiecare autoexaminare.

Rezultate

Sus

Un procent mare de femei descopera, in timpul autoexaminarii, noduli sau alte modificari ale sanilor. Totusi, observarea unei schimbari nu este un motiv de panica, intrucat multe dintre acestea sunt benigne sau sunt modificari absolut normale din cadrul ciclului menstrual. Astfel orice descoperire din timpul autoexaminarii sanilor trebuie raportata unui medic, pentru ca acesta sa o interpreteze corect.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Daca nu sunteti sigura cand o anume modificare poate avea semnificatie patologica, puteti sa va orientati dupa urmatoarea lista de modificari:
• Un nodul sau regiune indurata in zona subratului
• Modificari de aspect sau textura generala a sanilor
• Modificari tegumentare precum zonele de relief, modificarile de culoare, zonele de depresiune la nivelul sanilor
• Modificari recente ale mameloanelor (inversiune)
• Roseata, senzatie de caldura, edem sau durere
• Mancarimi sau escoriatii tegumentare
• Secretii la nivelul mamelonului

Medicul va interpreta aceste modificari si va recomanda teste aditionale sau proceduri pentru a identifica o cauza a acestora.

Concluzie

Sus

Autoexaminarea sanilor reprezinta o metoda foarte utila de screening a numeroase afectiuni ale sanilor, dar in special o metoda de autocunoastere. Autoexaminarea este usor de realizat si recomandata tuturor femeilor, realizata periodic, insa aceasta nu inlocuieste testele medicale de rutina, ci vine in complentarea lor. Discutati cu medicul dumneavoastra despre tehnica si utilitatea autoexaminarii sanilor.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-exam/about/pac-20393237
https://www.breastcancer.org/screening-testing/breast-self-exam-bse


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Florian Robe -
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate