Coronavirus Update

Cod etic pentru asociatiile de pacienti, propus de Asociatia P.A.V.E.L.

Actualizat la data de: 07 Mai 2012
Cod etic pentru asociatiile de pacienti, propus de Asociatia P.A.V.E.L.

In cadrul celei de-a doua editii a Conferintei Nationale Actualitati in Oncologia Pediatrica – Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer, Asociatia P.A.V.E.L. a propus crearea unui cod etic pentru asociatiile de pacienti.

Acest demers care ar insemna atat alinierea la principii etice si deontologice comune, cat si coordonarea unitara a activitatii asociatiilor de pacienti din Romania, pentru o cat mai mare eficienta.

”In opinia noastra, o organizatie de pacienti are un comportament etic fata de pacientii pe care ii reprezinta, fata de celelalte asociatii, fata de autoritati, colaboratori si finantatori, atunci cand exista congruenta intre ceea ce afirma ca face si ceea ce face de fapt. Ar putea exista chiar si un colegiu al asociatiilor de pacienti care sa recunoasca, in conditii etice clar definite, meritele unor asociatii, sa ofere acreditari sau, dupa caz, sa aplice sanctiuni”, a declarat Olga Cridland, presedintele Asociatiei P.A.V.E.L.

Pe langa inegalitatea teritoriala de acoperire, de multe ori asociatiile lucreaza independent unele de altele. in plus, din cauza lipsei fondurilor, lupta pentru supravietuirea serviciilor create face ca aceste asociatii sa fie mereu in stare de alerta, putand sa isi asume doar obiective strategice pe termen scurt sau mediu.

”In contextul acesta, poate aparea suspiciunea concurentei neloiale, care erodeaza in timp relatiile de colegialitate si sprijin dintre asociatii in lupta pentru atingerea scopului comun, si anume bunastarea pacientilor pe care ii reprezinta. De asemenea, poate interveni si suspiciunea ca cei care conduc aceste asociatii isi urmaresc propriul interes, nu pe cel al grupului pe care il reprezinta. Pe de alta parte, cererile asociatiilor de pacienti catre autoritati par a fi un razboi cu morile de vant, cu slabe rezultate vizibile, dar mare consumator de timp, energie si alte resurse”, a declarat Iuliana Ghidu, director executiv Asociatia P.A.V.E.L., in cadrul Conferintei Nationale Actualitati in Oncologia Pediatrica – Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer.

Codul etic al asociatiilor de pacienti ar aduce numeroase beneficii organizatiilor care vor adera. Afirmand principii si valori comune, asociatiile semnatare vor putea sa actioneze unitar, ducand la crestere fortei acestora.

Pe langa promovarea respectului si increderii intre asociatii, acestea vor putea colabora pentru dezvoltarea si diversificarea serviciilor, astfel incat sa existe o acoperire teritoriala uniforma. De asemenea, va fi incurajata crearea filialelor sau infiintarea de noi asociatii de pacienti.

Un alt avantaj al adoptarii unui cod etic este posibilitatea ca asociatiile performante sa impartaseasca si celorlalti din experienta dobandita, pentru o mai buna performanta.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate