Coronavirus Update

Legatura dintre sindromul de intestin iritabil migrena, fibromialgie si depresie

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006


Concluziile unui studiu de mare amploare arata ca pacientii cu sindrom de intestin iritabil au un risc crescut de a dezvolta migrena, fibromialgie si depresie.
Cercetarile anterioare care au facut legatura intre sindromul de intestin iritabil si aceste afectiuni s-au bazat pe datele obtinute in urma concluziilor unor studii clinice mai restranse, a declarat autorul acestui studiu Dr. J. Alexander Cole si colegii sai, de la Universitatea din Boston. Datorita unor dificultati metodologice, cum ar fi lipsa unui lot de referinta si incapacitatea unui control deplin al factorilor precipitanti, nu s-a putut elabora o concluzie definitiva in urma acestor studii. Studiul prezent analizeaza peste 125000 de pacienti si include si un lot de referinta. Subiectii au fost extrasi dintr-o baza de date mai mare, atat cei care asociau sindrom de intestin iritabil cat si cei din lotul de referinta.
Studiul a evidentiat faptul ca in comparatie cu subiectii din lotul de referinta care nu asociau sindrom de intestin iritabil, cei cu aceasta afectiune au fost cu 60% mai predispusi sa dezvolte oricare din cele 3 afectiuni (migrena, fibromialgie, depresie). Riscul ridicat de aparitie a depresiei, migrenei si fibromialgiei a fost de 40%, 60% si respectiv 80%. Autorii au concluzionat ca rezultatele acestui studiu vin sa confirme studiile anterioare conform carora aceste 4 afectiuni au acelasi mecanism biologic la baza.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate