Tomografia computerizata de perfuzie in diagnosticul diferential al afectiunilor digestive
Stire medicala
Diagnosticul diferential intre diverticulita acuta si cancerul colorectal poate fi dificil in multe situatii, inclusiv in cursul examinarii prin tomografie computerizata. Pentru a aprecia avantajele masuratorilor realizate prin tomografia computerizata de perfuzie fata de tomografia computerizata clasica, in diferentiarea celor doua afectiuni au fost analizati 60 de subiecti impartiti in 3 loturi in functie de diagnostic: 20 cu diverticuloza, 20 cu diverticulita acuta si 20 cu cancer colorectal.
In urma analizei parametrilor de perfuzie (volum sanguin mediu, flux sanguin, timp de tranzit si permeabilitate), s-a constatat ca la pacientii cu cancer colorectal se intalnesc cresteri ale volumului sanguin, fluxului si permeabilitatii si scurtarea timpului de tranzit. Cresterea volumului sanguin are o sensibilitate de 80% si o specificitate de 70% in detectia cancerului colorectal, cifrele sunt similare pentru cresterea fluxului sanguin (80% si respectiv 75%).
In comparatie, criteriile “clasice”, morfologice, au o acuratete mai redusa in diferentierea cancerului colorectal de diverticulita acuta: afectarea a mai putin de 5 cm de colon (sensibilitate 45%, specificitate 95%), detectarea unei mase tumorale (85%, 90%), prezenta inflamatiei pericolonice (75%, 5%) si a adenopatiilor pericolonice (90%, 45%).
In concluzie, se poate aprecia ca masurarea parametrilor de perfuzie in cadrul tomografiei computerizate este superioara evaluarii criteriilor morfologice atunci cand este necesara diferentierea diverticulitei acute de cancerul colorectal.
Programeaza-te rapid la Oncologie
Articole recomandate
-
Tomografia computerizata
-
Diagnosticul precoce al osteoporozei
-
Diagnosticul diferential si tratamentul in angina pectorala instabila
-
Colagen din interior, nu din exterior: ajuta pielea sa se repare singura
-
Ciuperca unghiei: Cum iti dai seama ca e timpul sa mergi la medic
-
Importanta imagisticii in diagnosticare
-
Enzimele digestive
-
Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor
-
Diagnosticul imagistic al osteoporozei
-
Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?
-
Acupunctura in tulburarile digestive
-
Ceaiuri din plante recomandate pentru ameliorarea afectiunilor digestive
-
Dictionar medical de confuzii in bolile digestive
-
Pantofii tai pot favoriza ciuperca unghiei? Sfaturi esentiale pentru alegere ...
-
Explorarea imagistica a toracelui
-
Sangele in scaun - hemoragiile digestive