Clickmed
programare rapida la medic

Cancerul la stomac - cauze si tratament

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Clinica: Life Memorial Hospital

Generalitati

Sus
Cancerul la stomac - cauze si tratament

Cancerul gastric sau cancerul stomacului este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice, ulterior acestea se extind dincolo de peretele gastric. Specialistii sustin ca aproximativ 90% din cancerele gastrice apar in mucoasa stomacului.

Cancerul gastric este de doua ori mai frecvent la barbati si sunt rare cazurile cand este diagnosticat la persoane sub 40 de ani, fiindca incidenta acestuia creste odata cu varsta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele aparitiei cancerului la stomac
  3. Simptomele cancerului la stomac
  4. In ce consta tratamentul?
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele aparitiei cancerului la stomac

Sus

Cauzele exacte ale aparitiei acestui tip de cancer nu sunt cunoscute, insa o serie de factori de risc pot contribui la aparitia lui.

Astfel, o dieta nesanatoasa, bogata in alimente afumate, sarate, muraturi este asociata cu un risc ridicat pentru boala, iar alimentatia bogata in fructe, legume si fibre este asociata cu scaderea riscului dezvoltarii acestui tip de cancer.

Si fumatul este asociat cu cresterea incidentei cancerului gastric. De asemenea, infectia cu Helicobacter pylori este un risc atat pentru aparitia ulcerului gastric si duodenal, cat si in aparitia cancerului de stomac.

Factorul ereditar joaca un rol important. Astfel, daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu cancer de stomac, este indicat ca ceilalti membri sa-si faca un control endoscopic dupa varsta de 45 de ani.

Simptomele cancerului la stomac

Sus

De cele mai multe ori cancerul de stomac este asimptomatic, iar pacientul este diagnosticat in stadii avansate ale bolii. Totodata, majoritatea simptomelor sunt asemanatoare cu cele pe care le au pacientii diagnosticati cu ulcer sau gastrita.

Cea mai mare parte a pacientilor cu cancer gastric insa pot prezenta:

- indigestie;

- lipsa poftei de mancare;

- stari de voma;

- dureri la nivelul stomacului;

- meteorism;

- pierdere in greutate;

- oboseala, slabiciune.

In stadiu avansat, cancerul de stomac poate avea ca simptom alarmant prezenta sangelui in scaun.

In ce consta tratamentul?

Sus

Astazi, tratamentele pentru cancer gastric constau in rezectia chirurgicala a cancerului, iar specialistii apeleaza la gastrectomia sau ablatia partiala, fie la cea totala a stomacului, in functie de stadiul in care se afla boala.

Gastrectomia este o interventie chirurgicala care se realizeaza sub anestezie generala. Cea totala este indicata atunci cand pacientul are un cancer in stadiu avansat, iar cea partiala pentru o boala in stadiu incipient sau mai putin avansat.

Dupa gastrectomia totala, circuitul digestiv se va realiza prin imbinarea esofagului cu jejunul - a doua parte a intestinului subtire -, iar alimentele vor trece direct in intenstin.

In cazul gastrectomiei partiale are loc indepartarea partii inferioare a stomacului. De asemenea, dupa interventia chirurgicala, mare parte din pacienti vor primi recomandare de chimioterapie si radioterapie.

Chimioterapia postoperatorie are ca scop distrugerea celulelor canceroase si prevenirea aparitiei recidivei locale sau a metastazelor. Totodata, este indicata urmarirea si controlul periodic al pacientilor operati pentru depistarea precoce al recidivelor locale sau a metastazelor care pot aparea.

Astfel, prezentarea la medicul specialist pentru control amanuntit este necesara o data la trei luni.


Medici specialisti Oncologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate