Clickmed
programare rapida la medic

Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita

Durerile de stomac si arsurile gastrice nu reprezinta o boala in sine, ci sunt semnul unei alte afectiuni. Ele sunt caracterizate printr-o stare profunda de disconfort si pot fi diferite in intensitate si durata, in functie de cauza problemei.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cine are arsuri la stomac
  3. Cum se simt arsurile la stomac
  4. Cat dureaza arsurile la stomac
  5. Care sunt celelalte simptome ale arsurilor la stomac
  6. Arsurile la stomac sunt grave
  7. Ce boli pot indica arsurile la stomac
  8. Cum sa combati durerea si arsurile la stomac
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Cine are arsuri la stomac

Sus

Multi oameni au ocazional arsuri la stomac. Poate fi declansata de o masa deosebit de bogata sau acida, sau de o presiune abdominala suplimentara, cum ar fi in timpul sarcinii. Arsurile la stomac care apar in mod regulat sunt un simptom al refluxului cronic de acid, care este, de asemenea, relativ frecvent. Factorii de risc includ obezitatea (un indice de masa corporala sau IMC mai mare de 30) si excesul de greutate (un IMC mai mare de 25), fumatul si expunerea la fumatul pasiv.

Cum se simt arsurile la stomac

Sus

Arsurile la stomac se simt ca o ardere a acidului in piept, ceea ce este destul de aproape de ceea ce este de fapt. Arsurile la stomac incep in esofag, dar senzatia iradiaza adesea prin piept si uneori in gat. Este o senzatie de arsura care poate fi usoara pana la severa.

Cat dureaza arsurile la stomac

Sus

Arsurile la stomac pot dura de la cateva minute la cateva ore. Ar trebui sa dispara atunci cand ultima masa pe care ati mancat-o a iesit din stomac. Odata ce stomacul si-a golit continutul, nu ar trebui sa mai ramana nimic de revenit (reflux). In functie de masa, stomacul poate dura intre doua si cinci ore sa termine digerarea. Mancarurile bogate si grase dureaza mai mult sa se descompuna in stomac.

Care sunt celelalte simptome ale arsurilor la stomac

Sus

Poate fi greu de facut diferenta dintre arsuri la stomac si alte tipuri de durere in piept. Daca nu sunteti sigur de tipul de durere pe care il simti, este intotdeauna o idee buna sa discutati despre aceasta cu un medic. De asemenea, va poate ajuta sa va concentrati asupra altor simptome pe care le puteti avea. Aceste simptome insotitoare va pot ajuta sa distingeti arsurile la stomac de un atac de cord sau de alte tulburari esofagiene. Daca arsurile la stomac sunt cauzate de reflux acid, este posibil sa aveti:

-Arsura.
-Un gust acru in gura.
-Greata.
-Regurgitarea alimentelor.

Alte simptome atipice ale refluxului acid includ:

-Balonarea stomacului si supraplinatatea.
-Sughit.
-Tuse cronica.
-Agravarea astmului.
-Durere de gat.
-Laringita.
-Dificultate la inghitire sau senzatia ca ai un nod in gat.
-Dureri toracice asemanatoare anginei (dureri toracice noncardiace).

Arsurile la stomac sunt grave

Sus

Arsurile la stomac ocazional sunt incomode, dar nu vor provoca daune reale. De fapt, o anumita cantitate de reflux de acid este normala si majoritatea oamenilor nici macar nu o simt. Daca simtiti acest lucru, este posibil sa aveti mai mult reflux acid decat poate tolera esofagul. Daca acest lucru se intampla ocazional, este o rana minora care se va vindeca rapid. Daca se intampla in mod regulat, totusi, mucoasa esofagului poate sa nu aiba suficient timp pentru a se vindeca. Atunci cand mucoasa esofagului este ranita in mod constant, poate duce la complicatii pe termen lung, cum ar fi:

- Stricturi esofagiene. Cand tesuturile care captusesc esofagul sunt inflamate in mod constant, in cele din urma s-ar putea sa inceapa sa se inlocuiasca cu tesut cicatricial. Deoarece esofagul este, in esenta, un tub lung, inflamatia si cicatricea va vor determina ingustarea (strictura) esofagului. Acest lucru poate duce la probleme de inghitire si la blocarea alimentelor in esofag.

- Metaplazia intestinala. Uneori, in loc de cicatrici, tesuturile sufera un alt tip de schimbare. Se numeste metaplazie intestinala, deoarece se schimba pentru a arata mai mult ca mucoasa intestinelor. Cand se intampla in esofag, se mai numeste si esofag Barrett. Aceasta este considerata o afectiune precanceroasa.

- Cancer esofagian. Doar un procent mic dintre oameni dezvolta cancer esofagian. Dar exista o cale directa de la inflamatia persistenta (esofagita) la modificarile celulare (esofagul Barrett) care duc la cancer.

- Refluxul de acid care provoaca arsuri la stomac poate indica si alte probleme ascunse in sistemul dumneavoastra digestiv. De exemplu, este posibil sa aveti prea mult acid in stomac, ceea ce poate provoca complicatii precum gastrita si ulcer gastric. Refluxul de acid va poate agrava, de asemenea, astmul sau alte afectiuni respiratorii cronice.

Ce boli pot indica arsurile la stomac

Sus

Pe langa arsurile date de fumat, consumul de alcool, sarcina sau consumul de alimente grase ori acide, disconfortul la nivelul stomacului poate indica existenta mai multor afectiuni:
- Boala de reflux gastroesofagian;
- Stenoza pilorica, o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden;
- Ulcerul gastric sau duodenal;
- Hernia hiatala, caracterizata prin patrunderea unei portiuni din stomac in cavitatea toracica, prin deschiderea diafragmei;
- Sclerodermia, cresterea productiei de colagen in tesutul conjunctiv, avand ca rezultat ingrosarea pielii, afectarea vaselor de sange, a organelor si a viscerelor;
- Hiperaciditatea;
- Atacul de cord.

Cum sa combati durerea si arsurile la stomac

Sus

Arsurile la stomac afecteaza aproximativ 20% din populatia lumii, cel putin o data pe saptamana. Iata ce poti face pentru a le preveni:

- Consumati hrana bogata in enzime- Fructele si legumele crude, orice fel de frunze comestibile, semintele incoltite, precum si semintele si nucile contin o contitate bogata de enzime digestive, care ajuta la procesarea alimentelor. Morcovii cruzi si merele verzi sunt printre cele mai indicate alimente, in cazul problemelor de stomac. Merele verzi, de exemplu, au un continut ridicat de pectina, o fibra ce produce enzime care se leaga de acidul gastric si il transforma intr-un gel, care se elimina apoi prin scaun.

- Evitati condimentele iuti- Alimentele piperate sau iuti, ciocolata, cafeaua, alcoolul si tutunul irita mucoasa stomacului, prin stimularea secretiei de acid gastric. Acelasi efect il au si alimentele mentolate, de aceea este bine sa le eviti.

- Beti sucuri verzi- Sucul din vegetale este bogat in enzime digestive vii, care trateaza in timp cauza arsurilor la stomac.

- Limitati consumul de tutun si cofeina- Cofeina irita esofagul si relaxeaza sfincterul, permitand totodata continutului stomacului sa se ridice. Acelasi efect il are si tutunul. In timp, acest lucru poate duce la instalarea ulcerului.

- Beti multa apa- Apa “stinge” acidul din stomac, diluandu-l si usurand digestia. Acest lichid vital este de fapt cheia reglarii digestiei. Ea dizolva particulele si le trece mai usor prin tractul digestiv.

- Faceti miscare dupa masa- Odata ce ai servit masa, iesiti la o scurta plimbare. Miscarea mareste aportul de oxigen la nivelul intregului corp, stimuland implicit si digestia.

Concluzie

Sus

Arsurile la stomac ocazionale sunt frecvente si majoritatea oamenilor le pot gestiona cu mici ajustari. Dar daca o aveti tot timpul, este posibil sa aveti nevoie de ingrijiri medicale. Nu lasati arsurile cronice netratate. Durerea in esofag inseamna de obicei ca este ranit, iar acest lucru poate provoca daune reale in timp. Arsurile cronice la stomac pot fi, de asemenea, un semn al altor probleme care necesita tratament. Consultati un medic despre arsurile cronice la stomac.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate