Clickmed
programare rapida la medic

Suplimente alimentare la copii cu sindrom Down

Publicat la data de: 22 Februarie 2008
In Anglia a fost facut un studiu, care a urmarit efectele administrarii de substante antioxidante si nutritive, asupra dezvoltarii copiilor cu sindrom Down.
Sindromul Down (trisomia 21) este cauzat de prezenta a inca unui cromozom 21 (un cromozom 21 supranumerar). Copii cu acest sindrom se dezvolta mai greu (fizic si psihic) si intotdeauna intampina probleme in procesul de invatare. In Anglia sindromul Down este cea mai frecventa cauza genetica, a dizabilitatilor de invatare. O statistica arata un nou caz inregistrat la 1000 de nasteri.
A fost sugerata ideea, ca administrarea ca supliment alimentar de acid folinic (o forma a vitaminei B9) si antioxidanti, ar fi benefica dezvoltarii psihomotorii a acestor copii. In Europa si Statele Unite copiilor cu acest sindrom le sunt administrate suplimente nutritive pe baza de vitamine si minerale, datorita presupuselor efecte benefice ale acestor substante. Efecte benefice sustinute in general de producatorii si vanzatorii acestor produse.
Chiar si cu acest tratament, nu au fost inregistrate inbunatatiri spectaculoase, in dezvoltarea copiilor.

Studiul efectuat a durat 18 luni, a inclus 156 de bebelusi din Anglia, toti cu varste sub 7 luni si toti diagnosticati cu sindrom Domwn. Bebelusii au fost impartiti in 4 grupuri de studiu. Primul grup a primit antioxidanti o data pe zi, al doilea grup a primit acid folinic, al treilea grup a primit ambele substante si al patrulea grup (grupul de control) nu a primit nici una din substante (a primit placebo). Suplimentele au fost administrate zilnic pe toata durata studiului, sub forma de pudra amestecata in mancarea bebelusilor.
Dupa 18 luni, bebelusii participanti la studiu au fost evaluati, pentru determinarea gradului de dezvoltare mentala.
Concluzia a fost ca nu s-au inregistrat inbunatatiri in dezvoltarea psihomotorie sau de limbaj, in randul bebelusilor care au primit suplimente alimentare.
Autorii au atras atentia, asupra unor posibile efecte nedorite, in cazul unui tratament pe termen lung cu doze mari de suplimente alimentare.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate