Suplimente alimentare la copii cu sindrom Down
Stire medicala
Sindromul Down (trisomia 21) este cauzat de prezenta a inca unui cromozom 21 (un cromozom 21 supranumerar). Copii cu acest sindrom se dezvolta mai greu (fizic si psihic) si intotdeauna intampina probleme in procesul de invatare. In Anglia sindromul Down este cea mai frecventa cauza genetica, a dizabilitatilor de invatare. O statistica arata un nou caz inregistrat la 1000 de nasteri.
A fost sugerata ideea, ca administrarea ca supliment alimentar de acid folinic (o forma a vitaminei B9) si antioxidanti, ar fi benefica dezvoltarii psihomotorii a acestor copii. In Europa si Statele Unite copiilor cu acest sindrom le sunt administrate suplimente nutritive pe baza de vitamine si minerale, datorita presupuselor efecte benefice ale acestor substante. Efecte benefice sustinute in general de producatorii si vanzatorii acestor produse.
Chiar si cu acest tratament, nu au fost inregistrate inbunatatiri spectaculoase, in dezvoltarea copiilor.
Studiul efectuat a durat 18 luni, a inclus 156 de bebelusi din Anglia, toti cu varste sub 7 luni si toti diagnosticati cu sindrom Domwn. Bebelusii au fost impartiti in 4 grupuri de studiu. Primul grup a primit antioxidanti o data pe zi, al doilea grup a primit acid folinic, al treilea grup a primit ambele substante si al patrulea grup (grupul de control) nu a primit nici una din substante (a primit placebo). Suplimentele au fost administrate zilnic pe toata durata studiului, sub forma de pudra amestecata in mancarea bebelusilor.
Dupa 18 luni, bebelusii participanti la studiu au fost evaluati, pentru determinarea gradului de dezvoltare mentala.
Concluzia a fost ca nu s-au inregistrat inbunatatiri in dezvoltarea psihomotorie sau de limbaj, in randul bebelusilor care au primit suplimente alimentare.
Autorii au atras atentia, asupra unor posibile efecte nedorite, in cazul unui tratament pe termen lung cu doze mari de suplimente alimentare.
Articole recomandate
-
Tetralogia Fallot
-
Bolile cardiovasculare, cauze si factori de risc
-
Defecte congenitale de cord
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Cum ne vorbeste subconstientul?
-
Nu lasa ficatul sa duca tot greul
-
Biologia in sprijinul dermo-pediatriei
-
Automedicatia in cazul copiilor – ce riscuri exista atunci cand parintii l ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Abcesul perianal in pediatrie
Generalitati Abcesul perianal, infectie manifestata prin colectarea de puroi in tesuturile profunde perianale, este mult mai des intalnit la copii decat la adulti, iar nou-nascutii sunt grupa de varsta cea mai afectata. Pentru vindecarea copiilor ce sufera de un...citeste mai mult
-
Prim ajutor in ingestia accidentala...
Generalitati Cele mai frecvente ingestii accidentale de baterii sunt citate in patologia pediatrica, peste 66% din cazuri fiind descrise la copiii sub 6 ani (cu un varf maxim al incidentei cuprins intre varsta de 1-2 ani). Este de amintit si faptul ca 10% din...citeste mai mult
-
Copilul tau se dezvolta normal?
Generalitati A urmari dezvoltarea copilului inseamna mai mult decat a urmari cresterea in greutate si inaltime. Exista o serie de alti indicatori care necesita monitorizare. Medicul pediatru Michelle Bailey, director medical la Centrul de Sanatate Duke din...citeste mai mult