Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cateterismul venos central

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2023
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati

Sus
Cateterismul venos central

Cateterul venos central sau dispozitivul pentru acces vascular este un tub lung, subtire si flexibil, folosit pentru administrarea substantelor medicamentoase, lichidelor, substantelor nutritive sau produselor din sange pentru perioade indelungate, in general cateva saptamani sau mai mult; utilitatea sa este esentiala in tratamentul pacientilor cu afectiuni complexe in cadrul serviciilor de urgenta/terapie intensiva.

Din punct de vedere anatomic, inserarea unui cateter venos poate fi facuta la nivelul arterei subclaviculare, femurale sau jugulare interne. Desi utilitatea sa este de necontestat, riscul infectiilor nosocomiale este foarte mare in randul pacientilor ce beneficiaza de cateter venos central, motiv pentru care tehnica punctiei necesita conditii speciale, sterile.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Pentru ce se foloseste cateterismul venos central?
  3. Contraindicatiile implantarii unui cateter venos central
  4. Complicatii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Pentru ce se foloseste cateterismul venos central?

Sus

Cateterele venoase centrale sunt folosite pentru:

- administrarea pe termen lung a tratamentelor pentru durere, infectie, cancer sau suplimentelor alimentare; cateterul venos central poate fi mentinut mai mult timp decat un cateter venos periferic, prin care se administreaza medicatia la nivelul unei vene superficiale (de sub piele)

- administrarea medicamentelor cu actiune cardiaca, mai ales daca se doreste un efect rapid

- pentru masurarea presiunii la nivelul venei cave superioare, care ajuta la diagnosticarea anumitor afectiuni cardiace.

-proceduri terapeutice urgente precum hemodializa sau plasmafereza.

Contraindicatiile implantarii unui cateter venos central

Sus

Principalele contraindicatii pentru implantarea unui cateter venos central se regasesc afectiuni hematologice ce afecteaza procesul de coagulare al sangelui, lezarea vasului interesat pentru abord, pacienti care beneficiaza de administrarea tratamentul anticoagulant cronic, hipotensiunea arteriala sau existenta unui traumatism toracic. De asemenea, intrucat inserarea cateterului se face sub abord radiologic, gravidele nu pot beneficia de aceasta procedura.

Complicatii

Sus

Posibilele complicatii pot fi:

- sangerare, cauzata de inserarea cateterului in vena

- colaps pulmonar (alipire a peretilor alveolari provocata de turtirea plamanilor prin pneumotorax), riscul de colaps pulmonar depinde de abilitatile persoanei care insera cateterul si de regiunea anatomica unde este plasat; este mai frecvent in cazul inserarii la nivelul toracelui, desi riscul este totusi mic

- infectie care necesita tratament cu antibiotice sau scoaterea cateterului

- infundarea sau rasucirea (torsiunea) cateterului; irigarea regulata a cateterului previne instalarea blocajului, iar in cazului torsiunii este necesara repozitionarea cateterului

- durere la nivelui locului de insertie in vena a cateterului

- deplasarea cateterului, un cateter care s-a deplasat poate fi repozitionat uneori, daca nu este posibil se va inlocui cu altul.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate