Clickmed
programare rapida la medic

Artroza versus alte afectiuni articulare

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2023

Artroza: definitie si cauze

Sus
Artroza versus alte afectiuni articulare

Artroza este o problema de sanatate care afecteaza milioane de oameni in fiecare an, provocand durere si limitand mobilitatea. Citeste in continuare pentru a afla mai multe informatii despre cauzele sale, despre modul in care poate fi diferentiata de alte afectiuni articulare si despre varietatea de optiuni medicale si terapeutice disponibile pentru tratarea sa!

Cuprins articol

  1. Artroza: definitie si cauze
  2. Artroza versus alte afectiuni articulare
  3. Tratarea artrozei: Optiuni medicale, terapeutice si stil de viata
  4. Citeste pe aceeasi tema

Artroza: definitie si cauze

Sus

Artroza este cea mai frecventa forma de artrita, afectand milioane de oameni la nivel global. Aceasta este o boala degenerativa a articulatiilor care provoaca durere si rigiditate. Artroza apare atunci cand cartilajul care imbraca extremitatile oaselor se deterioreaza si se uzeaza. Pe masura ce acest cartilaj se erodeaza, articulatiile pot deveni inflamate, dureroase si rigide, limitand astfel mobilitatea si afectand calitatea vietii.

Cauzele artrozei sunt multiple si variate: varsta, obezitatea, leziunile anterioare ale articulatiilor, stresul repetitiv pe anumite articulatii, unii factori genetici. Desi artroza poate afecta orice articulatie, este mai frecventa in anumite zone: genunchi, solduri, coloana vertebrala si maini [1].

Factorii de risc pentru dezvoltarea artrozei includ varsta inaintata, sexul (femeile sunt mai predispuse), obezitatea, anumite boli precum diabetul si guta, factori genetici precum si anumite profesii care implica stres repetitiv pe anumite articulatii. Afla ce trebuie sa stii despre artroza si cauzele sale complexe pentru a descoperi cum poti sa o previi!

Artroza versus alte afectiuni articulare

Sus

Exista mai multe patologii care pot afecta sanatatea articulara, iar diferentierea lor este importanta pentru stabilirea unui protocol de tratament eficient. Artroza este o afectiune degenerativa a articulatiilor, determinata de uzura cartilajului si de inflamatia care rezulta in urma acestei uzuri; artrita reumatoida si lupusul sunt boli autoimune in care sistemul imunitar ataca propriile celule si tesuturi ale corpului. Desi simptomele acestor afectiuni pot fi similare, durerea si rigiditatea aparand in toate cele trei situatii, cauzele si tratamentele difera semnificativ [2].

In cazul artrozei, cele mai frecvente simptome sunt rigiditatea, durerea si limitarea miscarii. Durerea poate fi constanta sau poate aparea doar la miscare. In schimb, in artrita reumatoida simptomele includ si inflamatia, care este mult mai puternica decat in cazul artrozei. De asemenea, artrita reumatoida poate provoca oboseala si pierderea poftei de mancare [3].

Diagnosticul artrozei se face de obicei prin examinare fizica si metode de imagistica medicala: radiografia sau rezonanta magnetica nucleara. Medicul poate, de asemenea, sa verifice flexibilitatea si gradul de mobilitate al articulatiei afectate. Pe de alta parte, diagnosticul artritei reumatoide sau al lupusului se poate realiza prin teste de sange care masoara nivelul anumitor anticorpi [1].

Tratarea artrozei: Optiuni medicale, terapeutice si stil de viata

Sus

Tratarea artrozei implica o abordare complexa, care combina optiuni medicale, terapeutice si modificari ale stilului de viata. In functie de severitatea simptomelor, varsta pacientului si starea generala de sanatate, tratamentul medical poate varia. Medicamentele antiinflamatoare, analgezicele si injectiile cu corticosteroizi sunt adesea prescrise pentru a ameliora durerea si inflamatia. In cazuri severe, chirurgia poate fi o solutie. Programeaza o consultatie la unul din medicii MedLife pentru o opinie de specialitate in legatura cu simptomele si diagnosticul tau! [4]

Terapiile alternative si complementare pot fi, de asemenea, extrem de eficiente in ameliorarea simptomelor artrozei. Fizioterapia, terapia ocupationala, hidroterapia, acupunctura, masajul terapeutic si utilizarea suplimentelor naturale pot fi folosite in combinatie cu tratamentul medical pentru a maximiza eficacitatea acestuia. Aceste terapii pot avea, de asemenea, un rol important in imbunatatirea mobilitatii si a calitatii vietii pacientilor [2].

Modificarile stilului de viata reprezinta un aspect fundamental al gestionarii artrozei. Exercitiile fizice regulate, mentinerea unei greutati sanatoase, o dieta echilibrata, renuntarea la fumat si reducerea consumului de alcool pot avea un impact semnificativ asupra starii de bine a pacientului. Conform studiilor, aceste schimbari pot ajuta nu numai la ameliorarea simptomelor, dar si la incetinirea progresiei bolii [1].

Tratarea artrozei nu se limiteaza la abordarea simptomelor fizice. Este esential sa se ia in considerare si impactul emotional si psihologic al bolii. Pacientii cu artroza pot experimenta anxietate, depresie si frustrare ca rezultat al durerii cronice si al limitarilor fizice [3].

Sprijinul din partea familiei, prietenilor, grupurilor de suport si consilierea psihologica pot juca un rol crucial in gestionarea efectelor emotionale si psihologice ale artrozei. Intreaga comunitate medicala, de la medici pana la terapeuti si consilieri, poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care sufera de artroza.

Artroza este o afectiune comuna, dar cu informatiile corecte si tratamentul adecvat, calitatea vietii poate fi imbunatatita semnificativ. ine legatura cu medicul pentru a primi sfaturi personalizate si recomandari complete de tratament!

Bibliografie:
1. “Arthrosis – Definition, Causes and Therapy | Medi.” Www.medi.de, www.medi.de/en/diagnosis-treatment/arthrosis/, accesat la 7.11.2023;
2. “Arthrosis vs. Arthritis: What’s the Difference?” Healthline, 4 Feb. 2014, www.healthline.com/health/arthrosis-vs-arthritis, accesat la 7.11.2023;
3. “Arthrosis. What It Is, Symptoms, Diagnosis and Treatment. Clínica Universidad de Navarra.” Https://Www.cun.es, www.cun.es/en/diseases-treatments/diseases/arthrosis, accesat la 7.11.2023;
4. “What Is the Difference between Arthrosis and Arthritis?” Verywell Health, www.verywellhealth.com/arthrosis-vs-arthritis-6373935, accesat la 7.11.2023.