Clickmed
programare rapida la medic

Durerile si zgomotele articulare ar trebui sa ne ingrijoreze?

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2017

Generalitati

Sus
Durerile si zgomotele articulare ar trebui sa ne ingrijoreze?

Artroza reprezinta o boala a articulatiei oaselor. Artroza, boala reumatismala degenerativa, care se instaleaza in ani din cauza uzurii articulatiilor, poate afecta orice articulatie sau incheietura din corpul uman, iar riscul ca o persoana sa dezvolte artroza creste odata cu inaintarea in varsta.

Concret, afectiunea numita artroza se imparte in trei mari categorii, in functie de localizare: gonartroza, coxartroza si artroza vertebrala sau spondiloza.

Pacientii afectati trebuie sa consulte medicul inca de la primele simptome, in caz contrar, crizele se vor agrava, iar viata pacientului va fi grav afectata.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele cauze ale artrozei
  3. Simptomele artrozei
  4. Diagnostic
  5. Consecintele netratarii afectiunii
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Principalele cauze ale artrozei

Sus

• uzarea si de ruperea cartilajului articulatiei;

• varsta;

obezitatea, excesul ponderal;

factorii genetici, ereditatea;

• dezechilibrele hormonale;

menopauza la femei;

• tulburarile posturale precum: scolioza, cifoza, cifoscolioza;

• anumite traumatisme la nivelul articulatiilor;

• fumatul.

Boala afecteaza, de fapt, intregul grup de articulatii, ligamente, oase, muschi. Excesul ponderal si lipsa activitatii fizice sunt factori importanti care contribuie la evolutia artrozei.

De regula, simptomele apar intre varsta de 40 si 50 de ani, insa ele se pot manifesta si mai devreme.

In general, femeile peste varsta de 55 de ani sunt mai predispuse la aparitia artrozei, iar majoritatea persoanelor cu varsta peste 70 de ani sunt, de asemenea, afectate de artroza.

Simptomele artrozei

Sus

• durerea la nivelul articulatiei;

• rigiditatea articulatiei;

• sensibilitate la durere in zona din preajma articulatiilor afectate;

• reducerea flexibilitatii in articulatiile afectate.

Diagnostic

Sus

In afara de examinarea pacientului, medicul poate recomanda pacientului anumite analize de sange pentru diagnosticarea artrozei. Testele de sange sunt efectuate cu scopul de a identifica markerii de inflamatie si de infectie in organism.

Totodata, pentru diagnosticarea artrozei, sunt utilizate si analize imagistice, cum ar fi artroscopia. Artroscopia se efectueaza cu ajutorul unei camere mici de filmat, care se introduce in apropierea uneia sau mai multor articulatii afectate.

Acest lucru ii va permite medicului sa analizeze mai indeaproape articulatia/articulatiile. De asemenea, radiografiile sau RMN-ul sunt folosite pentru ca medicul sa poata examina vizual articulatiile afectate.

Consecintele netratarii afectiunii

Sus

In lipsa unui tratament adecvat care sa tina sub control manifestarile bolii, durerea devine cronica, iar calitatea vietii pacientului este afectata semnificativ.

Astfel, pacientul va adormi destul de greu, iar productivitatea va fi redusa, pacientul cu dureri cronice avand posibilitati limitate de desfasurare a unor activitati uzuale precum gatitul, imbracatul, statul pe scaun la birou.

Artroza poate modifica cartilajul, determinand formarea unor cristale in interiorul articulatiilor, iar acest lucru poate duce la guta si la o durere acuta.

Tratament

Sus

Tratamentul pentru artroza urmareste doua obiective: reducerea sau calmarea durerii si preventia restrictiilor mecanice sau a modificarilor aparute la articulatia afectata.


Medici specialisti Reumatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate