Clickmed
programare rapida la medic

Ce este chistul bronhogenic si care sunt optiunile terapeutice

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2023

Ce este chistul bronhogenic

Sus
Ce este chistul bronhogenic si care sunt optiunile terapeutice

Chistul bronhogenic este un tip de tumora mediastinala. Mediastinul este o parte din cavitatea toracica, fiind un spatiu cu potential mare de afectiuni severe. Acesta contine organe vitale precum inima si traheea. Chistul bronhogenic se poate dezvolta la nivelul traheei, a bronsiilor sau bronsiolelor.

Cuprins articol

  1. Ce este chistul bronhogenic
  2. Prevalenta
  3. Semne si simptome
  4. Cauze
  5. Metode de diagnostic
  6. Tratament
  7. Preventie
  8. Prognostic
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Prevalenta

Sus

Chisturile bronhogenice sunt tumori congenitale, ceea ce inseamna ca sunt prezente de la nastere. Simptomele pot debuta la orice varsta, insa cele mai multe cazuri sunt descoperite atunci cand pacientii au varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Statistic, acest chist este regasit mai frecvent in randul barbatilor.

Chistul bronhogenic este un chist rar, intrucat 5% pana la 10% dintre tumorile mediastinale sunt reprezentate de el.

Semne si simptome

Sus

In multe cazuri, pacientii cu un astfel de chist nu au simptome.
In general, simptomele apar atunci cand unul sau mai multe chisturi bronhogenice cresc suficient de mult in dimensiuni pentru a pune presiune asupra cailor aeriene si a esofagului.

Pot aparea simptome si semne si atunci cand chistul se infecteaza. Simptomele ce pot aparea in aceste situatii includ:
• Tulburari de respiratie
• Febra si frisoane
• Voce ragusita
Disfagie (dificultati de inghitire)

Cauze

Sus

Chistul bronhogenic se formeaza in timpul dezvoltarii fetale. In orice caz, cercetatorii nu stiu exact factorii ce produc aceasta dezvoltare. Prezenta chistului bronhogenic nu este de regula asociata cu alte patologii genetice sau congenitale.

Metode de diagnostic

Sus

Chisturile bronhogenice sunt deseori descoperite in timpul unor examinari imagistice de rutina sau realizate pentru alte afectiuni. Medicul poate utiliza o varietate de instrumente diagnostice pentru a le confirma ulterior prezenta si pentru a le caracteriza.

Chistul bronhogenic al fatului poate fi diagnosticat inca din timpul sarcinii. Medicul poate identifica chistul cu ajutorul ecografiilor prenatale si il poate vizualiza mai in detaliu cu ajutorul examinarii RMN.

La copii si adulti, chistul bronhogenic poate fi identificat in timpul unei radiografii toracice. Daca exista suspiciunea unui astfel de chist, medicul mai poate recomanda examinari precum:
• Examinare CT. Se poate realiza nativ sau cu substanta de contrast injectabila
• Examinare RMN. Aceasta utilizeaza magneti si unde radio pentru a obtine imagini detaliate ale organelor
Esofagografie. Un test special ce combina o serie de raze X pentru a vizualiza in detaliu esofagul. Se va realiza cu ajutorul unei substante de contrast pe baza de bariu, pe care pacientul o bea inainte de examinare
Bronhoscopia. Dupa administrarea unui sedativ usor, medicul introduce un bronhoscop in caile respiratorii. Bronhoscopul este dotat cu o camera la capat, pentru a permite vizualizarea cailor aeriene la interior. In cadrul bronhoscopiei se poate realiza si biopsia chistului.

Tratament

Sus

Chistul bronhogenic este in majoritatea cazurilor benign, ceea ce inseamna ca nu produce cancer. Exista insa un anumit risc de malignizare, astfel ca tratamentul ideal este cel chirurgical, in care se indeparteaza complet chistul. In functie de marimea acestuia, chistul va trebui rezecat chirurgical sau aspirat prin aspiratie pe ac fin, o procedura minim-invaziva.

Chisturile bronhogenice ce sunt descoperite in timpul vietii intrauterine necesita monitorizare initial, urmand sa se decida optiunea de tratament dupa nastere.

La nou-nascuti, daca chistul bronhogenic nu cauzeaza simptome sau probleme serioase, tratamentul este amanat pana cand copilul mai creste. Mai rar se realizeaza interventia chirurgicala de rezectie a chistului la nou-nascut, imediat dupa nastere.

La sugari, copii si adulti se recomanda in general realizarea interventiei chirurgicale, chiar si in absenta simptomelor.

Exista doua optiuni de tratament chirurgical:

Toracotomia

In timpul toracotomiei, medicul chirurg realizeaza o incizie intr-o parte a toracelui, intre doua coaste. Cu ajutorul instrumentelor speciale ajunge la chist si il indeparteaza intr-un sac special biologic.

Toracoscopia video-asistata

Aceasta este o optiune minim-invaziva, realizata cu un toracoscop. Astfel medicul evita inciziile de mari dimensiuni iar pacientul va avea parte de o recuperare mai rapida. Pacientii care se opereaza prin aceasta tehnica au risc mai mic de durere si infectie post-operatorie

Indiferent de varsta si de prezenta sau nu a simptomelor, chistul bronhogenic ar trebui indepartat mai devreme sau mai tarziu. Temporizarea tratamentului nu duce decat la cresterea riscului de complicatii si malignizare.

Preventie

Sus

Fiind o patologie congenitala, chistul bronhogenic nu poate fi prevenit. Pot fi insa prevenite simptomele deranjante si complicatiile, prin tratamentul precoce al chistului.

Prognostic

Sus

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati fost diagnosticat cu un chist bronhogenic, este important sa cereti medicului recomandari si indrumari de tratament. Acesta va va monitoriza chistul la inceput si va pregati planul de interventie chirurgicala. In lipsa contra-indicatiilor absolute pentru interventia chirurgicala, chistul va fi indepartat cat mai repede posibil, pentru a oferi sansa unui prognostic bun, fara complicatii.

Chiar daca chistul nu se malignizeaza, acesta poate creste suficient incat sa produca probleme amenintatoare de viata precum lipsa de aer sau incapacitatea de alimentare. Astfel chistul bronhogenic trebuie intotdeauna tratat, din cauza vitezei sale de crestere.

Prognosticul pacientilor este bun indiferent de varsta acestora, atat timp cat chistul este tratat corespunzator.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Mergeti cat mai curand la medic daca nou-nascutul sau copilul dumneavoastra dezvolta probleme de respiratie, dificultati de deglutitie sau voce ragusita ce nu se amelioreaza. Exista multiple patologii ce evolueaza cu aceleasi simptome, cel putin la fel de periculoase ca si chistul bronhogenic.

Concluzie

Sus

Desi formatiuni rare, chisturile bronhogenice pot cauza probleme severe pentru pacientii de toate varstele, de la nou-nascut la adult. Odata stabilit diagnosticul, tratamentul chirurgical si rezectia completa a chistului este optiunea ideala. Discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilele consecinte pe care la poate avea lipsa sau amanarea tratamentului chirurgical.

Bibliografie
https://emedicine.medscape.com/article/1005440-overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536973/


Medici specialisti Chirurgie generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate