Spermatocelul (chistul epididimal)
Generalitati
Sus.jpg)
Un spermatocel reprezinta cu chist cu continut spermatic localizat la nivelul epididimului (tubul rasucit de deasupra si posterior de ambele testicule).
La palpare este ca un nodul moale si compact la nivelul scrotului, deasupra testiculelor.
Cauze
SusDesi cauza este adesea necunoscuta, poate fi determinat de o obstructie la nivelul ductelor epididimale, tuburi care transporta sperma de la nivelul testiculelor.
Simptome
SusAdesea, spermatocelul este asimptomatic. Barbatul in cauza il poate descoperi prin obervarea unui nodul sau masa palpabile deasupra testiculelor de o parte a scrotului sau a unei mariri in dimensiuni a scrotului. Simptomele, atunci cand sunt prezente includ:
- durere scrotala
- edem (umflarea) al scrotului
- roseata scrotului
- senzatia de presiune la nivelul bazei penisului.
Diagnostic
SusDiagnosticarea spermatocelului se face de cele mai multe ori prin examinarea scrotului. Ca parte a examinarii fizice, medicul specialist poate folosi o lampa speciala (transiluminare) pentru a verifica prezenta unor mase solide care pot fi determinate de alte cauze, cum ar fi cancerul testicular. Datorita faptului ca spermatocelul are continut lichidian, lumina acestei lampi va trece prin el (transiluminare). Lumina nu va trece prin masele solide de alte cauze. Poate fi necesara o ecografie testiculara pentru a confirma diagnosticul de spermatocel.
Tratament medical
SusSpermatocelul nu este, de obicei, periculos si se trateaza doar atunci cand cauzeaza durere sau disconfort sau cand determina scaderea fluxului sangvin la nivelul penisului, care se intampla, din fericire, in cazuri rare.
Tratamentul nu este, de obicei, necesar daca spermatocelul nu creste in dimensiuni sau daca nu scade in dimensiuni, prin reabsorbirea continutului de catre organism.
Daca spermatocelul creste in dimensiuni sau determina disconfort, poate fi necesara extirparea acestuia (spermatocelectomie).
Medici specialisti Urologie
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Florentin Bengus - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Cristian Calin - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
-
Calitatea materialului seminal
-
Interventii chirurgicale efectuate in cadrul Spitalului
-
Cancerul testicular - autoexaminarea
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Hepatita virala B - generalitati
-
Infertilitatea la barbati - generalitati
-
Vasectomia - Sterilizarea definitiva
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Hepatita virala B
Generalitati Hepatita virala B este o boala severa, cauzata de infectia cu virusul hepatitic B. Aceasta infectie poate determina formarea de tesut cicatriceal in ficat, disfunctie hepatica, ciroza hepatica, cancer hepatic (hepatocarcinom) si chiar decesul....citeste mai mult
-
Chistul glandelor Bartholin -...
Generalitati Glandele Bartholin sunt doua organe de marimea unui bob de mazare care sunt localizate sub pielea zonei genitale la femei. Ele se afla de fiecare parte a faldurilor de piele (labii), care inconjoara vaginul si uretra. In mod normal, nu se pot vedea sau...citeste mai mult
-
Varicocelul - dilatatia venelor...
Generalitati Varicocelul este o dilatare a venelor ce dreneaza de la nivelul testiculului. Acestea se gasesc in cordonul spermatic unde formeaza plexul pampiniform. Varicocelul se dezvolta in special dupa pubertate, desi in multe cazuri acesta nu este diagnosticat...citeste mai mult