Consumul de sfecla rosie contribuie la mentinerea sanatatii creierului
Stire medicala
Consumul de sfecla rosie contribuie la mentinerea sanatatii creierului prin stimularea fluxului sanguin de la nivelul acestuia. Acest lucru ar fi benefic mai ales in lupta impotriva dementei. Oamenii de stiinta de la Universitatea Wake Forest din SUA au realizat un studiu in care au analizat efectele nitratilor din componenta legumelor de culoare rosu inchis.
Conducatorul cercetarilor, profesorul Daniel Kim-Shapiro a declarat: "S-au facut foarte multe studii de amploare in care s-a demonstrat ca sucul de sfecla rosie scade tensiunea arteriala, dar noi am vrut sa aratam ca acesta are si rolul de a creste fluxul sanguin la nivelul creierului. Exista zone in creier care, o data cu inaintarea in varsta, sunt mai slab vascularizate si care sunt asociate cu dementa si cu alte tulburari ale memoriei."
Sfecla, telina, varza, spanacul, salata, sunt bogate in nitrati, care sunt transformati in nitriti, prin intermediul bacteriilor bune din cavitatea bucala. Studiile au constatat ca nitritii au un rol important in dilatarea vaselor de sange din organism si ajuta la cresterea fluxului de sange si oxigen, in mod special in zonele lipsite de oxigen. Acesta a fost primul studiu in care s-a descoperit ca sfecla rosie creste fluxul de sange din vasele sanguine de la nivelul creierului.
In cadrul studiului, publicat in Nitric Oxide Society, cercetatorii au analizat modul in care dieta pe baza de nitrati a actionat asupra a 14 subiecti de peste 70 de ani, pe parcursul a 4 zile. Acestia au consumat diete bogate in nitrati (in care a fost inclus si suc de sfecla rosie). In primele doua zile regimul alimentar al adultilor a fost scazut in nitrati iar cantitatea acestora a crescut in ziua a treia si a patra. Rmn-ul, realizat in fiecare zi, dupa micul dejun a inregistrat fluxul de sange din creier al fiecarui subiect.
S-a observat, in ultimele doua zile ale studiului, ca in cazul adultilor care consuma o dieta bogata in nitrati circulatia sangelui se intensifica in zona lobilor frontali ai creierului, zona resposabila de degenerarea caracteristica dementei dar si a altor tulburari cognitive.
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie-imunologie .
Articole recomandate
-
Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala
-
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
-
Salata de sfecla cu branza
-
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
-
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
-
Sanatatea creierului
-
Anatomia creierului - structuri
-
Anatomia creierului - diviziuni
-
Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
-
Dieta pentru sanatatea creierului
-
Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste ...
-
Margarina Becel contribuie la mentinerea sanatatii inimii
-
Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului
-
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
-
Salata de sfecla si morcovi cu ghimbir
-
Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie


Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala
Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Salata de sfecla cu branza
Stres, anxietate, suprastimulare: ce functioneaza cu adevarat pentru sistem ...
Cosuri cadou cu bauturi premium si delicii de calitate, cheia unui rasfat fa ...
Sanatatea creierului
Anatomia creierului - structuri
Anatomia creierului - diviziuni
Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii
Dieta pentru sanatatea creierului
Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste ...
Margarina Becel contribuie la mentinerea sanatatii inimii
Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului
Importanta RMN-ului pentru diagnosticarea precoce a afectiunilor
Beneficiile si efectele secundare ale terapiei cu lumina rosie