Alergia la medicamente - simptome si prim ajutor
Generalitati

Alergia la un medicament reprezinta o reactie anormala a organismului. Sistemul imunitar, care lupta impotriva infectiilor si a bolilor, reactioneaza la medicament, pe care il percepe in mod gresit ca fiind invaziv si incearca sa il elimine.
Alergia la medicamente se manifesta prin eruptii cutanate, febra si dificultati de respiratie, simptome care pot fi adesea confundate cu efectele secundare ale medicamentelor.
Sistemul imunitar ajuta organismul sa se protejeze de boli. Este conceput pentru a lupta impotriva virusurilor, bacteriilor, parazitilor si altor substante periculoase. Atunci cand apare o alergie la medicamente, sistemul imunitar va confunda medicamentul cu unul dintre aceste pericole pentru organism.
Ca raspuns la ceea ce considera ca fiind o amenintare, sistemul imunitar va incepe sa produca anticorpi, care stimuleaza eliberarea de mediatori precum histamina, responsabila de manifestarile clinice ale alergiei.
Cuprins articol
Simptome
- reactii cutanate (urticarie, rash);
- iritatii oculare;
- varsaturi, crampe abdominale;
- tuse, congestie nazala, stranut;
- probleme de respiratie;
- batai neregulate ale inimii;
- inconstienta;
- soc anafilactic.
Complicatii
Edemul Quincke. Este o forma severa de urticarie, manifestata prin umflarea anumitelor zone ale corpului, inclusiv fata. In cazuri rare, edemul Quincke poate suprima respiratia, fiind necesara interventia medicala de urgenta.
Anafilaxia. Se manifesta prin scaderea brusca si persistenta a tensiunii arteriale. Apare dificultatea de a respira, determinata de tumefactia unor tesuturi de la nivelul gatului – edem faringian.
Medicamentele care provoaca cele mai multe alergii:
- antibiotice,
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
- anticonvulsivante;
- medicamentele utilizate in terapia cu anticorpi monoclonali;
- medicamente pentru chimioterapie.
Tratament
Felul in care se intervine in cazul unei alergii la medicamente depinde de cat de grava este aceasta. In primul rand, ar trebui evitat medicamentul si inlocuit cu un altul la care pacientul nu este alergic.
Daca alergia este usoara, medicul poate prescrie si alte medicamente care sa controleze reactia alergica. Printre medicamentele care pot ajuta la blocarea raspunsului imun si la reducerea simptomelor se numara:
Antihistaminicele. Corpul produce histamina atunci cand crede ca o substanta, cum ar fi un alergen, este invaziva. Eliberarea histaminei poate declansa simptome alergice cum ar fi umflarea fetei si a membrelor, mancarime sau iritatii.
Corticosteroizii. O alergie la medicamente poate determina umflarea cailor respiratorii. Corticosteroizii pot ajuta la reducerea inflamatiei care determina aceste probleme. De obicei, acestia sunt folositi fie sub forma de spray, fie in forma lichida pentru injectare sau utilizare intr-un nebulizator.
Bronhodilatatoarele. Daca alergia la medicamente cauzeaza suieraturi sau tuse, poate fi recomandat un bronhodilatator. Acest medicament ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la usurarea respiratiei.
Articole recomandate
-
Cum apare o alergie si care sunt optiunile de tratament
-
Alergie sau raceala - cum le deosebesti?
-
Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara
-
„Pestisorul de Aur” – campania aniversara prin care Möller’s celebr ...
-
Ciuperca unghiei: Cum iti dai seama ca e timpul sa mergi la medic
-
Primul ajutor in alergia la medicamente
-
Diferenta dintre alergie si raceala
-
Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie
Pacientii care au o alergie cunoscuta la un medicament trebuie sa informeze medicul atunci cand li se prescrie un medicament.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Programeaza-te rapid la Alergologie-Imunologie
Articole recomandate
-
Alergiile la medicamente
-
Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera
-
Alergia la soia
-
Ai alergie la vinete? La ce alte alimente trebuie sa renunti
-
Mituri despre alergiile alimentare
-
Pantofii tai pot favoriza ciuperca unghiei? Sfaturi esentiale pentru alegere ...
-
Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor
-
Alergia la cauciucul natural (latex)