Clickmed
programare rapida la medic

Prim ajutor in caz de degeraturi

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
Prim ajutor in caz de degeraturi

Degeraturile reprezinta leziunile ce apar in zonele expuse la temperaturi foarte scazute si care pot duce la distrugerea anumitor tesuturi, ajungadu-se in cazuri mai extreme la necroza (moartea tesuturilor), fiind necesara si amputarea zonei afectate.

Zonele cele mai expuse degeraturilor sunt extremitatile mainilor, degetele de la picioare, nasul, urechile si obrajii.

Degeratura apare atunci cand in interiorul celulelor pielii din zona expusa la frig se formeaza cristale de gheata din lichidele celulare, acest lucru determinand la pierderea sensibilitatii si la aparitia modificarilor de culoare ale partii afectate.

De aceea, pe timpul iernii este foarte important sa purtam manusi, pentru a proteja mainile, caciula si fular, pentru protectia urechilor si a fetei, si sosete cat mai groase, pentru picioare, deoarece degeratura se poate produce in cateva minute de la expunerea la ger sau in cateva ore daca temperaturile sunt foarte scazute, dar intensificate de crivat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Reguli de prim ajutor
  5. Tipuri de degeraturi
  6. Remedii clasice
  7. Remedii naturiste
  8. Preventie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

- expunerea la temperaturi sub 5 grade Celsius;
- imbracamintea neadecvata pentru anotimpul de iarna;
- timpul indelungat de expunere la frig;
- purtarea hainelor sau a incaltamintei ude;
- consumul de alcool, tutun, cafea sau unele medicamente care pot scadea circulatia sangelui catre extremitati.

Alti factori favorizanti sunt:

1. Factori interni: varsta inaintata si asocierea unor patologii care afecteaza circulatia sangelui, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, tulburari circulatorii etc.

2. Factori externi, cauzati de curentii de aer rece foarte puternici, umiditatea crescuta, unele medicamente ce influenteaza circulatia sangelui.

Simptome

Sus

Pentru a sti cum sa acordam primul ajutor in caz de degeraturi este esential sa recunoastem principalele simptome:

- durere la nivelul zonei sau senzatie de amorteala;
- zona este rece si culoarea pielii poate varia de la rosie in primele stadii pana la alba, palida, galben-cenusie, gri;
- pot aparea vezicule cu lichid clar;
- consistenta zonei afectate poate si moale, daca degeratura este superficiala, sau tare, in cazul in care degeratura este profunda.

Reguli de prim ajutor

Sus

1. Se scoate victima din mediul respectiv, fara a o expune la temperaturi prea inalte;

2. Daca va aflati afara si nu puteti merge intr-un loc incalzit, acoperiti extremitatile cu imbracaminte suplimentara si incercati sa ajungeti cat mai repede intr-un mediu calduros;

3. Nu frecati zona afectata cu zapada sau cu alte substante;

4. Partea degerata trebuie incalzita treptat, fie prin haine sau paturi usor incalzite, fie cu apa calduta;

5. Nu se vor folosi sticle cu apa calda, paturi electrice sau lampi de caldura;

6. Nu permiteti victimei sa se aseze langa soba sau langa radiator pentru a nu suferi arsuri deoarece sensibilitatea este scazuta si nu sesizeaza durerea;

7. Daca pe zona afectata sunt vezicule nu trebuie sa le spargeti pentru a nu suprainfecta cu germeni patogeni;

8. Opriti incalzirea zonei degerate cand aceasta capata o culoare roz si pacientul incepe sa isi recapete sensibilitatea;

9. Oferiti victimei bauturi calde, dar care sa nu contina alcool;

10. Indicati victimei sa miste degetele afectate imediat ce incepe sa le resimta;

11. Nu permiteti victimelor ce au suferit degeraturi la picioare sau la degetele de la picioare sa umble, acest lucru putand agrava situatia;

12. Puneti comprese sterile intre degetele de la maini sau de la picioare pentru a sta dezlipite;

13. Tineti ridicate partile afectate daca acest lucru este posibil;

14. Atentie mare ca partile dezghetate recent sa nu inghete din nou;

15. Daca degeratura este avansata, iar victima nu isi mai simte partea afectata, iar culoarea zonei este vinetie, chemati ambulanta sau sa duceti victima cat mai repede la spital;

16. Solicitati ajutor medical ori de cate ori credeti ca este cazul.

Tipuri de degeraturi

Sus

Degeraturile de gradul I prezinta o roseata insotita de o culoare usor vinetie, zona afectata este umflata si amortita temporar, care dispare dupa cateva ore de la acordarea primului ajutor, dar poate persista senzatia de parestezie si sensibilitate la frig.

Degeraturile de gradul II au zona afectata tumefiata, iar culoarea este vinetie si prezinta vezicule cu lichid clar sau usoare urme de sange, care dupa aproximativ doua saptamani acestea se cicatrizeaza, transformandu-se in escare superficiale care se vindeca fara sechele.

Mai pot fi insotite de dureri intense si paralizii temporare.

Degeraturile de gradul III sunt caracterizate prin paloarea tegumentelor afectate, cu aparitia unor bule hemoragice care se pot sparge si pot duce treptat la ulceratii, ce se vor vindeca in 2-3 luni daca nu sunt ingrijite corespunzator.

Sunt prezente si tulburarile de sensibilitate, dar si cele de miscare care se pot recupera ulterior cu ajutorul kinetoterapiei.

Degeraturile de gradul IV sunt cele mai grave deoarece in acest stadiu apare necroza, iar in jurul zonei sau zonelor afectate apar tulburari trofice, insotite de afectarea miscarii si deficit motor.

Initial, zona afectata poate fi greu delimitata, dar apoi se poate evidentia. Se intervine terapeutic, dar in cele mai grave situatii se recurge la amputatie.

Remedii clasice

Sus

Se vor folosi unguente cu efect cicatrizant si vitaminizante, suplimente alimentare bazate pe vitaminele A si D pentru a ajuta la procesul de cicatrizare.

Zona afectata trebuie dezinfectata cu solutii speciale care nu arde pielea, bandaj local daca este cazul, iar daca local este suprainfectat, se vor aplica diverse creme sau pudra cu antibiotic pentru a eradica germenii implicati.

Remedii naturiste

Sus

Galbenelele folosite in infuzie pentru bai locale sau cataplasme aplicate local ajuta la cicatrizarea zonei degerate.

Telina folosita ca decoct: se fierbe in 2 litri de apa, timp de 45 minute si se tine in apa calduta zona degerata cateva minute, procedeu ce se poate repeta de 3 ori pe zi cu aceeasi solutie reincalzita.

Cura cu zer care contine lactoalbumina, enzime, minerale, saruri ce ajuta la refacerea din interior a tesuturilor afectate. Se utilizeaza atat intern, cate o ceasca de 2 ori pe zi, dar si extern, sub forma de comprese locale.

Preventie

Sus

Pentru a evita aparitia degeraturilor urmati cinci pasi simpli:

1. Folositi imbracaminte corespunzatoare vremii de afara;

2. Protejati-va capul, mainile si picioarele deoarece caldura se pierde cel mai usor la nivelul extremitatilor expuse la frig;

3. Nu consumati alcool si nu fumati daca stiti ca urmati sa iesiti in frig la temperaturi scazute;

4. Daca va udati, incercati cat mai repede sa va schimbati si sa stati la caldura;

5. Nu ezitati sa cereti ajutorul daca simtiti ca aveti parestezii la nivelul zonelor afectate sau daca observati modificari de culoare a tegumentelor afectate.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de:

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate