Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Relatia pacient - kinetoterapeut

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019
Consultant medical:

Dr. Mihaela Stamate
Medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie

Clinica: Fortius Medical

Relatia pacient - kinetoterapeut

Daca ne-am hotarat sa facem miscare, urmariti atent de catre un kinetoterapeut, daca nu mai suportam durerile, trebuie sa fim diagnosticati de catre un medic de recuperare medicala, pentru ca mai apoi sa discutam cu kinetoterapeutul pentru a hotari impreuna programul pe care il vom urma.

Cand intram intr-o sala de gimnastica medicala, kinetoterapeutul va fi informat despre diagnosticul si despre indicatiile medicale pe care le avem. El va efectua un examen care ii va permite stabilirea unui contact cu pacientul si cu afectiunile acestuia precum si cu modalitatile de tratament.

Astfel el va putea sti daca am facut progrese si va adapta in permanenta programul la etapele bolii. Kinetoterapeutul va pune intrebari in legatura cu varsta pacientului, istoricul bolii, tratamentul deja efectuat si rezultatele lui. De asemenea, va fi informat despre profesia acestuia (boli profesionale), sporturi practicate, factori agravanti.

El va face un examen clinic care va cuprinde: examen cutanat, un bilant morfo-functional, articular (flexie, extensie, abductie, adductie, roatie interna si externa activ si pasiv), muscular, circulator (edeme, coloratia si temperatura extremitatilor, puls) si al sensibilitatii tactile, termice, dureroase.

Medicul de recuperare medicala si balneofizioterapie, va hotari daca inainte de a incepe sedintele de kinetoterapie este necesar sa se efectuieze fizioterapie mai ales in cazul afectiunilor osteoarticulare si musculare acestea avand rolul de a dezinflama si de a reduce durerea zonei afectate.

Antrenamentele la debut vor fi de intensitate si durata scurta (30 minute) apoi treptat acestea vor creste. Atmosera intr-o sala de gimnastica medicala trebuie sa fie una placuta, cu temperatura intre 18 si 22 grade Celsius.

Pacientul trebuie sa isi cunoasca kinetoterapeutul, sa capete incredere in el, sa isi invinga senzatia de teama in fata sportului iar specialistul trebuie sa il ajute sa faca acest lucru.

Catre salile de kinetoterapie sunt indrumati pacienti cu afectiuni dintre cele mai diverse, incepand cu cele osteo-articulare, musculare, pana la afectiunile cardiovasculare, neurologice dar si bolile metabolice (obezitatea, hipercolesterolemia), bolilor endocrine (diabetul zaharat), mergand pana la tratamentul colonului iritabil.

In functie de afectiunea care a indrumat pacientul catre sala de gimnastica medicala, kinetoterapeutul va efectua planul de recuperare medicala, va urmari miscarile efectuate de catre pacient si le va adapta la acest plan.

Ritmul de efectuare al sedintelor trebuie sa fie intre trei si cinci pe saptamana iar timpul va creste de la 30 la 50-60 min/sedinta, in functie de afectiune, gravitatea acesteia si capacitatea de efort. In ultimii ani, adresabilitatea catre salile de gimnastica medicala este in continua crestere, acest lucru este cauzat de viata sedentara pe care o traim, din pacate, dar si de afectiunile care deriva din ea: obezitate, spondiloze cervicale, discopatii, cifoze, scolioze etc.

Asadar, kinetoterapeutii se ocupa de tratarea dar si de preventia acestor maladii ale secolului. Un obez va fi mai greu de convins sa faca miscare, este de cele mai multe ori un sedentar inrait.

Atunci rolul kinetoterapeutului este si mai important, el va face tot posibilul sa convinga pacientul sa isi invinga inhibitiile, sa ii explice importanta sportului, sa ii dea sfaturi dietetice. Asadar, va astepta in salile de sport, fie ca suferiti de o afectiune fie ca sunteti o persoana care deja a constientizat importanta lui in viata noastra.


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate