Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Copiii si alcoolul

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Introducere

Sus
Copiii si alcoolul

Desi parintilor nu le place sa se gandeasca la acest lucru, adevarul este ca multi copii si adolescenti incearca alcoolul in timpul liceului sau al facultatii. Cercetarile arata ca aproape 80% dintre elevii de liceu au baut alcool.

Desi experimentarea alcoolului poate fi un lucru comun printre copii, acest lucru nu este nici sigur nici legal. Deci este bine ca parintele sa poarte discutii cu copiii despre consumul de alcool la o varsta mica si sa continue sa vorbeasca pe acesta tema pe masura ce acestia cresc.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Efectele abuzului de alcool
  3. Cum vorbim copiilor despre alcool
  4. Cum invatam copiii sa spuna "nu"
  5. Factori de risc
  6. Recomandari generale
  7. Citeste pe aceeasi tema

Efectele abuzului de alcool

Sus

Alcoolul interfereaza cu perceptia persoanei asupra realitatii si a abilitatii de a lua decizii bune. Acest lucru poate fi mai daunator la copiii si adolescentii care au mai putina experienta in rezolvarea problemelor si luarea de decizii.
Efectele pe termen scurt ale alcoolului includ:
- tulburarea vederii, auzului si coordonarii
- perceptii si emotii alterate
- judecata defectuoasa, lucru care poate duce la accidente, inec sau alte comportamente cu risc cum ar fi contact sexual neprotejat sau folosirea de droguri
- halena
- mahmureala.
Efectele pe termen lung includ:
- ciroza hepatica si cancer hepatic
- pierderea apetitului
- deficiente vitaminice severe
- afectiuni gastrice
- leziuni ale inimii si ale sistemului nervos central
- pierderi de memorie
- risc crescut pentru impotenta
- risc mare pentru supradoza.

Cum vorbim copiilor despre alcool

Sus

Cu mult inainte ca un copil sa aiba posibilitatea sa bea alcool, parintele poate urma cativa pasi in educatia acestuia prin care sa creasca sansele ca copilul sau sa spuna nu alcoolului.
Copilaria este un timp al invatarii si al descoperirilor, deci este important ca parintele sa incurajeze copilul sa puna intrebari, chiar si intrebari la care este greu de raspuns. Comunicarea deschisa, onesta, potrivita varstei ii va face pe copii si mai tarziu sa spuna parintelui dificultatile si problemele.

Prescolarii

Desi la 3 sau 4 ani nu sunt pregatiti sa afle lucruri despre alcool sau alte droguri, copiii incep sa dezvolte abilitati de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor care le vor fi de folos mai tarziu in viata. Parintele il poate ajuta pe copil sa-si dezvolte aceste abilitati.
Spre exemplu este bine ca parintele sa-l lase pe copil sa aleaga cu ce se imbrace si sa nu-si faca griji daca hainele nu se asorteaza. Acest lucru la arata copiilor ca sunt capabili sa ia decizii bune. Sau le poate cere ajutorul, pentru ca apoi sa le spuna ce mare ajutor sunt ei pentru parinti.
Si un lucru important este ca parintele sa fie un bun exemplu de comportament pentru copil. Acest lucru este in mod special adevarat in perioada prescolara, cand copiii au tendinta de a imita actiunile adultilor ca forma de invatare. Deci, daca parintele este activ, mananca sanatos si bea cu responsabilitate, il invata pe copil o lectie importanta la o varsta frageda.

Intre 4 si 7 ani

Copiii la aceasta varsta inca mai gandesc si invata prin experimentare si nu au o buna intelegere despre lucrurile care se vor intampla in viitor. Deci discutiile despre alcool trebuie purtate la timpul prezent si sa fie legate de lucruri pe care copiii le cunosc si le inteleg. Spre exemplu, privitul la televizor impreuna cu copilul ii poate oferi parintelui sansa sa discute despre mesajele publicitare. Parintele il poate intreba pe copil despre ce se prezinta si il poate incuraja sa puna la randul lui intrebari.
Copiii sunt interesati de modul in care functioneaza corpul lor, deci acesta este un timp bun pentru discutiile despre cum sa-si mentina corpul sanatos si cum sa evite substantele care le pot face rau. Discutiile se pot axa pe informatii despre felul in care alcoolul afecteaza abilitatea persoanei de a vedea, auzi, si a merge fara sa se impiedice. Altereaza felul in care oamenii simt si face dificil pentru oameni sa judece anumite lucruri cum ar fi daca apa e prea adanca sau daca o masina e prea aproape. Si le da oamenilor respiratie urat mirositoare si dureri de cap!

Intre 8 si 11 ani

Ultimii ani ai scolii elementare sunt un timp crucial in care parintele poate influenta decizia copilului de a folosi sau nu alcool. Copiilor la aceasta varsta le place sa invete fapte, in special pe cele mai cautate si sunt nerabdatori sa invete cum merg lucrurile si ce surse de informatie le sunt accesibile.
Deci este un moment bun pentru discutii deschise despre ce inseamna alcoolul: efectele si consecintele pe termen scurt si pe termen lung, efectele fizice si de ce este in mod special periculos pentru organismele in crestere.
Copiii pot fi de asemeni influentati de prieteni la aceasta varsta. Interesele lor pot fi determinate de ce cred cei de aceeasi varsta. Deci e bine ca parintele sa-l invete pe copil sa spuna nu la presiunea colegilor, si sa discute cat de important este ca fiecare sa gandeasca si sa actioneza ca un individ.
Discutiile neformale despre alcool si prieteni, pot avea loc in timpul cinei sau ca parte a unei conversatii obisnuite: "am citit un articol despre copiii care consuma alcool. Ai auzit si tu despre copiii care consuma alcool sau alte droguri la scoala?"

Intre 12 si 17 ani

Pana la adolescenta, copiii ar trebui sa stie despre alcool si care sunt atitudinile si credintele parintelui despre acest subiect. Este momentul ca parintele sa reaminteasca copilului lucrurile care deja sunt stiute si sa se concentreze pe mentinerea cailor de comunicatie deschise.
Adolescentii sunt mai predispusi la implicarea in comportamente riscante si nevoia lor crescuta de independenta ii poate face sa sfideze dorintele si instructiunile parintilor. Dar daca adolescentul se simte respectat si acceptat ca individ, cresc sansele ca acesta sa fie deschis fata de parinte.
Copiii doresc sa fie placuti si acceptati de colegi, si au nevoie de un anumit grad de intimitate si incredere din partea parintilor. E bine ca parintele sa se abtina sa-l cicaleasca si sa-l ameninte, in schimb poate pune accent pe afectiune si grija. Chiar si cand sunt deranjati de interesul si intrebarile parintilor, adolescentii recunosc ca acestea sunt lucruri normale.

Cum invatam copiii sa spuna "nu"

Sus

Parintele il poate invata pe copil mai multe metode de a refuza ofertele de alcool:
- sa-i incurajeze sa puna intrebari: daca i se ofera o bautura de orice tip sa intrebe: "Ce este aceasta?", "De unde ai procurat-o?"
- sa-i invete pe copiii sa spuna "nu, multumesc" cand le este oferite o bautura alcoolica
- sa le reaminteasca sa plece din situatiile inconfortabile: sa se asigure ca copilul are bani pentru transport sau un numar de telefon unde poate fi gasit parintele sau un alt adult responsabil
- sa-i invete pe copii sa nu accepte sa se urce in masina unei persoane care a baut alcool. Unii parinti simt ca daca se ofera sa ia copilul dintr-o situatie delicata - fara sa puna intrebari - ii incurajeaza pe copiii sa fie onesti si sa solicite ajutorul parintelui cand au nevoie.

Factori de risc

Sus

Momentele de tranzitie, cum ar fi instalarea pubertatii sau divortul parintilor, pot duce la consumul de alcool de catre copii. Deci e bine ca parintele sa-l invete pe copil ca in situatiile de viata stresante si suparatoare, consumul de alcool poate sa inrautateasca o situatie deja rea.
Copiii care au probleme cu autocontrolul sau au o incredere in sine scazuta au un risc mai mare de a consuma alcool. Ei pot sa nu creada ca sunt capabili sa-si rezolve problemele si frustrarile fara sa foloseasca ceva care sa-i faca sa se simta mai bine.
Copiii care nu au simtul corectitudinii cu familia sau care se simt diferiti intr-un fel (felul in care arata, circumstante economice) pot de asemeni sa prezinte risc. Cei carora le este greu sa creada in fortele proprii au mare nevoie de afectiunea si sprijinul parintilor si al altor membrii ai familiei.
De fapt, dorintele tinerilor de a nu strica relatia buna pe care o au cu parintii este cel mai frecvent motiv pentru care tinerii nu cedeaza in fata consumului de alcool sau alte droguri.

Recomandari generale

Sus

Din fericire, sunt multe lucruri pe care parintii le pot face pentru a-si proteja copiii de consumul de alcool si alte droguri:
- sa fie un bun model pentru copil: parintele trebuie sa se gandeasca in ce mod consumul sau de alcool sau medicamente ii pot influenta pe copiii sai; de asemeni, parintii pot sa ofere la petreceri doar bauturi nealcoolice pentru a le arata copiilor ca oamenii se pot simti bine si fara sa consume alcool
- educarea parintelui despre alcool pentru ca acesta sa poata fi un parinte mai bun pentru copilul sau; parintele poate citi si aduna informatii pe care sa le impartaseasca cu copiii sau cu alti parinti
- construirea increderii in sine a copilului: spre exemplu, copiii tind sa se simta mai bine in ce priveste persoana proprie daca parintele lauda punctele sale tari si incurajeaza pozitiv comportamentele sanatoase
- e bine copilul sa fie invatat sa faca fata stresului intr-un mod sanatos, cum ar fi sa caute ajutor din partea unui adult de incredere sau sa se implice intr-o activitate placuta.

Semne de recunoastere

In ciuda eforturilor, unii copiii pot consuma - sau abuza de - alcool. Cum isi poate da parintele seama? Iata cateva semne comune de avertizare:
- halena (mirosul) alcoolica
- schimbari bruste de dispozitie sau atitudine
- modificarea frecventei si a performantelor scolare
- pierderea interesului pentru scoala, activitati sportive sau alte activitati
- probleme disciplinare la scoala
- retragerea din activitatile cu familia si prietenii
- tinerea de secrete
- asocierea cu un nou grup de prieteni pe care nu ii prezinta parintelui
- disparitia alcoolului din casa
- depresie si dificultati de dezvoltare.
Este important ca parintele sa nu sara la concluzii pripite bazate doar pe unul sau doua semne. Adolescenta este o perioada a schimbarilor - fizice, sociale, emotionale si intelectuale. Acestea pot duce la comportamente haotice si schimbari de dispozitie in timp ce copiii incearca sa faca fata acestor modificari.
Daca copilul consuma alcool, de obicei va apare un numar mai mare de semne, cum ar fi schimbarea prietenilor, a comportamentului, a hainelor, a atitudinii, dispozitiei si a rezultatelor scolare. Daca apar aceste modificari, e bine ca parintele sa caute explicatii discutand cu copilul, fara sa respinga din start posibilitatea consumului de alcool.

Alte recomandari:
- parintele sa stie unde pleaca copilul
- sa cunoasca parintii prietenilor copilului
- sa aiba un numar de telefon la care sa poata gasi copilul
- sa solicite copilului sa sune acasa in mod regulat atunci cand acesta este plecat de acasa.
Pentru adolescenti, in special cei care sunt suficient de mari pentru a conduce, se recomanda ca parintele si adolescentul sa negocieze si sa semneze impreuna un contract de comportament. Acest contract trebuie sa arate felul in care parintele se asteapta sa se poarte copilul si sa specifice consecintele consumului de alcool la volan de catre adolescent. Daca acest lucru se intampla, se poate ajunge pana la confiscarea cheilor masinii.
Ca parte a contractului, este buna specificarea in care si parintele sau alt membru al familiei sunt de acord sa nu conduca dupa ce au baut alcool. De asemeni se pot incuraja comportamentele responsabile, cum ar fi desemnarea unei persoane care sa conduca sau solicitarea unui adult pentru ajutor.
Este important ca parintele sa mentina o relatie de comunicarea deschisa iar asteptarile sa fie rezonabile. Si sa-l invete pe copil ca libertatea vine doar impreuna cu responsabilitatea - o lectie care ar trebui sa dureze toata viata.


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate