Clickmed
programare rapida la medic

Cum sa gestionezi arsurile la copii

Actualizat la data de: 04 Iulie 2023
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Ce sunt arsurile

Sus
Cum sa gestionezi arsurile la copii

Arsura apare atunci cand caldura, substantele chimice, lumina solara, electricitatea sau radiatiile produc leziuni directe la nivelul tegumentului. Majoritatea arsurilor se intampla accidental, in special in cazul copiilor.

Exista 3 graduri de arsura, iar medicul va identifica tipul acesteia si va evalua leziunile. In lipsa tratamentului, arsurile aduc un risc crescut de infectii si alte complicatii severe pentru copil.

Cuprins articol

  1. Ce sunt arsurile
  2. Prevalenta
  3. Tipuri de arsuri
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Metode de diagnostic
  7. Optiuni de tratament
  8. Riscuri si complicatii
  9. Preventie
  10. Prognostic
  11. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  12. Concluzie
  13. Citeste pe aceeasi tema

Prevalenta

Sus

Aproximativ jumatate de milion de oameni ajung in fiecare an in unitatea de urgente pentru leziuni de arsura. Copiii sunt categoria la risc crescut de arsuri accidentale. Zilnic, mai mult de 300 de copii primesc tratament urgent pentru o arsura.

Copiii, adolescentii si persoanele varstnice au cel mai adesea arsuri accidentale din timpul gatitului sau jocurilor casnice, ce implica arsurile cu apa fierbinte. De asemenea, copiii se ard frecvent atunci cand se joaca cu surse de foc precum brichetele, chibritele sau atunci cand apar arsurile solare.

Tipuri de arsuri

Sus

Medicii clasifica arsurile in functie de gradul de severitate. Medicul urgentist sau medicul pediatru va evalua extinderea leziunilor tegumentare si va stabili gradul arsurii.

Cele 3 grade se caracterizeaza prin:

Arsurile de gradul I

Sunt cele mai blande arsuri, fiind caracteristice arsurilor solare. Este afectat stratul superficial al pielii (epiderm) ce se inroseste si este dureros, insa nu formeaza flictene (basici).

Arsurile de gradul II 

Aceste arsuri afecteaza atat stratul superficial cat si cel profund (derm). Apare durere, roseata, tumefiere si flictene cu lichid.

Arsurile de gradul III 

Afecteaza toate cele 3 straturi ale pielii: epidermul, dermul si stratul subcutanat. Arsura distruge in acest caz si foliculii de par si glandele sudorale de la nivelul pielii, precum si terminatiile nervoase.

Intrucat sunt afectate terminatiile nervoase, arsurile de gradul III nu mai produc durere in zona arsa, ci mai degraba in zona din jurul arsurii. Arsura poate fi negricioasa, palida sau rosie.

Cauze

Sus

Arsurile pot fi cauzate de diversi factori, iar copiii pot avea arsuri imprevizibile.

Sursele termice precum focul, lichidele fierbinti, aburii si contactul direct cu suprafete calde, sunt cele mai frecvente cauze atat pentru copii cat si pentru adulti.

Alti factori ce pot produce arsuri sunt substantele chimice regasite inclusiv in substantele de ingrijire casnica, radiatiile, electricitatea (frecventa la copii) si razele UV solare.

Semne si simptome

Sus

Simptomele arsurilor depind in primul rand de gradul arsurii. Acestea apar de regula in primele ore sau zile dupa arsura, iar atunci cand copilul mic nu poate sa relateze simptomele, parintii au rolul de a le observa din timp.

Pe suprafata de piele arsa va aparea tumefiere, roseata sau alte modificari de culoare, flictene cu lichid ce se sparg usor, durere locala, exfoliere usoara a pielii.

Metode de diagnostic

Sus

Pentru a stabili diagnosticul de arsura si a identifica gradul ei, medicul va inspecta zona arsa si va calcula suprafata corporala care sufera arsuri.

Acesta va clasifica arsura in functie de severitate in arsura minora, moderata sau severa.

Arsurile minore sunt de gradul I sau II si acopera mai putin de 10% din suprafata corpului, nefiind nevoie de spitalizare pentru a le vindeca. Arsurile moderate sunt cele de gradul II ce acopera in jur de 10% din suprafata corporeala. Arsurile de la nivelul mainilor, picioarelor, organelor genitale si fetei sunt de regula moderate spre severe.

Arsurile severe sunt cele de gradul III ce acopera orice procent de suprafata corporeala.

Optiuni de tratament

Sus

Tratamentul pentru arsurile copilului depinde de cauza si severitatea acestora.

Masurile de prim ajutor, in momentul in care observati o arsura pe pielea copilului, constau in mentinerea zonei afectate curata si aplicarea de bandaje protectoare.

Tratamentul durerii este de asemenea esential si promoveaza vindecarea tegumentului, insa acesta trebuie recomandat de catre medic.

In cazul arsurilor minore si moderate ce nu necesita spitalizare, asigurati-va ca le verificati constant pentru a cauta semne de infectie, cicatrizari si modificari ale tegumentului din jur.

Arsurile de gradul I se trateaza acasa, cu aplicare de apa calduta asupra arsurii. Nu aplicati gheata.

In cazul arsurilor solare, puteti utiliza gel cu aloe vera si creme cu antibiotic pentru a preveni infectiile. In cazul in care copilul are dureri, respectati recomandarile medicului cu privire la medicatia antialgica.

Arsurile de gradul II beneficiaza de tratament similar, insa medicul poate recomanda antibiotice topice mai puternice.

Arsurile de gradul III sunt periculoase si pot deveni amenintatoare de viata. Acestea au intotdeauna nevoie de atentie medicala de urgenta si spitalizare, fiind deseori nevoie de interventii de grefare a pielii.

Grefele de piele reprezinta regiuni de tesut sanatos ce sunt aplicate in locul arsurii, iar tesuturile sunt de regula prelevate de la acelasi pacient, dintr-o zona integra de piele.
Tratamentul include medicatie administrata intravenos si monitorizare intensiva, realizate de catre medicii din sectiile de terapie intensiva pediatrica.

Riscuri si complicatii

Sus

Arsurile de gradul III profunde si care afecteaza o suprafata extinsa corporeala pot da complicatii serioase pentru pacientul pediatric. Infectia si modificarile tegumentare sunt primele ca si frecventa, acestea putand aparea si in urma arsurilor minore sau moderate.

Complicatiile severe includ aritmiile, in special atunci cand cauza arsurii este o sursa de electricitate, deshidratarea, contracturile musculare, edemul, obstruarea caii aeriene, insuficienta de organ, penumonia, hipotensiunea, infectiile severe ce evolueaza pana la sepsis.

Preventie

Sus

Arsurile au multe cauze potential reverisibile. Pentru a reduce riscul copilului dumneavoastra de a dezvolta arsuri, respectati urmatoarele:

• Aplicati intotdeauna crema de protectie solara, in special in sezonul cald, pe intreaga suprafata a corpului expusa la soare

• Setati temperatura apei de acasa la o valoare medie

• Testati intotdeauna apa din dusul sau baia copilului inainte ca acesta sa intre

• Izolati sursele de caldura precum brichetele, chibriturile, substantele chimice

• Utilizati protectie de aragaz, cuptor si alte electrocasnice pe care copilul le-ar putea porni accidental

• Nu lasati copiii nesupravegheati in zone potential periculoase

• Instalati detector de fum in casa

• Acoperiti prizele si alte surse de electricitate

Prognostic

Sus

In cazul arsurilor de gradul I si II, prognosticul este bun, intrucat majoritatea se vindeca in 1-3 saptamani. In functie de severitatea arsurii pot ramane cicatrici sau discoloratii ce se amelioreaza cu timpul.

Daca copill a suferit o arsura de gradul III, recuperarea va necesita tratament medical specializat, fizioterapie pentru a pastra mobilitatea articulara si eventual interventii de grefare ce trebuie ingrijite ulterior.

Unii copii sunt predispusi la sindrom post-traumatic sau chiar depresie in urma unei arsuri, din cauza evenimentului cauzator. Astfel suportul familiei si consilierea psihologica pediatrica pot deveni necesare.

Datorita tehnicilor avansate de a trata arsurile, prognosticul poate fi bun si in cazul arsurilor severe.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Arsurile copiilor necesita intotdeauna evaluare medicala. Mergeti de urgenta la medic daca arsurile sunt la nivelul mainilor, picioarelor, organelor genitale sau fetei, daca acestea au flictene, daca exista febra sau alte semne de infectie (puroi, secretii la nivelul arsurii) sau daca copilul are dureri.

Concluzie

Sus

Arsurile la copii se clasifica in 3 grade de severitate si au etiologii variate, multe dintre ele fiind insa preventibile. Asigurati-va ca preveniti arsurile intotdeauna, iar atunci cand ele totusi apar, apelati la medic de urgenta, pentru a evita complicatiile.

Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/burns/burns-in-children
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/burns/symptoms-causes/syc-20370539
https://www.nhs.uk/conditions/burns-and-scalds/treatment/
https://reference.medscape.com/article/934173-overview


Medici specialisti Pediatrie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate