Clickmed
programare rapida la medic

Prevenirea si tratarea arsurilor

Actualizat la data de: 02 Februarie 2012

Generalitati

Sus
Prevenirea si tratarea arsurilor

Pielea unei persoane poate suferi arsuri din diverse cauze.

Cel mai frevent intalnite sunt accidentele care presupun contactul direct cu lichide sau obiecte fierbinti, produse chimice, aburi, energie electrica, foc sau expunerea prelungita la soare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratamentul in functie de tipul arsurilor
  3. Cum pot fi tratate la domiciliu arsurile minore?
  4. Tratarea arsurilor majore
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tratamentul in functie de tipul arsurilor

Sus

- Arsurile de tip I - sunt cel mai usor tip de arsuri pe care il poate suferi o persoana si implica lezarea stratului exterior al pielii, epiderma. Pielea va fi inrosita, dureroasa si inflamata. Daca arsura de gradul I nu a afectat o suprafata mare de piele, aceasta poate fi tratata la domiciliu.

- Arsurile de gradul II - sunt cele in care este lezat si al doilea strat de piele (hipoderm). In cazul in care a avut loc acest tip de arsuri, pielea va fi rosie, cu pete si in zonele de ardere vor fi prezente vezicule. Arsura de gradul II cauzeaza dureri puternice si inflamatii.

Daca o persoana va experimenta o arsura de gradul II de dimensiuni reduse va putea sa o trateze la domiciliu, dar in cazul in care portiunea arsa este extinsa sau implica mainile, picioarele, zona fetei, zona inghinala, fesele sau o articulatie importanta se va merge la medic sau spital pentru ingrijire profesionala.

- Arsurile de gradul III - implica toate straturile de piele si eventual, structuri localizate sub piele. Unele zone sunt de multe ori de culoare neagra, carbonizate. Este posibil ca durerea sa fie severa, dar daca un nerv a fost deteriorat ca urmare a arsurii, probabil ca durerea sa fie diminuata sau sa nu fie prezenta. Toate arsurile de gradul III necesita ingrijire medicala de urgenta.

Cum pot fi tratate la domiciliu arsurile minore?

Sus

1. Primul pas pentru tratarea unei arsuri minore este ca zona arsa sa fie tinuta sub jetul de apa rece intre 10-15 minute. Daca acest lucru nu este posibil, se va aplica o compresa cu apa rece. Nu se va pune gheata direct pe pielea afectata, intrucat aceasta poate provoca degeraturi si leziuni.

2. Nu se va aplica unt pe arsuri. Untul va capta caldura de sub tesuturile deteriorare si efectele sale vor agrava situatia si va creste riscul dezvoltarii unor infectii.

3. Dupa ce zona s-a racit ca urmare a mentinerii in apa rece, se va aplica o crema speciala pe arsura. Lotiunea va calma disconfortul si va preveni uscarea pielii.

4. Dupa ce pielea arsa va fi hidratata, va fi acoperita cu un bandaj de tifon steril. Important este sa nu se preseze prea tare rana.

5. In zona arsurii vor aparea vezicule umplute cu lichid, ce au rolul de a preveni aparitia infectiei si care se vor vindeca de la sine. Daca totusi veziculele se rup, pielea se va spala cu apa si sapun, se va usca si apoi se va aplica un unguent cu antibiotic peste care se va infasura un bandaj din tifon steril.

6. Daca este necesar, se vor utiliza acetaminofen sau alte calmante atunci cand durerea este accentuata.

Tratarea arsurilor majore

Sus

1. Pentru tratamentul arsurilor majore, se va solicita asistenta medicala cat mai curand posibil.

2. Cauza accidentului trebuie eliminata, dar nu trebuie sa se scoata hainele arse care s-au lipit de piele.

3. Pana cand se va primi tratamentul medical de urgenta se va acoperi zona arsa cu un bandaj uscat, steril sau cu o carpa curata. Se poate utiliza un cearceaf de pat din bumbac pentru suprafetele mai mari. Nu se vor folosi paturi sau prosoape intrucat ambele au tendinta de a se lipi de arsuri.

4. Nu se vor aplica unguente si nici nu se va incerca sa se rupa veziculele.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Sectiune sustinuta de: Advertisement

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate