Coronavirus Update

Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta?

Actualizat la data de: 04 Decembrie 2017

Generalitati

Sus
Raguseala poate semnala o problema mai grava decat te-ai astepta?

Raguseala - numita in termeni medicali disfonie - este o schimbare anormala a vocii, in urma iritarii coardelor vocale. Aceasta poate sa apara atat la copii, cat si la adulti si poate fi provocata de anumiti factori de mediu, infectii, laringite, tumori sau fumat. Mai mult, poate fi mai frecventa in cazul celor care isi folosesc mai mult vocea.

O raguseala care persista mai mult de doua-trei saptamani necesita un consult medical ORL pentru a-i descoperi cauza.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele cauze
  3. Cele mai des intalnite simptome
  4. Principalele boli care pot avea ca simptom raguseala
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Principalele cauze

Sus

poluare;

• fumat;

• laringite;

• infectii virale, bacteriene;

• traumatisme ale laringelui;

• afectiuni neurologice;

• afectiuni ale glandei tiroide;

• tumori.

Cele mai des intalnite simptome

Sus

• gat uscat;

• vocea devine mai groasa;

• timbrul vocal scade in intensitate;

• in cazuri mai grave se poate ajunge pana la pierderea temporara a vocii.

Principalele boli care pot avea ca simptom raguseala

Sus

Laringita. De regula, raguseala este o consecinta fireasca a inflamatiei laringelui, care se numeste laringita. Aceasta apare din cauza unei infectii virale precum gripa sau raceala mai puternica.

Cu toate acestea, exista si alte cauze posibile ale inflamatiei, precum infectiile bacteriene, alergiile, bronsita, inhalarea unor substante chimice care pot irita coardele vocale.

In cazul celor mici, raguseala poate fi provocata si de plansul necontrolat sau de blocarea unui corp strain in trahee sau in esofag.

Consultarea unui medic devine obligatorie in situatia in care raguseala nu dispare dupa o saptamana de la debut - in cazul copiilor - si maximum doua saptamani in cazul adultilor.

Cancerul laringian. Tumorile maligne formate la nivelul laringelui prezinta deseori ca simptom raguseala. Cancerul laringian este mai frecvent la barbatii fumatori cu varste cuprinse intre 55 si 65 de ani.

Cancerul de laringe este foarte important sa fie diagnosticat inca de la debut, atunci cand prin interventie chirurgicala nu se indeparteaza tot laringele, ci doar o parte din el.

De aceea, un pacient care este ragusit mai mult de trei saptamani trebuie sa se prezinte obligatoriu la medicul specialist pentru investigatii ulterioare.

Polipi aparuti pe coardele vocale. Raguseala poate sa fie provocata si de unii polipi aparuti pe coardele vocale sau de dezvoltarea unor noduli vocali.

Polipii pe coardele vocale, adica aceste formatiuni de dimensiuni mici, necanceroase, se pot extirpa cu ajutorul endoscopului, iar in cateva zile coardele revin la normal. Dupa aceasta interventie, pacientul va primi ca medicatie antiinflamatoare.

Nodulii vocali. Nu necesita intotdeauna interventie chirurgicala. Acestia se trateaza prin repaus vocal, cu medicamente antiinflamatoare.

Daca pacientul nu va efectua repausul vocal si se va forta sa vorbeasca, atunci exista riscul ca nodulul sa reapara si, in consecinta, sa se cronicizeze, devenind astfel obligatorie extirparea acestuia prin metode chirurgicale.

TBC-ul laringian. Este o alta afectiune ce are ca simptom raguseala.

Deficitul de hormoni tiroidieni. Acesta caracterizeaza hipotiroidia, care se poate manifesta prin raguseala.

Boala de reflux gastroesofagian. Inclusiv sucul gastric irita coardele vocale, de aceea boala de reflux gastroesofagian poate avea ca simptom raguseala, care apare de cele mai multe ori dimineata, dupa ce bolnavul a stat la in pozitie ortostatica in timpul noptii, iar sucul gastric a ajuns in regiunea laringiana.

Tratament

Sus

In primul rand este recomandat repausul vocal, urmat de controlul de specialitate si investigatii amanuntite. Tratamentul presupune prescrierea de antiinflamatoare, uneori si antibiotice, sedative, anxiolitice.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate