Coronavirus Update

Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului

Publicat la data de: 22 Ianuarie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului

Gustul si mirosul sunt extrem de importante pentru viata normala a unui individ, iar pierderea mirosului poate fi data de congestia sau obstructia nazala sau poate fi un semn al unor afectiuni neurologice.

De asemenea, si anumite reactii alergice pot fi cauze frecvente ale acestor fenomene. Mai exact, alergeni precum polenul, parul de animale sau chiar unele alimente pot declansa pierderea gustului si a mirosului.

Patologia gustativa este in relatie directa cu cea olfactiva, intre cele doua existand o legatura direct proportionala. Tulburarile gustative au ca manifestari schimbarea proprietatilor alimentelor, pornind de la gust.

Pierderea simtului gustativ poate fi data de unele anomalii in cantitatea si calitatea salivei, precum si de o modificare a papilelor si mugurilor gustativi.

Concret, tulburarile de miros se pot declansa de la o scadere a capacitatii de a simti mirosurile - hiposmie, sau de la o schimbare a modului in care percepem aromele - parosmia, fantosmia – si in cazurile mai severe se poate ajunge pana la disparitia acestuia, fenomen numit in termeni medicali anosmia.

De asemenea, principalele tulburari ale simtului gustativ sunt: diminuarea gustului - hipoguezie, absenta gustului – aguezia, sau disturbarea senzatiei gustative – disguezie.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Care sunt cauzele pierderii gustului si a mirosului
 3. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele pierderii gustului si a mirosului

Sus

• Insa, specialistii sustin ca cea mai des intalnita cauza a pierderii gustului si a mirosului este prezenta unei inflamatii a mucoasei nazale care poate sa apara din cauza unei infectii bacteriane sau virale de la nivelul tractului respirator superior, a unei rinite acute alergice sau non-alergice sau a unei rinosinuzite.

• Alta cauza, mult mai grava, a aparitiei anosmiei este reprezentata de tumorile cerebrale, mai ales cele localizate la nivelul lobului temporal anterior, sau hemoragia subarahnoidiana care duce la distrugerea parenchimului.

• Tulburarile de miros pot sa aiba si o cauza endocrina, situatii des intalnite in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat care au deja complicatii precum neuropatia diabetica.

• Boala Alzheimer, dar si boala Parkinson pot sa fie cauze care au ca manifestare aceste tulburari de gust si de miros, tulburari intalnite in cazul pacientului varstnic.

• Drogurile sunt si ele o alta cauza care are ca efect nasterea unor tulburari olfactive, mai exact au un efect distructiv asupra analizatorului olfactiv.

• O multime de afectiuni ale cavitatii bucale precum anumite inflamatii, leziuni, infectii fungice, dar si igiena orala deficitara, protezele sau aparatele dentare pot fi raspunzatoare de aparitia tulburarilor gustative.

• Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune care poate duce la o scadere semnificativa a simtului gustativ.

• Sarcina sau menstruatia pot influenta la randul lor perceptia gustativa.

• Paralizia de nerv facial duce si ea la pierderea gustului.

• Anumite tumori localizate la nivel cranian pot sa aiba ca manifestarea o tulburare a simtului gustativ.

• Bolnavii de cancer care fac ca tratament chimioterapie sau radioterapie pot sa aiba tulburari ale gustului.

Pacientul care are probleme legate de pierderea gustului si a mirosului trebuie sa mearga obligatoriu la medicul ORL-ist, dar si la neurolog pentru efectuarea unor investigatii amanuntite pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine si implicit a unui tratatament adecvat.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Deviatia de sept Deviatia de sept

  Generalitati Septul nasal reprezinta un sept cartilaginoso-osos care are rolul anatomic si fiziologic de a desparti cele doua fose nazale. Desi aceasta nu este o afectiune grava, in cazul in care exista poate provoca o serie de disfunctii respiratorii si o stare...citeste mai mult

 • Glosita - inflamatia limbii Glosita - inflamatia limbii

  Generalitati Glosita este o inflamatie a limbii care modifica dimensiunea acestui organ, culoarea si textura suprafetei sale. Astfel, limba devine umflata, colorata in diverse nuante de rosu si cu aspect uniform. Aceasta afectiune poate conduce la...citeste mai mult

 • Cauzele ce conduc la fantosmie (mirosurile fantoma) Cauzele ce conduc la fantosmie...

  Ce este fantosmia? Fantosmia este un cuvant medical folosit de catre medici pentru acele persoane care simt un miros a ceva ce de fapt nu exista. Iata care sunt cauzele si simptomele care conduc la fantosmie, cand este momentul sa apelam la un medic si cum sa...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate