Clickmed
programare rapida la medic

Afectiunile glandelor salivare. Cauze si tratament

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
Afectiunile glandelor salivare. Cauze si tratament

Rolul salivei este extrem de important, intrucat contribuie la mentinerea sanatatii orale. In plus, saliva stimuleaza procesul de inghitire, dar si pe cel de digestie si protejeaza dintii de aparitia cariilor dentare. Glandele salivare produc zilnic aproximativ un litru de saliva.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Rolul glandelor salivare
  3. Cauzele aparitiei afectiunilor glandelor salivare
  4. Principalele simptome
  5. Diagnosticarea
  6. Tratamentul
  7. Citeste pe aceeasi tema

Rolul glandelor salivare

Sus

In literatura de specialitate sunt cunoscute trei perechi principale de glande salivare, respectiv glandele parotide, situate in zonele laterale ale fetei, glandele submandibulare si glandele sublinguale.

Glandele salivare sunt glande exocrine, deoarece isi varsa continutul intr-o cavitate ce comunica cu exteriorul (cavitatea bucala). Uneori, fluxul ce strabate glandele salivare poate fi intrerupt de calculi, patologie des intalnita care se numeste litiaza salivara. O alta patologie este cancerul.

Cauzele aparitiei afectiunilor glandelor salivare

Sus

O multitudine de cauze pot perturba buna functionare a glandelor salivare, iar principalii factori sunt anumite infectii virale, chisturile sau tumorile care pot fi diagnosticate in aceasta zona.

Totodata, operatiile recente, existenta unor boli cronice, anumite medicamente sau chiar deshidratarea se numara printre factorii care conduc la instalarea acestor afectiuni ale glandelor salivare.

Principalele simptome

Sus

• Uscaciunea gurii;
• Prezenta unui gust neplacut si persistent;
• Existenta unor deformari faciale;
• Dureri puternice mai ales in timp ce pacientul mananca;
• Stare generala precara;
• Dureri de cap;
• Scaderea poftei de mancare.

Diagnosticarea

Sus

Depistarea patologiilor glandelor salivare consta in ecografia utila in diagnosticul calculilor salivari. O alta investigatie este sialografia, care, de asemenea, poate evidentia calculi salivari.

Rezonanta Magnetica (RMN) se recomanda pentru depistarea tumorilor benigne si maligne de la nivelul glandelor salivare, dar cea mai des utilizata metoda este sialendoscopia, prin care se permite vizualizarea directa a calculilor in canalele salivare.

Trebuie mentionat ca toate aceste analize nu se fac in cabinetul de medicina dentara, insa medicul stomatolog are un rol important in depistarea acestor probleme.

Tratamentul

Sus

Acesta este stabilit de medicul specialist in functie de evolutia bolii si de stadiul in care se afla patologia in momentul diagnosticarii.

Astfel, in cazurile usoare, este posibil sa nu fie necesar un tratament strict, dar daca persoana in cauza are, de exemplu, febra si dureri este posibil sa primeasca recomandarea administratii de antibiotice.

Specialistii atrag atentia insa ca antibioticele nu sunt recomandate si in cazul infectiilor virale.

De asemenea, hidratarea este foarte importanta.

In afara tratamentului medical, exista o serie de masuri care se impun in vederea vindecarii. Astfel, este extrem de importanta spalarea corecta a dintilor de minimum doua ori pe zi, folosirea atei dentare si renuntarea la fumat.

Daca insa este vorba despre cazuri grave, cum ar fi diagnosticarea unor tumori, atunci este posibil ca specialistul sa recurga la operatie pentru extirparea acestora.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter