Coronavirus Update

Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine

Actualizat la data de: 18 Martie 2015

Cauzele tulburarilor endocrine

Sus
Cauze si factori de risc pentru tulburarile endocrine

Tulburarile endocrine apar din cauza unor probleme ale glandelor sistemului endocrin. Dintre multiplele disfunctii endocrine, cele mai frecvente sunt cele legate de pancareas sau glandele tiroida, pituitara sau suprarenale.

Cauzele si tipurile de tulburari endocrine includ
- acromegalia - supraproductia hormonilor de crestere si de prolactina.
- boala Addison si sindromul Cushing - se refera la modificarile nivelurilor de hormoni produsi de glandele suprarenale.
- diabetul zaharat - apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu raspunde in mod adecvat la insulina.
- factorii de mediu sau nutritionali - cum ar fi lipsa de iod intalnita in cazul hipotiroidismului, care pot influenta productia de hormoni.
- factorii genetici - care joaca un rol important in tulburarile endocrine in mod special in cazul diabetului zaharat, dar si in tiroidita autoimuna sau tiroidita Hashimoto, hipertiroidie, hipotiroidism, boala Graves.
- prezenta unor tumori - cauza care sta la baza tulburarilor endocrine poate fi legata de cresterea sau prezenta unei tumori a unei glande.

Cuprins articol

  1. Cauzele tulburarilor endocrine
  2. Factorii de risc pentru tulburarile endocrine
  3. Diminuarea riscului de aparitie al tulburarilor endocrine
  4. Tratamentul tulburarilor endocrine
  5. Complicatii ale tulburarilor endocrine
  6. Citeste pe aceeasi tema

Factorii de risc pentru tulburarile endocrine

Sus

O serie de factori de risc cresc posibilitatea de a dezvolta tulburari endocrine. Nu toate persoanele la care acestia sunt prezenti vor avea dezechilibre endocrine.

Factorii de risc pentru tulburarile endocrine includ
- valori crescute ale colesterolului
- prezenta in familie a unor tulburari endocrine
- inactivitate
- istoria medicala personala de boli autoimune
- dieta inadecvata
- sarcina
- interventii chirurgicale recente, traumatisme, infectii sau leziuni grave.

Diminuarea riscului de aparitie al tulburarilor endocrine

Sus

Desi multe afectiuni endocrine pot fi mostenite sau apar din motive necunoscute, unele dintre acestea pot fi legate de obiceiuri din viata de zi cu zi, care pot fi modificate.

O persoana poate contribui la scaderea riscului declansarii anumitor afectiuni endocrine printr-o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos care va include activitate fizica regulata.

Tratamentul tulburarilor endocrine

Sus

In multe dintre cazuri, tulburarile endocrine este posibil sa nu implice manifestari sau sa presupuna prezenta unor simptome usoare, care nu vor necesita tratament.

Totusi, in anumite situatii poate fi necesara corectarea dezechilibrului hormonal prin intermediul administrarii de hormoni sintetici sau poate fi utila inclusiv interventia chirurgicala sau radioterapia. Diagnosticarea si tratarea cauzei de baza a tulburarii endocrine va ameliora simptomele.

Complicatii ale tulburarilor endocrine

Sus

Desi cele mai multe dintre dezechilibrele endocrine sunt minore, iar progresul acestora este lent, anumite afectiuni endocrine pot duce la aparitia de complicatii de-a lungul timpului, care pot afecta procesele normale ale organismului. In cazurile in care sunt prezente diabetul, boala Addison si hipotiroidismul, in mod special, pot rezulta complicatii grave.

Complicatiile dezechilibrelor endocrine netratate sau slab controlate pot fi destul de grave si pot pune in pericol viata unei persoane. Riscul consecintelor grave poate fi redus la minim prin urmarea schemei de tratament recomandata de medic. Printre complicatiile unora dintre tulburarile endocrine se enumera
- anxietate sau insomnie
- coma
- depresie
- afectiuni cardiovasculare
- leziuni ale nervilor
- afectarea sau insuficienta de organ
- o calitate slaba a vietii.


Medici specialisti Endocrinologie-Diabet

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate