Clickmed
programare rapida la medic

Tratament profilactic gratuit pentru infectiile respiratorii grave la copiii nascuti prematur

Publicat la data de: 13 Octombrie 2008

Copiii nascuti prematur si cei cu malformatii congenitale vor beneficia de tratament profilactic gratuit impotriva infectiei cu Virusul Respirator Sinctial (VRS), principala cauza pentru afectiuni severe ale cailor respiratorii la sugari si copii care duc chiar si la decesul acestora.

Noul tratament trebuie administrat la inceputul sezonului rece, dupa 15 octombrie, si presupune cinci doze, cate una in fiecare luna, pana in martie.

"Copiii nascuti prematur, sub 35 de saptamani, nu beneficiaza de anticorpii materni care trec prin placenta in ultimele saptamani de sarcina si au un sistem imunitar scazut. Avand in vedere faptul ca mentinerea in viata a acestor copii este dificila, o infectie cu virusul VRS poate fi mortal", a explicat managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Tratamentul profilactic reduce semnificativ spitalizarile cauzate de VRS, cu 55% la copiii prematuri si cu 45% la cei cu boli cardiace coronariene.

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat ca tratamentul cu medicamentul Synagis, care dureaza cinci luni, se afla deja pe lista medicamentelor compensate si gratuite pentru nou-nascutii cu HIV/SIDA si urmeaza a fi aprobat si pentru categoria de copii nascuti prematur si care sufera de malformatii congenitale.

"Deocamdata, tratamentul se plateste de catre parinti. intreg tratamentul costa aproximativ 3.000 de euro. insa speram ca Ministerul Sanatatii sa aprobe cererea de inscriere a medicamentului pe lista celor compensate si gratuite", a adaugat prof. dr. Streinu-Cercel.

Pana la 40% dintre copii infectati cu VRS dezvolta o infectie a aparatului respirator. VRS prezinta, in faza incipienta, simptome asemanatoare unei raceli, cum ar fi febra, nas infundat si tuse.

In Romania se nasc prematur peste 9.000 de copii, anual, dintre care peste 40% nu au plamanii dezvoltati normal si risca infectarea cu VRS.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate