Impactul schimbarii sezonului asupra afectiunilor respiratorii: preventie si tratament
Ce impact are schimbarea anotimpului asupra organismului
SusTranzitia anotimpului de la vara la toamna este una dintre cele mai mari schimbari ale anului, din multe puncte de vedere.
Pentru multe persoane, verificarea vremii indica daca este necesar sa aduca o umbrela sau cat de gros ar trebui sa se imbrace.
Pentru persoanele cu patologii ale tractului respirator sau cu sensibilitate la vremea rece, vremea dicteaza modul in care pot evita aparitia simptomelor.
Temperatura si climatul noului sezon aduc modificari ale mediului ce pot influenta sanatatea generala si in special starea sistemului respirator.
Cuprins articol
Factori de risc
SusExista doua mari categorii de factori ce pot agrava afectiunile respiratorii, intalniti toamna: temperatura scazuta si factorii iritanti.
Astfel, sezonul rece si patologia respiratorie sunt puternic conectate, din motive bune.
Patologiile respiratorii sunt de regula frecvente in randul adultilor de varsta medie si inaintata, insa pot afecta si tinerii.
Testele de functionalitate pulmonara sunt cele ce evalueaza eficienta inspirului si expirului, capacitatea de efort si rezerva pulmonara.
Cu ajutorul acestora se pot diagnostica doua mari categorii de boli respiratorii: obstructive si restrictive.
Pacientii cu afectiuni obstructive au dificultati in eliminare a aerului din plamani si caile respiratorii, iar cei cu afectiuni restrictive nu pot inhala suficient aer. Ambele categorii au inflamatia bronsica ca si factor patogenetic comun.
Efectele temperaturii scazute
SusAtunci cand scade temperatura atmosferica, aerul devine mai uscat. Astfel nu neaparat frigul va avea impact asupra cailor respiratorii, cat umiditatea scazuta a aerului.
In mod natural, caile respiratorii superioare si inferioare sunt captusite cu un strat subtire de fluid, acesta avand rol lubrifiant, protector si hidratant pentru tesutul bronsic.
Atunci cand inhalam un aer mai uscat decat in mod normal, acel strat de fluid se evapora mai repede decat in mod normal, uneori fiind dificil de inlocuit la timp.
Caile respiratorii ,,se usuca’’ astfel, pierzandu-si protectia si devenind sensibile la factorii iritanti.
Un tesut iritat se va inflama mai usor, iar bronsiile inflamate vor declansa si inrautati simptomatologia unora dintre cele mai frecvente patologii respiratorii: astmul bronsic si bronhopneumonia obstructiva cronica (BPOC).
Mai mult decat atat, temperatura scazuta si aerul uscat vor creste productia de mucus.
Mucusul este un strat protector al traheei si bronhiilor, insa mucusul produs in exces poate dauna.
In conditii de temperatura scazuta, mucusul este mai gros decat in mod normal si poate bloca caile respiratorii, crescand riscul de colonizare bacteriana si virala si astfel de infectii respiratorii diverse.
Efectele factorilor iritanti
SusPentru multe persoane sanatoase, cea mai buna parte a venirii toamnei o reprezinta multitudinea de mirosuri placute: miros de aer rece, miros de mere si scortisoara, miros de lemn ars si de recolta.
Din pacate insa, pacientii cu afectiuni respiratorii cronice sau recurente nu vor beneficia pe urma acestor arome noi.
Odata cu obiceiurile noului sezon, creste multitudinea de factori potential alergeni si iritanti: praf, particule de ingrasamant, fum, iarba uscata, poluanti etc.
Combinatia dintre acesti factori si aerul uscat si rece poate induce constrictie bronsica si inflamatia cailor respiratorii si a sinusurilor.
Metode de preventie si tratament
SusPersoanele sanatoase, fara hipersensibilitate bronsica sau patologii respiratorii diagnosticate, nu ar trebui sa aiba probleme semnificative odata cu venirea sezonului rece.
Pacientii cu afectiuni respiratorii trebuie insa sa fie atenti de fiecare data cand petrec timp afara si sa se protejeze prin diferite metode.
Exista multiple recomandari benefice cu ajutorul carora va puteti pastra plamanii si caile respiratorii sanatoase in noul sezon.
Astfel, incercati sa:
- Evitati zonele de aer poluat sau de calitate foarte proasta
- Nu mergeti in zonele agricole intense, unde se culege recolta in timpul toamnei
- Evitati fumatul si expunerea la fumatul expirat de catre cei din jur
- Nu participati frecvent la focuri de tabara, fumul degajat poate fi un factor iritant bronsic
- Va vaccinati antigripal, in perioada indicata de catre medicul dumneavoastra
- Pastrati obiceiuri bune de igiena: spalarea mainilor cu apa si sapun, evitarea multimilor si a persoanelor eventual contaminate, alimentatie echilibrata
- Ramaneti hidratat pe tot parcursul zilei; scaderea temperaturii ne poate face sa renuntam la obiceiul de a bea apa, sau cel putin acest lucru devine mai dificil
- Gasiti metode de a va odihni corespunzator; multe patologii respiratorii pot fi agravate prin oboseala si stres cronic
- Administrati-va toate medicamentele conform indicatiilor medicului: daca aveti o afectiune respiratorie este esential sa ramaneti compliant la tratament si sa raportati orice modificari sau efecte secundare
- Acoperiti-va nasul si gura cu o esarfa: atunci cand temperatura este scazuta, ar fi ideal sa nu inhalati direct acel aer rece si uscat. Daca nu vreti sa purtati o masca speciala de protectie, o esarfa dintr-un material moale poate fi de asemenea eficienta
- Inspirati pe nas si expirati pe gura. Cavitatea nazala contine vase de sange si mucoasa cu rol in incalzirea si umidificarea aerului inainte ca acesta sa patrunda in caile respiratorii si plamani. Daca inspiram aerul preponderent pe gura, acest efect benefic dispare, iar aerul rece si uscat ajunge nemodificat in caile respiratorii
- Evitati exercitiile fizice in aer liber. Daca aveti afectiuni respiratorii, sportul in aer liber atunci cand este frig va poate dauna. Datorita cresterii frecventei cardiace din timpul efortului, creste frecventa respiratorie si cantitatea de aer inhalata, favorizand iritatia si inflamatia cailor respiratorii.
Astfel, alegeti spatiile inchise dar bine ventilate pentru a va desfasura activitatea fizica aerobica
- Luati cu dumneavoastra medicatie de urgenta: daca utilizati de regula dispozitive cu medicamente de inhalat, poate fi foarte util sa le luati la dumneavoastra atunci cand iesiti la aer liber
- Verificati vremea: este intotdeauna bine sa fiti pregatit pentru a putea preveni simptomele respiratorii. Imbracati-va corespunzator si concentrati-va pe pastrarea unui bun sistem imunitar
- Asigurati-va aportul de Vitamina C. Vitamina C, dar si alte vitamine, sunt esentiale pentru a pastra functia sistemului imunitar integra.
In special pacientii cu patologii respiratorii cronice au nevoie sa evite raceala, gripa si alte infectii, intrucat acestea pot decompensa patologia de fond.
Daca nu reusiti sa va luati aportul necesar de vitamina C din dieta zilnica, discutati cu medicul dumneavoastra despre posibilitatea suplimentarii.
Concluzie
SusSchimbarea sezonului si scaderea temperaturii au cu siguranta impact asupra sistemului respirator, in special pentru persoanele cu disfunctii respiratorii cronice.
Exista insa multiple metode de a preveni si evita situatiile ce pot declansa simptomele, precautiile suplimentare din partea pacientilor fiind esentiale.
Bibliografie
https://windomareahealth.org/healthy-lungs-for-the-fall-season/
https://www.lung.org/blog/weather-and-your-lungs
https://www.jeffersonhealth.org/your-health/living-well/why-breathing-cold-air-hurts-your-lungs
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
- Dr. Mirela Tudorache - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale
- Patologie traumatica - plagi si contuzii
- Bronhoscopia - explorarea vizuala a cailor respiratorii
- Stenoza Mitrala – abordare a patologiei valvulare cardiace
- Cum putem recunoaste infectiile respiratorii?
- Afectiunile respiratorii - cand ne prezentam la medic?
- Modificari cutanate in afectiunile respiratorii
- Dispneea, simptom comun in patologii variate
- Astmul bronsic la adolescenti si adulti
Citeste pe aceeasi tema
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- Frigul si sanatatea respiratorie: cum influenteaza temperaturile scazute afectiunile pulmonare
- Infectiile urinare: de ce sunt mai frecvente in sezonul rece si cum le putem preveni
- Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare
- Analize recomandate in functie de patologii