Clickmed
programare rapida la medic

Copiii cu hipertensiune arteriala ar putea avea probleme de invatare

Actualizat la data de: 03 Ianuarie 2011
Copiii cu hipertensiune arteriala ar putea avea probleme de invatare

Copiii hipertensivi sunt de patru ori mai predispusi fata de ceilalti sa dezvolte probleme de invatare, potrivit unui studiu. Cercetatorii americani au declarat ca, desi era binecunoscut faptul ca tensiunea arteriala care are valori mari ar putea creste riscul declansarii unor boli cardiovasculare, in urma studiului, s-a demonstrat ca aceasta ar putea afecta si dezvoltarea mentala in copilarie.

Dr. Heater Adams de la University of Rochester Medical Center, a declarat: "Studiul a constatat ca micutii cu hipertensiune sunt mai susceptibili de a manifesta ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie). Anterior, acestei descoperiri i se adauga si altele, in care a fost deja evidentiata asocierea dintre hipertensiune si functia cognitiva.

Se estimeaza ca aproximativ 4% dintre copii din SUA sufera de hipertensiune arteriala. In Marea Britanie, cifra nu este cunoscuta, intrucat in aceasta tara nu exista un interval standard pentru masurarea si evaluarea hipertensiunii arteriale la copii. Cercetatorii din SUA, au considerat hipertensivi, copii care aveau valori ale tensiunii arteriale mai mari cu 95% fata de ceilalti copii de aceeasi varsta, inaltime si greutate.

Studiul a analizat datele medicale inregistrate intr-o clinica de specialitate, ale unui lot de 201 pacienti cu hipertensiune arteriala, cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani. Specialistii au descoperit ca 101 dintre copii aveau hipertensiune arteriala sau tensiune arteriala crescuta, in mod constant. Dintre acestia, 28% aveau dizabilitati de invatare, in timp ce la nivelul populatiei, in general, procentul nu depaseste 5%. Studiile anterioare, de acest gen, au exclus copii diagnosticati cu ADHD, intrucat s-a dovedit ca medicatia pentru aceasta afectiune poate creste tensiunea arteriala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate