Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de hipertensiune

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Tipuri de hipertensiune

Hipertensiunea arteriala apare atunci cand presiunea sangelui exercitata asupra peretilor vaselor de sange (in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii) este ridicata.

Hipertensiunea arteriala este cunoscuta si sub denumirea de tensiune arteriala crescuta. Aceasta creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a accidentelor cerebrale vasculare. Printre factorii de risc ai hipertensiunii arteriale se numara obezitatea, consumul excesiv de alcool, fumatul si istoricul familial.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Diferite tipuri de hipertensiune arteriala
 3. Hipertensiunea primara
 4. Hipertensiunea arteriala secundara
 5. Hipertensiunea arteriala sistolica izolata
 6. Hipertensiunea arteriala maligna
 7. Hipertensiunea arteriala rezistenta
 8. Hipertensiunea de halat alb
 9. Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii
 10. Concluzie
 11. Citeste pe aceeasi tema

Diferite tipuri de hipertensiune arteriala

Sus

Exista doua tipuri principale de hipertensiune arteriala si inca patru tipuri care sunt mai putin frecvent intalnite. Tipul de hipertensiune arteriala este rezultatul unei combinatii de factori care includ genetica, dieta si stilul de viata.

In general, cand cauza hipertensiunii arteriale este cunoscuta, aceasta poarta denumirea de hipertensiune arteriala esentiala sau primara. Cand cauza nu poate fi identificata, boala poarta denumirea de hipertensiune secundara.

Hipertensiunea primara

Sus

- Hipertensiunea primara este cunoscuta si sub denumirea de hipertensiune arteriala esentiala - Acesta este cel mai comun tip de hipertensiune arteriala. Posibil ca hipertensiunea primara sa nu fie declansata de vreo boala, dar poate fi urmarea asocierii dintre mostenirea genetica, stil de viata si dieta.

Acest tip de tensiune crescuta este diagnosticata de medic dupa mai multe consultatii. De obicei, persoanele cu hipertensiune primara nu manifesta simptome, dar ar putea sa experimenteze dureri frecvente de cap, oboseala, ameteli si sangerari nazale.

Hipertensiunea arteriala primara poate fi tinuta sub control printr-o dieta specifica, reducerea aportului de sare si exercitii fizice si de relaxare.

Hipertensiunea arteriala secundara

Sus

- Hipertensiunea arteriala secundara - Cea mai frecventa cauza de hipertensiune secundara este o anomalie prezenta in arterele care furnizeaza sange, rinichilor. Alte cauze includ: obstructia cailor respiratorii in timpul somnului, boli si tumori ale glandelor suprarenale, tulburari de somn, anomalii hormonale, tulburari ale glandei tiroide si consumul excesiv de sare si alcool. De asemenea, exista si medicamente a caror utilizare poate provoca hipertensiune arteriala secundara, cum ar fi ibuprofenul si pseudoefedrina. Acest tip de hipertensiune poate fi gestionata prin tratarea cauzei care sta la baza acesteia.

 Hipertensiunea arteriala sistolica izolata

Sus

- Hipertensiunea arteriala sistolica izolata - Evaluarea tensiunii arteriale presupune prezenta a doua valori: una dintre acestea este tensiunea sistolica care este tensiunea inregistrata in timpul batailor inimii si alta care este tensiunea diastolica ce masoara tensiunea arteriala dintre bataile inimii.

Tensiunea arteriala normala este considerata sub 120/180. In cazul hipertensiunii arteriale sistolice izolate, valorile tensiunii arteriale sistolice cresc peste 140, iar cele ale tensiunii diastolice ajung sub 90. Acest tip de hipertensiune arteriala este intalnit frecvent la persoanele cu varsta de peste 65 de ani, mai ales la cele care au o dieta precara si este cauzata de pierderea elasticitatii arterelor. Tensiunea arteriala sistolica este mai importanta decat cea diastolica, atunci cand este luat in calcul riscul de boli cardiovasculare la persoanele in varsta.

Factorii de risc ai acestui tip de hipertensiune implica obezitatea, fumatul, dar si diabetul zaharat. Sunt predispusi la aparitia hipertensiunii arteriale sistolice izolate mai ales barbatii afroamericani si caucazieni.

Hipertensiunea arteriala maligna

Sus

- Hipertensiunea arteriala maligna - Acest tip de hipertensiune arteriala apare doar la un procent destul de mic de persoane care sufera de hipertensiune arteriala. Debutul hipertensiunii arteriale maligne este brusc si drastic. Este mai frecvent intalnita la adultii tineri, la barbatii afroamericani si la femeile care au sarcina toxica.

Hipertensiunea arteriala maligna apare atunci cand tensiunea arteriala creste extrem de rapid. In cazul in care tensiunea diastolica ajunge peste 130, este posibil sa suferiti de hipertensiune arteriala maligna. Aceasta este o urgenta medicala si trebuie tratata ca atare. Simptomele includ amorteli la nivelul bratelor si picioarelor, vedere incetosata, confuzie, anxietate, oboseala extrema, dureri toracice si de cap. Hipertesniunea arteriala maligna este reversibila atunci cand conditia care sta la baza acesteia este tratata. Este destul de rara si afecteaza copiii, adultii, dar si femeile insarcinate.

Hipertensiunea arteriala rezistenta

Sus

- Hipertensiunea arteriala rezistenta - Daca medicul v-a prescris trei tipuri diferite de medicamente antihipertensive, iar tensiunea dumneavoastra arteriala este inca

ridicata, este posibil sa suferiti de hipertensiune arteriala rezistenta. Aceasta apare la 20-30% dintre bolnavii care sufera de hipertensiune arteriala.

Hipertensiunea arteriala rezistenta poate avea o componenta genetica si este mai frecvent intalnita la varstnici, la persoanele obeze, la afroamericani sau la persoanele care sufera de vreo boala care ar putea sta la baza acesteia, cum ar fi bolile de rinichi sau diabetul. Pentru tratarea acestui tip de hipertensiune este necesara schimbarea stilului de viata, dar si utilizarea a cel putin patru medicamente antihipertensive.

Hipertensiunea de halat alb

Sus

- Hipertensiunea de halat alb - Este o manifestare psihosomatica ce presupune cresterea tensiunii arteriale a persoanelor care, de obicei au o tensiune normala, dar atunci cand ajung in biroul medicului, aceasta creste. Studiile arata ca acest tip de tensiune poate afecta peste 30% din populatie. Pentru a se stabili cu exactitate daca hipertensiunea ar putea reprezenta o problema de sanatate, specialistii recomanda masurarea acesteia in cel putin trei situatii diferite. O alta sugestie prespune repetarea masurarii tensiunii arteriala dupa 5-10 minute de la prima masuratoare.

Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii

Sus

- Hipertesniunea arteriala din timpul sarcinii - Preeclampsia este un tip periculos de hipertensiune arteriala, care apare la aproximativ 4% dintre femeile insarcinate. Se pare ca aceasta apare mai ales la prima sarcina.

Hipertensiunea arteriala din timpul sarcinii trebuie sa fie monitorizata cu atentie, deoarece poate progresa la eclampsie - o forma severa si persistenta de hipertensiune indusa de sarcina, care poate afecta in mod negativ starea de sanatate a fatului si poate determina complicatii grave, cum ar fi tulburarile de vedere sau convulsii. Acest tip de hipertensiune dispare dupa nastere, de obicei, dar daca persista, mamele necesita tratament medicamentos.

Concluzie

Sus

Hipertensiunea arteriala este o problema de sanatate cu care se confrunta majoritatea adultilor din zilele noastre. Un control adecvat al valorilor tensiunale poate prevenii majoritatea complicatiilor pe care hipertensiunea arteriala le poate dezvolta. Cand aveti valori tensionale necontrolate, adresati-va unui specialist, pe principiul mai bine previi decat sa tratezi unele complicatii.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate