Ghintura galbena (gentiana lutea)

Este considerata planta monument al naturii in Muntii Bucegi. Planta erbacee, face parte din flora spontana, ajunge pana la 1-2 m inaltime, apartine familiei Gentianaceae si creste in Romanaia din zonele de campie, pana la cele subalpine, la marginea padurilor.

Tulpina sa este dreapta, cilindrica, neramificata, se termina cu un rizom puternic si lung in pamant. Frunzele sunt mari, opuse, au nervuri puternice, numai tulpinare, iar cele de la baza sunt petiolate. Florile sunt dispuse la baza frunzelor, sunt de culoarea galbena si alungite, au cate 5-7 petale.

Infloreste in lunile iulie si august. In scop fitoterapeutic se utilizeaza rizomii si radacinile, recoltate din august pana toamna tarziu. Componente chimice ale plantei: radacina - gentiopicrina, gentiomarina, amarogentina, gentiana, tanin, lipide, substante minerale, gentiopricozidul- principiul amar care prin hidroliza scindeaza in glucoza si gentiogenina, gentiamarina, gentiacaulina, amarogentina, care se scindeaza in glucoza, xiloza si izogentizina, pigmenti xantonici liberi gentizina, glucide, pectina, sterine, zaharuri reducatoare, acizi (gentiricmascorbi), enzime si mucilagii.

Are urmatoarele calitati: tonic amar, eupeptic, antihelmintic, stomahic, antitermic, colagog. Datorita principiilor amare se foloseste ca aromant la unele bauturi alcoolice.

Uz intern:

- aerofagie, anemie, anorexie de origini diferite, ascaridoza, boli hepatice, ciroza hepatica, convalescenta, depresii, digestii lente sau dificile, dischinezii biliare, dispepsii, febra cronica, gripa, guta, incontinenta urinara intoxicatii, leucopenie (scade numarul globulelor albe), nevroze, oboseala cronica, parazitoze digestive, reumatism, diaree – sub forma de infuzie, decoct, tinctura, macerat.

DIGESTION BLEND 100 capsule easy-to-swallow

Stimuleaza digestia si calmeaza durerile abdominale

Avantaje:

- formula complexa pe baza de fructe, plante medicinale si componente homeopate
- ajunge pana la 50 de zile de administrare

Citeste si

Arhiva
  • Sos de spanac cu usturoi Sos de spanac cu usturoi

    Acest sos sanatos cu spanac poate fi consumat in siguranta de persoanele care sufera de diabet de tip 2, fiind o garnitura excelenta pentru legume sau carne slaba. Contine iaurt grecesc, castane bio si o sursa foarte bogata de antioxidanti - spanacul. Un alt avantaj...citeste mai mult

  • Paine cu chimen pentru diabetici Paine cu chimen pentru diabetici

    Bolnavii de diabet sunt sfatuiti sa consume cat mai putina paine, insa acest aliment nu trebuie fie exclus complet din alimentatie, cata vreme este preparat din ingrediente atent alese. Painea cu chimen pentru diabetici contine lapte degresat, avand un aport scazut de...citeste mai mult

  • 8 lucruri banale care pot cauza cancerul de san 8 lucruri banale care pot cauza...

    Cauzele cancerului de san nu sunt inca pe deplin intelese. Specialistii nu au reusit pana in prezent sa elucideze misterul mecanismului care conduce la instalarea cancerului mamar, in afara unor factori de risc asociati cu aceasta boala cronica.citeste mai mult

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum