Clickmed
programare rapida la medic

Tasigna, capsule

Publicat la data de: 28 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tasigna, capsule

Compozitie
Tasigna este un medicament care contine substanta activa nilotinib. Medicamentul este disponibil sub forma de capsule de culoare galben-pal (200 mg).

Indicatii
Tasigna se utilizeaza pentru tratarea adultilor care sufera de leucemie mielogena cronica (LMC), un tip de cancer al globulelor albe, care consta in inmultirea necontrolata a granulocitelor (un tip de globule albe). Medicamentul se utilizeaza la pacientii cu „cromozom Philadelphia pozitiv” (Ph+), adica la pacientii la care la nivelul unor gene a avut loc o rearanjare si s-a format un cromozom special denumit cromozomul Philadelphia. Acest cromozom produce o enzima care provoaca leucemia. Tasigna se utilizeaza in fazele „cronica” si „accelerata” ale LMC. Nu sunt disponibile informatii privind eficacitatea medicamentului la pacientii la care boala se afla in „criza blastica” (o alta faza a LMC). Tasigna se utilizeaza la pacientii cu intoleranta la alte tratamente, inclusiv cu imatinib (un alt medicament antineoplazic), sau atunci cand boala lor nu raspunde la aceste tratamente. Dat fiind numarul redus de pacienti cu LMC, aceasta maladie este considerata „rara”, iar Tasigna a fost desemnat ca „medicament orfan” (un medicament care se administreaza in tratamentul bolilor rare) la data de 22 mai 2006. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Tasigna trebuie initiat de catre un medic cu experienta in diagnosticarea si tratarea LMC. Doza recomandata este de doua capsule de doua ori pe zi, pe perioada cat tratamentul aduce beneficii pacientului. Doza trebuie redusa sau tratamentul trebuie intrerupt in cazul in care pacientul prezinta anumite efecte secundare cu consecinte hematologice. Cele doua doze trebuie administrate la un interval de aproximativ 12 ore. Capsulele trebuie inghitite intregi cu un pahar de apa, fara sa se manance nimic cu doua ore inainte si cu o ora dupa fiecare doza. Tasigna poate fi administrat in asociere cu anumite medicamente, daca este cazul. Tasigna trebuie administrat cu precautie pacientilor care sufera de afectiuni severe ale ficatului sau anumite afectiuni cardiace. Pentru mai multe informatii, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Actiune terapeutica

Substanta activa continuta de Tasigna, nilotinib, apartine unui grup de medicamente denumit inhibitori de proteinkinaze. Acesti compusi actioneaza prin blocarea tipurilor de enzime cunoscute sub denumirea de proteinkinaze. Nilotinib actioneaza prin blocarea proteinkinazei denumite kinaza „BCR-ABL”. Aceasta enzima este produsa de celulele leucemice si determina inmultirea necontrolata a acestora. Prin blocarea kinazei BCR-ABL, Tasigna ajuta la controlarea inmultirii celulelor leucemice.

Contraindicatii
Tasigna nu se administreaza persoanelor cu hipersensibilitate (alergice) la nilotinib sau la oricare alt ingredient din compozitia acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tasigna (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite), neutropenie (scaderea numarului de globule albe), anemie (scaderea numarului de globule rosii), dureri de cap, greata (senzatie de rau), constipatie, diaree, eruptie cutanata, prurit (mancarime), fatigabilitate (oboseala) si concentratii mari in sange de lipaze (o enzima produsa de pancreas). Pentru lista completa a efectelor secundare raportate asociate cu Tasigna, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter