Trombocite, plachete sangvine (sange)


Descriere

Plachetele (PLT) sunt mici fragmente de celule care sunt esentiale pentru coagularea sangelui normal. O examinare cu trombocite poate fi utilizata pentru a examina sau a diagnostica diferite tulburari si conditii care pot provoca probleme de coagulare a sangelui.

Rezultatele examinarii cu trombocite pot indica o tulburare de sangerare, o boala a maduvei osoase sau o tulburare excesiva de coagulare, pentru a mentiona cateva exemple.

Cand un vas de sange sau un tesut este ranit si incepe sa sangereze, trombocitele utilizeaza coagularea pentru a ajuta la oprirea sangerarii. Trombocitele trebuie sa functioneze bine daca este necesara coagularea.

Daca nu exista trombocite suficiente sau daca trombocitele nu functioneaza asa cum ar trebui, nu se poate forma un cheag stabil si pacientul poate avea un risc crescut de sangerare severa.

Trombocitele supravietuiesc in sange timp de aproximativ 8 pana la 10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa formeze in mod constant noi trombocite pentru a inlocui cele defalcate, consumate sau pierdute prin sangerare. Verificarea numarului de trombocite din sange prin intermediul unui numar de trombocite poate ajuta la diagnosticarea unei game variate de boli.

Trombocitoza este o tulburare in care organismul uman produce prea multe trombocite (trombocite), care joaca un rol important in coagularea sangelui. Tulburarea se numeste trombocitoza reactiva sau trombocitmie secundara atunci cand este cauzata de o afectiune care stau la baza, cum ar fi o infectie. Trombocitoza poate fi, de asemenea, mai putin frecvent cauzata de o boala a sangelui si a maduvei osoase.

Cand este cauzata de o tulburare a maduvei osoase, trombocitoza se numeste trombocitoza autonoma, primara sau esentiala sau trombocitmie esentiala. Trombocitoza reactiva determina rareori simptome.

Mai des, semnele si simptomele se refera la starea de baza. Daca apar simptome de trombocitoza reactiva, acestea pot include: durere de cap, ameteli, dureri in piept, modificari temporare ale vederii, furnicaturi ale mainilor si picioarelor.

Sangele este alcatuit din mai multe tipuri de celule. Aceste celule plutesc intr-un lichid numit plasma. Tipurile de celule sanguine sunt: globule rosii, celule albe, plachetele sau trombocitele. Atunci cand pielea este ranita sau rupta, trombocitele se aduna impreuna si formeaza cheaguri pentru a opri sangerarea. Cand un individ nu are suficiente trombocite in sange, corpul lui nu poate forma cheaguri.

Un numar scazut de trombocite poate fi numit si trombocitopenie. Aceasta afectiune poate varia de la usoara la severa, in functie de cauza care sta la baza acesteia.

Pentru unii, simptomele pot include sangerari severe si sunt posibil letale daca nu sunt tratate. Este posibil ca alte persoane sa nu aiba simptome.

De obicei, un numar scazut de trombocite este rezultatul unei afectiuni medicale, cum ar fi leucemia sau anumite medicamente. Tratamentul se adreseaza, de obicei, afectiunii care provoaca trombocitopenia.

Numar mare de PLT
Se observa in procesele inflamatorii cronice, sindromul mieloproliferativ, defectele functiei trombocitelor, splenectomia. Mai exact, cresterea numarului de trombocite care se numeste trombocitoza sau trombocitemie si poate fi determinata de:
• Cauze ereditare,
• Sindroame mieloproliferative (trombocitemia esentiala, policitemia vera, leucemia mieloida cronica, metaplazia mieloida cu mielofibroza),
• Boli infectioase, boli inflamatorii, boli maligne, regenerarea rapida dupa hemoragie/anemie hemolitica,
• Deficitul de fier,
• Postchirurgical,
• Inflamatorii cronice,
• Defectele functiei trombocitelor,
• Splenectomia,

Numar scazut PLT
Se observa o reducere a productiei de maduva osoasa in cazurile de anemie aplastica, leucemie, substante mielosupresoare, deficit de vitamina B si folat si in cazuri de consum crescut de autoanticorpi, infectii, stari hemolitice, SLE, splenomegalie, coagulare intravasculara decimata (DIC).

Un numar scazut de trombocite este sub 150 000 (150 � 109 / L). Daca numarul de trombocite este sub 50 000, riscul de sangerare este ridicat. Un numar mai mic de trombocite decat cel normal se numeste trombocitopenie. Cantitatea scazuta de trombocite poate fi impartita in trei cauze principale: in maduva osoasa nu se fac suficient trombocite, trombocitele sunt distruse in sange, trombocitele sunt distruse in splina sau ficat.

Trei dintre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme sunt: tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau radiatiile, anumite medicamentre, tulburari autoimune, in care sistemul imunitar ataca si distruge gresit tesutul corporal sanatos, cum ar fi trombocitele.

Alte cauzele posibile ale numarului scazut de trombocite includ:
• anemie aplastica
• deficienta a vitaminei B-12
• un deficit de folat
• un deficit de fier
• infectii virale, inclusiv HIV, virusul Epstein-Barr si varicela
• expunerea la chimioterapie, radiatii sau substante chimice toxice
• consumand prea mult alcool
• ciroza
• leucemie
• mielodisplazie
• distrugerea trombocitelor
• tulburare autoimuna
• sarcina
• splina marita
• purpura trombocitopenica idiopatica (ITP)
• trombotic trombocitopenic purpura (TTP)
• sindromul hemolitic uremic
• coagularea intravasculara diseminata (DIC)Recomandari

Examinarea numarului de trombocite este utilizata pentru a detecta numarul de trombocite din sange. Un examen de trombocite este frecvent efectuat ca parte a unui control general de sanatate.

Testul poate fi folosit pentru monitorizarea persoanelor cu boli subiacente sau care sunt supuse tratamentului cu medicamente cunoscute ca afectand plachetele.

Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza persoanele care au primit tratament pentru un deficit de trombocite, pentru a determina daca terapia este eficienta.

Analiza este relevanta pentru investigarea unei sangerari neexplicate, unei boli hemoragice sau a unei boli trombotice, in cadrul unui profil de coagulare, pentru monitorizarea bolilor asociate cu insuficienta medulara, monitorizarea in timpul tratamentelor care pot induce supresie medulara (iradiere, chimioterapie).Pregatire pacient

Pacientul trebuie sa fie nemancat in momentul realizarii investigatiei.Limite si interferente

Anumite medicamenre pot modifica rezultatele.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK