Amoxicilina, capsule

Prospect Amoxicilina, capsule

Compozitie

Amoxicilina 250 mg;
Amoxicilina Forte 500 mg - capsule continand cantitatea echivalenta de trihidrat de amoxicilina corespunzatoare la 250, respectiv 500 mg amoxicilina baza.
Amoxicilina 125 mg/5 ml;
Amoxicilina 250 mg/5 ml,
Amoxicilina 375 mg/5 ml – pulbere suspendabila pentru prepararea a 60 ml suspensie orala, continand 1,5 g, 3 g, respectiv 4,5 g amoxicilina anhidra sub forma de trihidrat si excipienti pana la 30 g.
O lingurita dozatoare (5 ml suspensie) contine 125 mg, 250 mg, respectiv 4,5 g amoxicilina anhidra sub forma de trihidrat.
Suspensia reconstituita are gust dulce aromat de fragute.

Urmatoarele microorganisme sunt sensibile la amoxicilina: Activitate CMI in vitro 0,01-0,1 mg/l 0,1-1 mg/l 1-10 mg/l
Gram pozitivi:
Streptococcus pneumoniae
Staphilococcus aureus*
Streptococcus faecalis Streptococ α si Beta hemolitic
Listeria monocytogenes
Gram negativi:
Helicobacter pilori
Haemophilus influenzae
Salmonella spp
Neisseria gonorrhoeae
Pasteurella multocida
Shigella sonnei
Neisseria meningitidis
Borrelia burgdorfei
Proteus mirabilis
Escherichia coli
Tulpini nesecretoare de penicilinaza.
Amoxicilina este inactivata de penicilinaza. Streptococii de grup alfa-beta hemolitici sunt mai putin sensibili in vitro la amoxicilina decat la penicilinele G si V: CMI fiind de 0,02 pentru amoxicilina, respectiv 0,005 (penicilina G) si 0,01 (penicilina V).
Nu sunt sensibile la amoxicilina: Acinetobacter, Citrobacter, Proteus indol pozitiv, Providentia, Pseudomonas, Serratia, Chlamidia, Mycoplasma, Rickettsia. Pe cale orala are o biodisponibilitate net superioara ampicilinei. Prezinta reactii adverse mai reduse la copil. Se absoarbe 80% din doza administrata oral; dupa doza de 250 mg a jeun realizeaza concentratia maxima sanguina de 5 g/ml. Absorbtia nu este practic influentata de alimente, putand fi administrat oricand in raport cu mesele. Legarea de proteinele serice este de 17%. Traverseaza bariera placentara si se excreta in laptele matern in cantitati mici. Datorita ciclului enterohepatic, amoxicilina atinge concentratii ridicate inbila, dar inferioare ampicilinei. Biotransformarea se face in proportie mica, 20% este biodegradata in acid penicilinoic. Se elimina renal, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara, in cea mai mare parte netransformat, 64% in primele 6 ore, dar este intarziata de probenecid. Dupa o doza terapeutica nivelele serice se mentin eficace timp de 6 ore. Semiviata este de o ora la persoanele sanatoase si de 7 ore cand clearance-ul creatininei scade la 10 ml/min, la nou-nascuti este de 3 ore.

Actiune terapeutica

Face parte din grupul penicilinelor de semisinteza cu spectru larg, inhiba mai multe specii microbiene decat penicilina g naturala. Influenteaza toti germenii sensibili la penicilina g (coci si bacili gram pozitivi, coci gram negativi, spirochete), cu actiune in general mai slaba decat aceasta. Are efect slab sau nul asupra stafilococilor penicilinazo-secretori. Are efect asupra unor bacili gram negativi (e.coli,haemophilus influenzae, Salmonella, Shigella, Enterobacter, Klebsiella, Brucella, Proteus mirabilis). Spectrul de activitate este asemanator ampicilinei, dar efectul bactericid este mai intens.

Indicatii

In infectiileaparatului respirator are avantajul ca difuzeaza bine, mentinandu-si eficacitatea si dupa ce procesul inflamator local si permeabilitatea tesuturilor scade, fiind mai eficace decat ampicilina: sinuzite, otite, faringite bacteriene, bronsita acuta si episoadele acute ale bronsitei cronice; infectii din sfera ORL si stomatologica; infectiile cailor genitourinare: cistite, pielonefrite, gonoree; enterocolite; se recomanda in profilaxia endocarditei infectioase, in cazul unor interventii chirurgicale la pacientii cu risc.

Doze si mod de administrare

Infectii de gravitate medie:
-adulti si copiipeste 10 ani: 250 mg de trei ori pe zi (la optore);
-copii pana la 2 ani: 62,5 mg de trei ori pe zi, intre 2 - 10 ani:125 mg de trei ori pe zi.
In cazuri grave dozele pot fi marite.
In gonoree se administreaza o doza unica de 3 g.
In febra tifoida: la adulti 2 - 4 g pe zi, timp de 14 zile; la copii 62,5 g pe zi timp de 21 zile. La purtatori de bacili tifici 2 - 4 g pe zi, pana la negativarea coproculturii.
In enterocolite 1 - 2 g pe zi.
In episoadele acute ale bronsitei cronice: 3 g de doua ori pe zi timp de 3 zile.
Pentru profilaxia endocarditei infectioase: 3 g cu o ora inaintea interventiei chirurgicale.

Posologie in caz de insuficienta renala:
Clearance creatininic Doza/ administrare Interval intre prize 10 – 30 ml/min 500 mg –1 g 12 h ;<10 ml/min 250 mg – 500 mg 12 h
Tratamentul cu amoxicilina se continua 2 - 3 zile dupa disparitia simptomelor clinice.

Contraindicatii

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la amoxicilina, la orice alt antibiotic beta-lactamic (cum sunt peniciline si cefalosporine) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct 6).
- daca aveti febra ganglionara (mononucleoza infectioasa) sau leucemie limfocitara (risc crescut de eruptii cutanate).

Aveti grija deosebita cand utilizati Amoxicilina Terapia

- inainte sa utilizati Amoxicilina Terapia, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Aveti grija deosebita cand utilizati Amoxicilina Terapia:

- daca aveti alergii. Daca aveti diverse alergii, asigurati-va ca medicul dumneavoastra sau asistenta medicala au fost informati inainte de a vi se administra acest medicament.
- daca aveti diaree. Diareea asociata cu Clostridium dificile a fost raportata la utilizarea aproape a tuturor agentilor antibacterieni, inclusiv amoxicilina.
- in caz de afectiuni ale rinichilor: medicul dumneavoastra trebuie sa modifice doza. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa doreasca sa va controleze rinichii, inainte de a vi se administra acest medicament si va poate recomanda analize de sange in timpul tratamentului.
- in timpul administrarii unor doze mari de amoxicilina, trebuie sa se mentina un aport suficient de lichide
Masuri de precautie

Alergia la beta-lactamine trebuie depistata printr-o anamneza prealabila. Alergia incrucisata cu cefalosporinele este frecventa: 10-15% din cazuri. Se recomanda controlul functiei hepatice, renale si hematologice pe intreaga durata a tratamentului.

Interactiuni medicamentoase

Nu se va asocia amoxicilina cu chimioterapice bacteriostatice. Probenecidul inhiba excretia renala a amoxicilinei crescand valoarea timpului de injumatatire. S-a semnalat si o posibila diminuare a eficacitatii contraceptivelor orale in cazul administrarii lor, simultan cu antibioticul. Aminopenicilinele pot sa reduca concentratia plasmatica a sulfasalazinei. Nu se asociaza cu Allopurinol - risc crescut de reactii cutanate. Influentarea testelor de laborator: La doze mari amoxicilina poate influenta dozarea glicemiei, dozarea proteinelor totale din ser prin reactii de culoare (ninhidrina, reactia Ehrlich), determinarea glicozuriei prin metoda semicantitativa colorimetrica, dozarea estriolului la femeia insarcinata.

Sarcina si alaptare

Administrarea amoxicilinei pe timpul sarcinii nu duce la efecte teratogene sau embriopate. Se impune totusi prudenta ca si in timpul alaptarii. Se va lua in considerare si posibilitatea aparitiei unei reactii alergice la sugarii hipersensibili la peniciline.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Amoxicilina nu are nici o influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Amoxicilina Terapia

Amoxicilina Terapia contine Sunset yellow FCF (E110) p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de n-propil. Acestea pot provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Supradozaj

In caz de supradozare pe cale orala pot aparea varsaturi, diaree. Se administreaza carbune activ si un aport important de lichide. La doze masive se produc concentratii urinare ridicate, putandu-se ajunge la cristalurie chiar daca se intervine cu o hidratare adecvata pentru mentinerea unui volum urinar suficient. La pacientii cu insuficienta renala severa amoxicilina poate fi eliminata prin hemodializa.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, nu mai utilizati Amoxicilina Terapia si adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale

reactie alergica severa (respiratie suieratoare aparuta brusc, dificultati la respiratie sau ameteli, umflare a pleoapelor, fetei, buzelor sau gatului).
diaree grava, care dureaza o lunga perioada de timp sau contine sange. Aceasta poate fi un semn al unei inflamatii grave a intestinului.
eruptii severe pe piele insotite sau nu de mancarime, cu vezicule si durere.

De asemenea, au fost raportate urmatoarele reactii adverse:

urticarie,
cresterea numarului unor celule albe ale sangelui (eozinofilie),
eruptii cutanate,
greata, varsaturi, diaree,
suprainfectii determinate de germeni rezistenti sau ciuperci (cum este candidoza orala sau vaginala);
inflamatia gurii si a limbii

Reactii adverse rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 de pacienti) pentru:

eruptie pe piele, care poate fi veziculara si care poate arata ca niste mici tinte (pete inchise la culoare in centru inconjurate de o zona mai palida, cu un inel inchis la culoare in jurul marginii-eritem polimorf)
o afectiune inflamatorie a pielii cu eritem si descuamare.

Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 de pacienti) pentru:

crestere a valorilor serice ale enzimelor hepatice
numar mai mic de celule rosii si de celule albe din sange
numar mic de celule implicate in procesul de coagulare a sangelui
inflamatia rinichilor (nefrita interstitiala), aparitia de cristale in urina, care pot fi vazute ca urina tulbure, sau dificultate sau disconfort la urinare. Asigurati-va ca beti multe lichide pentru a reduce posibilitatea de acestor simptome.
diaree grava, care dureaza o lunga perioada de timp sau contine sange. Aceasta poate fi un semn al unei inflamatii grave a intestinului.

Administrarea de doze mari de p-lactamine, in special la pacientii cu insuficienta renala, poate determina tulburari nervos-centrale (tulburari ale starii de constienta, miscari anormale, crize convulsive).

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea pot fi si reactii adverse care nu sunt mentionate in acest prospect.

eficienta
839 voturi
efecte secundare
361 voturi
pret medicament
914 voturi

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • 30 de capsule CADOU in produsul natural MSM, pentru sanatatea sistemului osteo-articular 30 de capsule CADOU in produsul...

  In perioada 01 ianuarie – 31 martie 2011 , primesti 30 de capsule CADOU la achizitionarea produsului natural MSM. Fiecare flacon contine acum 120 de capsule in loc de 90! MSM de la Secom este un produs 100% natural, cu actiune eficienta in reducerea...citeste mai mult

 • 5 agenti de slabire intr-o capsula. Slabire la puterea 5. 5 agenti de slabire intr-o capsula....

  Daca suferiti din cauza kilogramelor in plus si, orice ati face, nu mai reusiti sa scapati de ele, inseamna ca organismul dvs. a devenit rezistent la slabire! Astfel, orice procedeu de slabire ati incerca, acesta nu va actiona decat asupra unei singure cauze...citeste mai mult

 • O capsula mica pentru sanatate si frumusete la superlativ O capsula mica pentru sanatate si...

  Prea putini dintre noi iau in seama avertismentele privind pericolul de a face diabet, boala care conduce si la cresterea riscului de afectiuni cardiovasculare, afectarea memoriei si chiar dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, in special de colon si de pancreas. In...citeste mai mult

Comunitate

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Clasificarea ATC

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK