Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala


Generalitati

Sus
Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala

Chlamydia este o bacterie cu transmitere sexuala ce infecteaza barbatii, femeile si copii. Aproximativ 4 milioane de americani se infecteaza anual, facand din aceasta boala una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala (BTS) in Statele Unite.

Simptome

Sus

Simptomele pot fi minime sau severe si de obicei se instaleaza dupa o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna de la contactul cu o persoana bolnava. Netratata, chlamydia poate popula tractul genital pe o perioada foarte lunga: luni sau ani, fiind asimptomatica. Putem incadra simptomele astfel:

Barbati

Femei
Senzatie de arsura la urinare
Secretii vaginale
Secretie albicoasa sau galbuie de la nivelul penisului Senzatie de arsura la urinare

Inrosire si edematiere in jurulorificiului uretral
Sangerari intre perioadele menstruale

Durere si inflamarea testiculelor

Durere in etajul abdominal inferior si febra

Mod de transmitere

Sus

Infectia se transmite de cele mai mult ori in timpul contactului vaginal sau anal.
In plus, femeile insarcinate infectate pot transmite boala copilului in timpul nasterii.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul se pune pe materialul de cultura prelevat de la nivelul cervixului la femei si penisului la barbati.
Pentru aceasta este folosit un betisor cu vata, care este ulterior trimis la laborator pentru analize. Rezultatul este obtinut in aproximativ o saptamana. Acest test nu este dureros si poate fi facut si in absenta simptomelor.

Tratament

Sus

Infectia cu chlamydia este o boala curabila daca se intervine prompt si rapid. Medicamentele antibiotice (tetraciclina, doxiciclina sau eritromicina) sunt utilizate in acest caz.
Pentru a se asigura succesul terapiei, tratamentul trebuie urmat intocmai, conform indicatiilor medicale. Din nefericire, tratamentul antibiotic nu va putea inversa complicatiile deja instituite.

Complicatii

Sus

Chiar daca simptomatologia nu este prezenta, infectiile cu chlamydia pot genera probleme grave de sanatate. Daca nu este tratata, infectia cu chlamydia pote determina:

Adulti

Copii

Leziuni permanente la nivelul
organelor reproductive, generind
durere cronica si
infertilitate


Sterilitate (imposibilitatea
de a avea copii)


Sarcini ectopice sau tubare
- o complicatie severa ce
se poate solda cu decesul mamei


Sarcina prematura sau travaliu
prematur


Artrita - inflamatie dureroasa
la nivelul articulatiei

Infectii la nivelul ochiului,
urechii si
plamanului


Profilaxie

Sus

Liniile ce trebuiesc urmate sunt aceleasi pentru toate BTS-urile:

Cea mai buna metoda de aparare este abstinenta sau contactul sexual cu un partener unic neinfectat si care nu are contacte sexuale decat cu tine.

Protejarea in timpul actului sexual. Prezervativele sunt cea mai buna cale de protectie daca sunt folosite in mod corect de la inceput pana la sfarsit. Sprayurile si gelurile spermicide precum si diafragmele sunt mai putin eficiente decat prezervativele si ar trebui folosite impreuna cu acestea si nu in locul lor.

Daca presupui ca ai fost expus la o infectie cu chlamydia, prezinta-te imediat la doctor. Asigura-te ca se trateaza si partenerul tau. Se recomanda evitarea contactului sexual pana la vindecarea infectiei. Altfel, pot aparea reinfectii. De asemenea, toti partenerii celor infectati cu chlamydia ar trebui sa se trateze.

Pentru a se verifica eficacitatea tratamentului, o noua cultura va fi efectuata dupa 3-6 saptamani de la terminarea lui. Acest lucru este foarte important pentru a fi sigur(a) de vindecarea infectiei.
211406 vizualizari, 10 Noiembrie 2005

Citeste si

Arhiva
  • Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Sarcina si bolile cu transmitere...

    Generalitati Milioane de femei insarcinate sunt afectate de boli cu transmitere sexuala (BTS) in intreaga lume. Sarcina nu ofera protectie impotriva unor astfel de infectii, femeia insarcinata fiind la fel de vunerabila in fata acestor boli precum femeile populatiei...citeste mai mult

  • Boala Nicolas Favre sau Limfogranulomatoza inghinala Boala Nicolas Favre sau...

    Generalitati Boala Nicolas-Favre este o boala cu transmitere sexuala, determinata de anumite serotipuri (L1, L2, L3) ale microrganismului numit Chlamydia trachomatis, fiind caracteristica zonelor tropicale si subtropicale (Asia, Africa) si rar intalnita in tarile...citeste mai mult

  • Vulvovaginita cu Chlamydia Vulvovaginita cu Chlamydia

    Generalitati Vulvovaginitele constituie afectiunile pentru care femeile consulta medicul cel mai frecvent. O treime din femeile care se prezinta la consultatie acuza simptome legate de infectiile vulvovaginale. De la inceput trebuie subliniat faptul ca...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK