Morfina

medicament extras din opiu, capabil sa calmeze durerile intense, actionand asupra sistemului nervos central (analgezic central) si provocand adormirea.
Morfina face parte dintre stupefiante. Codeina si heroina sunt derivati ai morfinei.

Mecanism de actiune -?Morfina actioneaza fixandu-se pe receptorii opioizi sau receptorii morfinici situati in membrana anumitor celule ale creierului (talamus, sistem limbic, tesut reticulat). De aici, ea blocheaza transmisia semnalelor dureroase si anuleaza orice senzatie de durere.

Indicatii - Morfina este indicata pentru calmarea durerilor intense si rebele la alte analgezice?legate de un cancer, de un infarct al miocardului (criza cardiaca) sau provocate de traumatisme grave.

Contraindicatii - Morfina este contraindicata in caz de insuficienta respiratorie, de insuficienta hepatica severa, de traumatism cranian, de stare convulsiva, de intoxicatie alcoolica acuta, de delirium tremens.

Mod de administrare - Morfina este administrata dupa caz, pe cale orala, sub forma de solutii sau comprimate cu eliberare prelungita sau prin injectare (subcutanata, intramusculara, intravenoasa, peridurala, intratecala, intracerebroventriculara) .

Efecte nedorite - Efectele nedorite cele mai frecvente sunt constipatia, greturi, mai rar varsaturi, ingustare a calibrului bronhiilor, depresie respiratorie (diminuarea amplitudinii si eficacitati respiratorii) - moderata la doze terapeutice, severa in caz de supradozare, confuzie mintala, vertij, hipotensiune ortostatica (vertij legat de scaderea tensiunii arteriale atunci cand subiectul trece de la pozitia orizontala la cea verticala), crestere a tonusului sfincterelor muschilor netezi etc.
Morfina si derivatii ei genereaza dependenta (nevoia de o noua doza) fizica si psihica si o obisnuire (necesita cresterea dozelor pentru a obtine un efect identic) in cazul utilizarii indelungate. Oprirea brusca a unui tratament de lunga durata antreneaza aparitia sindromului de abstinenta. Manifestarile supradozarii sunt?depresia respiratorie, mioza (ingustarea pupileiJ, hipotensiune, hipotermie cu evolutie posibila spre o coma profunda. Tratamentul acestei supradozari consta in administrarea de antidoturi ca nalaxona sau nalorfina si intr-o reanimare cardiorespiratorie.

interactiuni medicamentoase -?interactiunile medicamentoase sunt foarte numeroase. morfina nu trebuie utilizata in acelasi timp cu medicamentele inhibitoare de monoaminozidaza (lMAO), intrebuintate in tratamentul starilor depresive. Asocierea ei cu buprenorfina, cu nalbufina si cu pentazocinul este nerecomandata, deoarece efectele acestor morfinomimetice sunt antagoniste antrenand in consecinta o eficacitate analgezica mai mica. In plus, asocierea morfinei cu numeroase alte medicamente trebuie sa fie supravegheata, mai ales in asocierea ei cu depresoarele sistemului nervos central, cu opiaceele (substante derivate din opiu), cu difenoxilatul, cu antidepresoarele triciclice etc.

Citeste si

Arhiva
 • Tot ce trebuie sa stii despre droguri: de la alcool, la cele mai periculoase stupefiante Tot ce trebuie sa stii despre...

  Generalitati Drogurile sunt, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, substante psihoactive care, atunci cand sunt consumate, sunt capabile sa modifice echilibrul psiho-fizic al unui individ. Alcoolul, cocaina, morfina/heroina si cannabisul sunt considerate...citeste mai mult

 • Combinatii periculoase de medicamente Combinatii periculoase de medicamente

  Care sunt combinatiile periculoase de medicamente? Pentru ca starea de sanatate a unei persoane sa nu fie afectata este contraindicat sa se amestece fara avizul medicului: - alcoolul; - tutunul; - drogurile ilegale; - medicamentele eliberate pe baza de...citeste mai mult

 • Factorii care declanseaza pirozisul (arsurile retrosternale) Factorii care declanseaza pirozisul...

  Generalitati Nu doar pirozisul si refluxul gastroesofagian pot reprezenta probleme arzatoare, ci si factorii implicati in declansarea lor. Pirozisul, acea senzatie de arsura retrosternala, este una din cele mai frecvente acuze cu care ne confruntam. Iar in marea...citeste mai mult

 • Abuzul de narcotice Abuzul de narcotice

  Generalitati Durerea reprezinta unul din cele mai frecvente motive pentru care pacientul se prezinta la medic. Fie ca este vorba de durere acuta sau de cea cronica, indiferent de caracteristicile sale particulare sau de fondul patologic pe care survine, tratamentul...citeste mai mult

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter