Clickmed
programare rapida la medic

reducerea glicemiei

12 cauze posibile ale oscilatiei nivelului glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Mai 2019
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Generalitati Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici. Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident. Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial. Factori care cauzeaza fluctuatii ale nivelului de glicemie 1. Alcoolul Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei. 2. Alimentele si bauturile cu indulcitori artificiali Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca... [continuare]

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Martie 2024
Consultant medical:

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]

Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Iunie 2019
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]

Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei. Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl. Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor. Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si... [continuare]

Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral?

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati Riscul cardiovascular arata probabilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau nu, la un momentdat. Accidentul vascular cerebral si atacul de cord se numara printre principalele cauze de deces in cazul persoanelor cu varsta  de peste 45 de ani. Din pacate, varsta la care aceste afectiuni se instaleaza continua sa scada. Accidentul sau atacul vascular cerebral ischemic(AVC) se produce atunci cand irigarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta pe neasteptate. Cateva minute de privare de oxigen pot avea efecte grave asupra creierului, precum paralizia partiala sau totala a corpului, dificultati de mers si de efectuare a unor activitati cotidiene sau pierderea capacitatii de a vorbi. De asemenea, controlul valorilor tensionale pot preveni aparitia unui accident vascular cerebral hemoragic, caracterizat prin ruptura unui vas de sange de la nivelul creierului. Infarctul miocardic apare atunci cand sangele nu poate... [continuare]

Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum se mentine glicemia in limite normale? Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz includ mersul pe jos, jogging-ul, ciclismul, dansul, drumetiile, inotul, ridicarea greutatilor etc. Controlul consumului de carbohidrati Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Aceasta poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi... [continuare]

Dieta cu indice glicemic scazut

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Martie 2011

Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]

Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2

Din Articole
Actualizat la data de: 08 August 2019

Legatura dintre consumul de vegetale si reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 Expertii afirma ca nu toate dietele bazate pe plante sunt la fel. Astfel, efectele benefice maxime pot fi obtinute doar daca aceste diete sunt urmate in mod corespunzator. Unul dintre aceste efecte benefice consta in reducerea semnificativa a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Dietele bazate pe plante sunt, in mare parte, cele care implica veganismul, dar care permit si consumul de alimente sanatoase si naturale care contin proteine animale si carbohidrati. Alimente procesate vs plante Dietele bogate in alimente procesate au un impact negativ asupra nivelurilor de zahar din sange, dar si asupra rezistentei la insulina. Dietele pe baza de vegetale reprezinta contrariul, iar specialistii sugereaza ca impactul lor benefic este mult mai larg. Astfel, dietele pe baza de plante pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 prin reducerea riscului de crestere excesiva in greutate.... [continuare]

Variatiile glicemiei – de ce apar?

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2019

Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]

Indicele glicemic al alimentelor

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]

Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 12 Iunie 2018

Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este un risc crescut pentru ambele complicatii, de aceea, pacientul cu diabet zaharat trebuie sa tina cont de anumite reguli care il pot scuti de probleme. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange, iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 60 si 110 mg/dl, sange prelevat pe nemancate. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste 180 mg/dl. Principalele simptome sunt: sete puternica, senzatia de uscare a gurii, oboseala accentuata, urinare frecventa, infec [continuare]

Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei

Din Articole
Actualizat la data de: 24 August 2018

Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Fructele de avocado Grasimile (acizi grasi polinesaturati si acizi grasi mononesaturati) sunt componente importante dintr-o dieta de reglare a nivelului de zahar din sange. Ele pot imbunatati sensibilitatea la... [continuare]

Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2021

Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]

Ceaiul verde poate reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare

Din Articole
Actualizat la data de: 18 August 2009

Generalitati Despre ceaiul verde circula foarte multe mituri. De-a lungul timpului au fost facute numeroase studii care si-au propus sa demonstreze cat din aceste mituri este de fapt, adevar. Oare ceaiul verde are atat de multe beneficii sau influenta lui asupra organsimului este minima? Sustinatorii ceaiului verde afirma ca acesta stimuleaza metabolismul, poate reduce greutatea corporala, este un aliat impotriva cancerului si ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor cardiovasculare. Ce stim despre ceaiul verde? Ceaiul verde este extras din frunzele unei specii numite Camellia sinensis, originara din Asia. Secretul consta in procesare frunzelor, care trebuie sa sufere un proces oxidativ minim. Ceaiul verde se gaseste intr-o varietate foarte larga de sortimente, in functie de regiunea din care provine si unde este cultivat. De peste 4000 de ani, ceaiul verde este consumat cu regularitate de catre chinezi, fiind considerat un adevarat leac naturist pentru o gama... [continuare]

6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct

Din Articole
Actualizat la data de: 18 Februarie 2016

Mai mult de jumatate din decesele inregistrate in tara noastra au drept cauza bolile cardiovasculare, spun statisticile Societatii Europene de Cardiologie. Cei mai multi romani mor din cauza infarctului miocardic, afectiune care poate sa fie prevenita. Renunta la fumat Persoanele care fumeaza sunt de trei ori mai expuse la un infarct miocardic, spre deosebire de cele care nu au acest viciu. Fumatul poate sa duca la ingrosarea arterelor, cat si la cresterea tensiunii arteriale. La 1-2 ani dupa renuntarea la fumat riscul unui infarct scade considerabil. Chiar si persoanele care fumeaza mai putin de cinci tigari pe zi sunt mai predispuse la afectiuni cardiovasculare. Ai grija la valorile colesterolului Persoanele care au un nivel crescut al colesterolului "rau" (LDL) in sange au un risc mai crescut de a dezvolta afectiuni ale inimii. Ca sa afli nivelul colesterolului, nu trebuie decat sa iti faci [continuare]

Glicemie prost controlata

Din Comunitate

Buna ziua, am 35 de ani, 175 cm si 115 kg. Glicemia de dimineata, pe nemancate este cam 150 iar la doua ore dupa masa cam 250 si asta in fiecare zi de cateva luni incoace. Iau Siofor de 1000 de 2 ori pe zi. Din regimul alimentar nu prea am sanse sa reduc glicemia, de ani de zile nu mai mannc dulciuri , evit cartofii, orezul si chiar fructele dulci.Ma gandesc ca trecerea la insulina este cea mai buna optiune in momentul de fata. Ce parere aveti? Va multumesc mult pentu sfaturi. [continuare]

Am glicemia 122 ?

Din Comunitate

Va rog sa-mi recomandati ce regim alimentar sa parcurg pentru a reduce glicemia. Va multumesc. [continuare]

Glicemie peste 450!!!

Din Comunitate

Sora mea a aflat ieri ca are glicemia 480,mie mi s-a parut ciudat ca medicul de familie nu a chemat ambulanta stiind ca in urma cu 2 luni avea 96 de kg iar ieri avea 72kg.Precizez ca este cardiaca ,cu doua luni in urma era obeza are doar 56 de ani.Ce imi recomandat? [continuare]

Glicemia

Din Comunitate

buna ziua spuneti-mi de ce fluctueaza glicemia?Dimineata este mai mare decat in timpul zilei si dupa 6 seara nu mananca nimic.Sotul meu a cosumat timp de 5 luni de zile Glykofit un produs natural la recomandare,si a avut efect.Din pacate vad ca are organismul slabit,si nu stiu la ce perioada asi putea asa ii ofer vitamine ptr diabetici,pentru ca din alimentatie nu are cum sa asimileze vitaminele necesare(din pacate si criza ne mai "ajuta"Nu pofteste apa deloc numai cand vine de la sevici il fortez pur si simplu sa bea cel putin 1 L putin cate putin. Ajutatima cu sfaturi va rog. [continuare]

Glicemie

Din Comunitate

Buna ziua, sotul mei 47 ani a fost dignosticat cu duabet tip 2, glicemie 340;cu regim alimentar si siofor, glicemia a scazut la 270, apoi i s-a recomandat glibomet la colentina, urmeaza cu el de acum o luna si jumatate dar glicemia a ramas tot la 270 ba chiar aseara mi-a spus ca a crescut iar la 340. Mentionez ca este marinar si acum e plecat in voiaj asa ca uneori a mancat altceva dacat era indicat in regimul alimentar. A r trebui sa se intrerneze dar e cam greu cu contractul. Cat de grav este daca amana internarea inca o luna? Multumesc anticipat pentru raspuns. [continuare]

La o valoare de 98 glicemie

Din Comunitate

se mai administreza insulina [continuare]

Glucovance 500/2,5, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Glucovance si pentru ce se utilizeaza Indicatii Glucovance este format din doua medicamente antidiabetice care apartin grupelor de medicamente denumite biguanide (clorhidrat de metformina) si sulfoniluree (glibenclamida). Insulina este un hormon care face ca organismul dumneavoastra sa utilizeze glucoza (zaharul) din sange pentru a produce energie sau o stocheaza pentru o utilizare ulterioara. Pacientii cu diabet zaharat de tip II (diabet non-insulinodependent) nu produc suficienta insulina la nivel pancreatic sau organismul lor nu poate utiliza in mod corespunzator insulina produsa. Aceasta duce la un nivel inalt al glicemiei dumneavoastra. Glucovance ajuta la reducerea glicemiei la un nivel cat mai apropiat de cel normal. Glucovance este utilizat pentru tratamentul (oral) al diabetului zaharat de tip 2 la adulti. Se foloseste pentru a inlocui asocierea celor doua substante active (clorhidrat de metformina si glibenclamida) administrate separat pacientilor, daca aceasta... [continuare]

Formiran, comprimate pentru solutie orala

Din Medicamente

Ce este Formiran si pentru ce se utilizeaza Indicatii Clorhidratul de metformina face parte din grupa de medicamente numite antidiabetice orale, care actioneaza prin reducerea glicemiei. Formiran este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) in cazul in care nu s-a realizat un control metabolic satisfacator numai prin dieta. Diabetul zaharat de tip 2 (non insulino-dependent) apare de obicei la adulti. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Formiran exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Nu luati o doza mai mare decat v-a fost recomandat. Cititi prospectul cu atentie pentru a sti ce doza sa luati si cat de des Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. De obicei tratamentul se initiaza cu un comprimat Formiran 500 mg (500 mg clorhidrat de metformina) de trei ori pe zi sau cu un comprimat Formiran 850 mg (850 clorhidrat de metformina) de doua ori pe zi. Medicul dumneavoastra poate sa... [continuare]

Pagina 1 din 31 (926 rezultate)