bolile porcului

Dieta si bolile cardiovasculare

Categoria: Articole

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Dictionar medical de confuzii in bolile digestive

Categoria: Articole

Confuzii frecvente Cele mai frecvente confuzii referitoare la bolile digestive sunt: Gastrita duodenala; este ori gastrita (inflamatia mucoasei stomacului), ori duodenita (inflamatia mucoasei duodenului); gastrita duodenala, este ca si apendicita ovarului, adica nu exista. Raceala la stomac, intestin, etc; termenul este folosit, dar incorect, si se bazeaza pe faptul ca in cazul expunerii la frig un organ sensibil (sa zicem vezica urinara), poate face o inflamatie sau infectie, care poate fi asemuita cu o raceala (viroza respiratorie). Constipatie insemna eliminarea unui scaun la mai mult de doua zile. Constipatia se confunda cu scaunul tare, dar zilnic. Diaree (se spune incorect “diarie”)inseamna mai mult de doua scaune pe zi, indiferent daca scaunul este moale sau tare. Diareea, este confundata deseori cu scaunul moale. Lipsa poftei de mancare; se aude frecvent cate o pacienta spunand “nu am pofta de mancare deloc; mananc doar ca sa nu mor”. De obicei respectiva este... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Categoria: Articole

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina . Valori nutritive ... [continuare]

Regimul alimentar in bolile de ficat

Categoria: Articole

Principii generale Regimul alimentar in bolile de ficat este diferentiat in functie de boala si bolnav: - regimul alimentar in ciroza este mai restrictiv, in timp ce regimul alimentar in hepatita cronica, este mult mai lax - alte boli asociate (bolnavii de ficat fac frecvent si gastrite/ulcer), necesita regim alimentar suplimentar deosebit, in functie de boala - starea de moment a bolnavului, poate impune ca in unele momente regimul poate fi mai larg, iar in altele mai restrictiv. Principii generale de regim in boli de ficat: - Alimentatie bogata in glucide (dulciuri/fainoase) - Consum moderat de grasimi in special animale - Proteine in cantitate normala - mai reduse in ciroza cu encefalopatie (tulburari de memorie si constienta); - Sare in cantitate normala in hepatite, redusa sau zero in ciroze cu lichid - Lichidele - dupa sete - Renuntarea totala la alcool. Alimente permise In bolile de [continuare]

Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)

Categoria: Diverse

Analizele imunologice se bazeaza pe reactia dintre antigenul specific si anticorpii specifici din serul care se cerceteaza. Reactia antigen-anticorpi poate fi facuta in eprubeta sau pe pielea omului. Aceste analize se fac pentru descoperirea acelor boli la care nu este posibil sa se puna in evidenta agentul patogen cauzator de boala din anumite motive. Uneori bolnavul vine prea tarziu la laborator, dupa ce microbul a disparut din organism, fie dupa o vindecare naturala, fara tratament, fie dupa o vindecare in urma tratamentului cu antibiotice (febra tifoida, infectii cu streptococ, etc.). Microbul poate sa dispara de la locul de intrare si se localizeaza in diferite organe din corp, asa cum se intampla in sifilis. In bolile produse de virusuri (gripa, pojarul, oreionul, poliomielita, hepatita etc.) acestea cerceteaza urmele lasate de boala, adica anticorpii. In toate aceste cazuri, diagnosticul de laborator se poate pune retrospectiv dupa ce a trecut boala, prin cautarea in sange a... [continuare]

Carnea de la porcii infectati cu h1n1 nu trebuie consumata, spune oms

Categoria: Diverse

Carnea de la porcii infectati cu noul virus H1N1 nu trebuie folosita pentru consumul uman, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), adaugand ca pregateste recomandari pentru protectia persoanelor a caror munca presupune contactul cu porcii, relateaza Reuters. [continuare]

Boli transmise prin animale

Categoria: Dictionar Termeni

bolile virale, bacteriene sau parazitare, transmise de catre animale omului, fie direct (muscatura, zgarietura, intepatura), fie indirect (intepatura cu carcasa sau cu un os al unui animal mort). Animalele intervin in doua moduri diferite in transmiterea bolilor la om: - animalele rezervoare (micile rozatoare, pasarile, primatele, bovinele, caprele, porcii, fructele de mare etc.) asigura supravietuirea unui agent infectios (bacterie, parazit sau virus); omul se contamineaza indirect, de exemplu, band lapte crud sau prin contact cu urina, dejectile sau sangele ce contine agentul infectios - animalele vanatoare (caini, pisici, tantari, muste, capuse, acarieni etc.) sunt raspunzatoare de inocularea directa a agentului infectios. Sinonime : antropozoonoza, zoonoza. [continuare]

Boli cauzate de deficitul de proteine

Categoria: Articole

Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai multor... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Categoria: Articole

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Categoria: Comunitate

Mi se pare totusi o cantitate foarte mare de alimente, probabil ca se mananca f putin din fiecare. Si ce parere aveti de margarina, nu e mai bine sa folosesti unt , cam 20gr/zi, ca margarina...nu prea are faima buna! [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Categoria: Comunitate

ce alimete se consuma la insuficienta pancreatica? [continuare]

Importanta calitatii grasimilor pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Categoria: Diverse

Pe data de 1-2 februarie 2009, la Barcelorna, a avut loc Reuniunea Internationala a Expertilor in Nutritie, reuniune la care au participat reprezentanti din 25 de tari (inclusiv din Romania). Tema reuniunii a fost “Importanta Calitatii Grasimilor pentru Sanatate”. Romania a fost reprezentata de dl. Prof. Dr. Dan Mircea Cheta. Aceasta reuniune a fost organizata de Uniunea Internationala a Stiintelor Nutritionale (IUNS) si Federatia Mondiala pentru Sanatatea Inimii (WHF). [continuare]

Sezonul cald, momentul cel mai bun sa-ti reduci colesterolul!

Categoria: Articole

Generalitati Colesterolul este o forma de grasime de care organismul uman are nevoie in sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru unele afectiuni cu impact major asupra sanatatii: infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale, arteriopatiile obliterante ale membrelor, boli hepatice si pancreatice. Colesterolul provine din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel care sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman. - Nivelul adecvat de colesterol al adultului sanatos este de 200mg/dl, dar nivelul adecvat de colesterol al adultului care prezinta deja unele afectiuni (obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, etc.) este mai redus, si anume 180mg/dl. Tipurile de colesterol Colesterolul circula in organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi fie cu densitate... [continuare]

Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului

Categoria: Articole

Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Categoria: Articole

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

Imunizarea – prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare

Categoria: Articole

Generalitati Ce sunt imunizarile? Imunizarile, numite si vaccinari, protejeaza copiii si adultii de anumite boli. Imunizarea consta in administrarea unui vaccin care contine fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantitati mici atenuate ale acestuia. Vaccinul stimuleaza sistemul imun al persoanei sa produca anticorpi, care pot ulterior sa recunoasca si sa distruga germenele patogen in momentul expunerii. Uneori, imunizarea nu protejeaza complet impotriva aparitiei bolii, dar ii reduce semnificativ gravitatea. Imunizarile se administreaza de obicei injectabil. Anumite vaccinuri se administreaza in doza unica, altele necesita mai multe doze repetate in timp. De ce ar trebui sa ne vaccinam? Vaccinarile asigura protectia adultilor si copiilor fata de diferite boli. In plus, reduc si transmiterea bolii la alte persoane. Imunizarile au determinat o scadere importanta a frecventei epidemiilor. Imunizarea costa mai putin decat ... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Categoria: Articole

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei

Categoria: Articole

Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric incep sa se... [continuare]

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Categoria: Articole

Generalitati Adeptii medicinei complementare si alternative considera ca simptomele comune cum ar fi oboseala, durerile de cap sau tulburarile de memorie stimuleaza supraproductia de fungi de candida albicans din organism. Pentru vindecarea bolii, ei recomanda o dieta care presupune evitarea zaharului, a fainii albe, drojdiei de bere si branzei, in premisa ca aceste alimente promoveaza cresterea excesiva a ciupercii candida albicans. Deloc surprinzator, multi oameni au observat ameliorarea simptomelor dupa ce au urmat dieta. Prin evitarea zaharului si fainii albe se vor exclude din meniul zilnic alimentele procesate care tind sa aibe un nivel caloric ridicat si o valoare nutritiva scazuta. Dupa cateva saptamani de la inlocuirea produselor alimentare prelucrate cu cele proaspete si a fainii albe cu cereale integrale, starea de sanatate a oricarei persoane se va imbunatati. Iar principalul beneficiu va fi stoparea cresterii fungilor candidozici din tractul gastro-intestinal. 3... [continuare]

Teniaza

Categoria: Articole

Generalitati Teniaza este o parazitoza determinata de infectarea organismului uman cu Taenia saginata sau Taenia solium. Epidemiologie Teniaza apare in urma consumului de carne infestata cu parazit, carne ce nu a fost suficient de bine preparata termic. Incriminata este carnea de vita (in infectiile cu Taenia saginata) si carnea de porc (infectata cu Taenia solium). Carnea este infectata cu parazitul in stadiul de larva (forma imatura a teniei este cisticercul). Cisticercii se localizeaza in special in tesutul muscular striat, cord, dar si in sistemul nervos central si ochi, unde isi pot definitiva maturarea. In cazul in care se consuma accidental carne infectata, cisticercii sunt capabili sa dea nastere viitoarei tenii. In general, in organismul gazdei supravietuieste o singura tenie. Aceasta poate rezista chiar si 20 de ani si poate ajunge la 3-5 metri in lungime. Corpul teniei este alcatuit din mai multe segmente numite proglote, fiecare capabila sa produca oua.... [continuare]

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Categoria: Articole

Generalitati Conform datelor statistice, in Romania, numarul bolnavilor de cancer creste considerabil in fiecare an, in prezent inregistrandu-se in jur de 450.000 de cazuri. Cancerul reprezinta o clasa de boli caracterizata prin cresterea necontrolata a numarului de celule. Exista peste 100 de tipuri de cancer, clasificate in functie de celulele afectate initial. Riscul de a dezvolta cancer creste pe masura inaintarii in varsta, fiind influentat si de sex, rasa, istoric medical personal si familial. Factori de risc generali In multe situatii, medicii nu pot determina cauzele pentru care unele persoane dezvolta cancer iar altele nu! Cercetatorii au evidentiat insa anumiti factori de risc care cresc riscul de a dezvolta boala: - inaintarea in varsta; - fumatul; - expunerea prelungita si fara protectie la soare; - radiatiile ionizante; - anumite chimicale si substante; - anumite virusuri si bacterii; - unii hormoni; - istoric familial de cancer; - abuzul de alcool; [continuare]

Peste 70 de prahoveni au ajuns la spital cu trichineloza

Categoria: Diverse

Peste 70 de prahoveni au ajuns la spital cu trichineloza pana miercuri, numarul acestora putand creste in zilele urmatoare, deoarece efectul bolii se instaleaza pana la doua saptamani dupa consumul carnii de porc infestate, transmite corespondentul NewsIn. [continuare]

Ion bazac: principala gena a virusului noii gripe provine de pe continentul american

Categoria: Diverse

Ministrul Sanatatii Ion Bazac a declarat, miercuri seara, ca principala gena a virusului noii gripe provine de pe continentul american, dupa ce cotidianul american New York Times a sugerat ca Smithfield, cel mai mare producator de carne de porc din Romania, ar putea avea legatura cu gripa porcina. [continuare]

Ansvsa a anuntat zece masuri pentru prevenirea gripei porcine

Categoria: Diverse

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Marian Zlotea, a anuntat luni zece masuri care urmeaza sa fie implementate pentru prevenirea gripei porcine, printre care masuri de biosecuritate la fermele de porci si intarirea controlului la opt puncte de frontiera. [continuare]

Oms va spori controalele in ferme, pentru a identifica eventuale virusuri noi

Categoria: Diverse

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) intentioneaza sa intensifice controalele vizand fermierii si animalele care sufera de gripa, din cauza potentialului aparitiei unui virus necunoscut la alte animale decat porcii, potrivit une note publicate vineri seara pe internet, relateaza AFP. [continuare]

Gripa aviara se transmite de la om la om

Categoria: Diverse

Virusul H5N1 este forma inalt patogena a virusului gripei aviare. Aceasta boala contagioasa virala afecteaza in special pasarile si uneori porcii, dar in anumite situatii poate sa se transmita si la om (din fericire, destul de rar). Alarmant este un caz din China, unde virusul gripei aviare se pare ca s-a transmis de la o persoana la alta. Ceea ce ridica intrebarea, daca nu cumva virusul a suferit o mutatie care il ajuta sa se raspandeasca mai usor printre oameni. [continuare]

Autoritatea veterinara deruleaza o campanie nationala de informare privind pesta porcina clasica

Categoria: Diverse

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a demarat o campanie de informare la nivel national asupra pericolului prezentat de pesta porcina clasica si de masurile pe care trebuie sa le respecte cetatenii pentru a evita aparitia si propagarea acestei boli. [continuare]

Dr.streinu-cercel: cazurile de gripa porcina confirmate in europa nu inseamna declansarea epidemiei

Categoria: Diverse

Cazurile de gripa porcina confirmate in Europa sunt cazuri importate si nu sunt semnificative pentru declansarea unei epidemii in tarile europene, a precizat, marti, pentru NewsIn, directorul Institului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. [continuare]

Un focar de trichineloza a bagat in spital 49 de persoane din bihor

Categoria: Diverse

49 de bihoreni au ajuns la spital, in decurs de cateva zile, dupa ce au mancat carne de porc infestata cu trichinella spiralis, cumparata de la un cetatean din comuna Chet, transmite corespondentul NewsIn. [continuare]

Teste de alergologie in vitro

Categoria: Analize Medicale

Diagnosticul bolilor alergice este un proces complex la care contribuie anamneza, examenul fizic, metodele de testare in vivo si in vitro. Reactiile alergice se pot manifesta in diverse organe si la grupe de varsta diferite. Termenul de “alergie” este larg utilizat in lumea medicala si non-medicala, adesea in mod nejustificat. Demonstrarea implicarii mecanismelor imunologice este esentiala pentru a considera manifestarile pacientului ca fiind de natura alergica si a le diferentia de alte reactii adverse la alimente si medicamente la care mecanismele imunologice nu pot fi dovedite. Prezentam in continuare cateva definitii ale termenilor si notiunilor de baza in alergologie: Atopie – tendinta personala sau familiala de a produce anticorpi IgE ca raspuns la cantitati mici de alergeni, de obicei proteine, si de a dezvolta simptome tipice de astm, rinoconjunctivita sau eczema/dermatita. Termenul de “atopie” descrie... [continuare]

Pagina 1 din 9 (255 rezultate)