Clickmed
programare rapida la medic

bolile porcului

Imunizarea – prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare

Din Articole
Actualizat la data de: 29 Martie 2023
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica: Clinica MedLife

Generalitati Imunizarile, numite si vaccinari, protejeaza copiii si adultii de anumite boli. Imunizarea consta in administrarea unui vaccin care contine fragmente din germenele microbian implicat (tulpini bacteriene sau virale) sau cantitati mici atenuate ale acestuia. Vaccinul stimuleaza sistemul imun al persoanei sa produca anticorpi, care pot ulterior sa recunoasca si sa distruga germenele patogen in momentul expunerii. Uneori, imunizarea nu protejeaza complet impotriva aparitiei bolii, dar ii reduce semnificativ gravitatea. Imunizarile se administreaza de obicei injectabil. Anumite vaccinuri se administreaza in doza unica, altele necesita mai multe doze repetate in timp. De ce ar trebui sa ne vaccinam Vaccinarile asigura protectia adultilor si copiilor impotriva diferitelor boli. In plus, reduc si transmiterea bolii la alte persoane. Imunizarile au determinat o scadere importanta a frecventei epidemiilor. Imunizarea costa mai putin decat tratamentul bolii fata de care se... [continuare]

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Din Articole
Actualizat la data de: 09 August 2023
Consultant medical:

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Clinica: NovaLife Clinics

Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]

Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024

Generalitati Imunologia este stiinta care se ocupa cu studiul imunitatii organismului. Imunitatea este o stare de rezistenta a omului fata de bolile infectioase provocate de microbi, virusuri, etc. Unele persoane au o imunitate naturala adica sunt din nastere rezistente la o serie de boli. Alte persoane isi castiga imunitatea, rezistenta la boli fie facand o boala (pe care a doua oara nu o mai fac), fie vaccinandu-se contra unor anumite boli. La baza imunitatii sta formarea de substante protectoare numite anticorpi. Anticorpii Anticorpii sunt substante chimice complicate, pe care ii fabrica organismul ca raspuns la patrunderea in sange a numeroaselor substante straine organismului (antigene) asa cum sunt microbii, virusurile, parazitii etc. De asemenea, anticorpii se formeaza si atunci cand in organism patrund (pe cale digestiva sau prin injectii) diferite substante, cum sunt serurile si vaccinurile. Producerea anticorpilor incepe imediat dupa patrunderea substantei... [continuare]

Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Din Articole
Actualizat la data de: 13 Decembrie 2021

Generalitati Preparatele traditionale pentru Sarbatorile de Iarna sunt un real deliciu culinar, insa pot exista si unele riscuri. Astfel, persoanele care consuma carne de porc fara aviz sanitar-veterinar sau carne achizitionata din spatii neautorizate isi pot pune sanatatea in pericol. Mai exact, exista pericolul imbolnavirii de trichineloza, o boala frecvent intalnita la persoanele care consuma carnea porcilor crescuti in gospodarii. Pentru a evita imbolnavirea, carnea trebuie dusa pentru studii de laborator. Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor (zoonoza), care apare ca urmare a consumului de carne infestata cu parazitul Trichinella Spiralis. Rezervorul de infestatie este reprezentat in special de porcine, precum si de alte mamifere: porc mistret, urs, lup, vulpe, rozatoare. Boala nu este transmisibila de la om la om. Animalele parazitate raman contagioase timp indelungat, precum si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau... [continuare]

Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc

Din Articole
Actualizat la data de: 21 Decembrie 2022

Aportul de carne de porc Conform specialistilor, carnea de porc este cea mai mancata carne din lume, reprezentand aproximativ 38% din productia globala de carne. Desi aceasta carne este foarte populara la nivelul globului, sunt si persoane care evita consumul de carne de porc. Astfel, acest tip de carne este destul de controversata, iar mii de oameni incep sa o elimine din alimentatie, fie de dragul vietii animalelor, fie din dorinta de a-si proteja sanatatea. Afla care sunt beneficiile pe care le ofera carnea de porc, dar si cateva dintre cele mai tulburatoare motive pentru care consumul sau ar trebui oprit. In acest fel, oamenii pot compara efectele pozitive cu cele negative si pot hotari daca aportul de carne de porc este sau nu potrivit pentru ei. Informatii despre carnea de porc Carnea de porc este una dintre cele mai bogate surse de proteine si de cantitati mari de grasimi, cu toate ca multe persoane o considera o carne slaba. Pe langa acestea, carnea de acest tip contine... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Din Articole
Actualizat la data de: 12 August 2009

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Din Articole
Actualizat la data de: 16 Decembrie 2009

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina . Valori nutritive ... [continuare]

Regimul alimentar in bolile de ficat

Din Articole
Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Generalitati Ficatul este cel mai mare viscer conex al sistemului digestiv si este un organ cu rolul de glanda anexa in cadrul acestui sistem. Ficatul are roluri multiple si este poate cel mai polivalent organ al corpului uman, deoarece indeplineste o serie de functii in activitatea homeopatica a organismului. Functionalitatea hepatica Rolul major al ficatului este in tot ce inseamna digestie sau metabolizare si descompunere a nutrientilor, de la forme mai complexe, la forme mult mai simple usor de asimilat si de metabolizat. Din cadrul acestei functii este inclusa functia de a secreta bila , care va fi cumulata in vezica biliara (colecist), avand un rol principal in descompunere si metabolismul lipidic, cu actiune in intestinul subtire. Rol major in circulatia sanguina, si anume la acest nivel prin stocarea de fier, aceasta rezerva de fier este obtinuta din descompunerea hematiilor, mai precis din descompunerea hemoglobinei (care are un bogat continut de fier). Rol in a... [continuare]

Boli cauzate de deficitul de proteine

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2010

Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai multor... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Din Articole
Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Atrofia cerebrala poate determina aparitia bolii alzhaimer?

Din Comunitate

In urma unui examen de computer-tomograf, mamei mele i s-a dat rezultatul de atrofie cerebral. Diagnosticul medicului a fost: Alzhaimer si i s-a prescris: Pramistar(pt memorie) si Lexotan(pt starile de agitatie). Boala avanseaza si as vrea sa stiu ce tratamente ar putea sa stopeze evolutia bolii sau macar s-o incetineasca. Daca exista si alte tratamente alternative, unde le pot gasi? [continuare]

Boli transmise prin animale

Din Dictionar Termeni

Bolile virale, bacteriene sau parazitare, transmise de catre animale omului, fie direct (muscatura, zgarietura, intepatura), fie indirect (intepatura cu carcasa sau cu un os al unui animal mort). Animalele intervin in doua moduri diferite in transmiterea bolilor la om: - animalele rezervoare (micile rozatoare, pasarile, primatele, bovinele, caprele, porcii, fructele de mare etc.) asigura supravietuirea unui agent infectios (bacterie, parazit sau virus); omul se contamineaza indirect, de exemplu, band lapte crud sau prin contact cu urina, dejectile sau sangele ce contine agentul infectios; - animalele vanatoare (caini, pisici, tantari, muste, capuse, acarieni etc.) sunt raspunzatoare de inocularea directa a agentului infectios. Sinonime : antropozoonoza, zoonoza. [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Din Comunitate

Mi se pare totusi o cantitate foarte mare de alimente, probabil ca se mananca f putin din fiecare. Si ce parere aveti de margarina, nu e mai bine sa folosesti unt , cam 20gr/zi, ca margarina...nu prea are faima buna! [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Din Comunitate

ce alimete se consuma la insuficienta pancreatica? [continuare]

Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului

Din Articole
Actualizat la data de: 25 Iulie 2011

Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]

Alimentatia corecta pe timp de iarna

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Decembrie 2009

Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]

Remedii naturiste pentru tratarea si prevenirea gutei

Din Articole
Actualizat la data de: 30 August 2011

Generalitati Guta afecteaza oamenii de mii de ani, iar frecventa manifestarii acestei boli s-a extins la omul de rand, dublandu-se pe parcursul ultimelor doua decenii. Deseori afectiunea este debilitanta si scade calitatea vietii bolnavului. Guta este o forma de artrita care rezulta din urma excesului de acid uric in sange. Acidul uric prodce cristale care raman in tesuturile articulatiilor, in mod special in cele ale degetelor mari al membrelor inferioare si cauzeaza o reactie inflamatorie, care duce la umflarea acestora si provoaca durere. Aproximativ 90% dintre victimele bolii sunt barbati iar majoritatea au varsta de peste 45 de ani. Alti factori de risc includ diverse afectiuni medicale cum ar fi: hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul si unele tipuri de medicamente, cum ar fi diureticele. Crizele de guta apar brusc, intrucat nivelul de acid uric creste lent in organism si nu provoaca simptome evidente. In cele din urma, creistalele de acid uric incep sa se... [continuare]

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Din Articole
Actualizat la data de: 05 Octombrie 2018

Generalitati Adeptii medicinei complementare si alternative considera ca simptomele comune cum ar fi oboseala, durerile de cap sau tulburarile de memorie stimuleaza supraproductia de fungi de candida albicans din organism. Pentru vindecarea bolii, ei recomanda o dieta care presupune evitarea zaharului, a fainii albe, drojdiei de bere si branzei, in premisa ca aceste alimente promoveaza cresterea excesiva a ciupercii candida albicans. Deloc surprinzator, multi oameni au observat ameliorarea simptomelor dupa ce au urmat dieta. Prin evitarea zaharului si fainii albe se vor exclude din meniul zilnic alimentele procesate care tind sa aibe un nivel caloric ridicat si o valoare nutritiva scazuta. Dupa cateva saptamani de la inlocuirea produselor alimentare prelucrate cu cele proaspete si a fainii albe cu cereale integrale, starea de sanatate a oricarei persoane se va imbunatati. Iar principalul beneficiu va fi stoparea cresterii fungilor candidozici din tractul... [continuare]

Teniaza

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Generalitati Teniaza este o parazitoza determinata de infectarea organismului uman cu Taenia saginata sau Taenia solium. Epidemiologie Teniaza apare in urma consumului de carne infestata cu parazit, carne ce nu a fost suficient de bine preparata termic. Incriminata este carnea de vita (in infectiile cu Taenia saginata) si carnea de porc (infectata cu Taenia solium). Carnea este infectata cu parazitul in stadiul de larva (forma imatura a teniei este cisticercul). Cisticercii se localizeaza in special in tesutul muscular striat, cord, dar si in sistemul nervos central si ochi, unde isi pot definitiva maturarea. In cazul in care se consuma accidental carne infectata, cisticercii sunt capabili sa dea nastere viitoarei tenii. In general, in organismul gazdei supravietuieste o singura tenie. Aceasta poate rezista chiar si 20 de ani si poate ajunge la 3-5 metri in lungime. Corpul teniei este alcatuit din mai multe segmente numite proglote, fiecare capabila sa produca oua.... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Din Articole
Actualizat la data de: 23 Septembrie 2009

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

Cum sa imbatranim sanatos

Din Articole
Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Generalitati Imbatranirea este un proces normal de modificari fizice in timp - se poate imbatrani pasiv, fara a se da mare atentie procesului sau activ, facandu-se constient anumite alegeri si avand mare grija de propriul corp si propria minte. Nu este niciodata prea tarziu sau prea devreme sa alegem calea unei imbatraniri sanatoase. La persoanele sanatoase si pline de viata o ingrijire adecvata poate incetini sau preveni aparitia multora din problemele legate da varsta. La persoanele cu boli cronice, la cele cu dizabilitati sau la cele care se simt obosite adoptarea unor masuri sanatoase poate avea un impact mare asupra sanatatii fizice si mentale. Indiferent de momentul adoptarii unui stil de viata sanatos acesta imbunatateste calitatea vietii si poate prelungi speranta de viata. Schimbari care apar odata cu inaintarea in varsta Semnele normale ale imbatranirii sunt in general aceleasi pentru toti desi ele nu apar neaparat la o anumita varsta. Fiecare din noi are... [continuare]

Pagina 1 din 11 (315 rezultate)