Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Publicat la data de: 29 Noiembrie 2017 | Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc

Preparatele traditionale pentru Sarbatorile de Iarna sunt un real deliciu culinar, insa pot exista si unele riscuri. Astfel, persoanele care consuma carne de porc fara aviz sanitar-veterinar sau carne achizitionata din spatii neautorizate isi pot pune sanatatea in pericol.

Mai exact, exista pericolul imbolnavirii de trichineloza, o boala frecvent intalnita la persoanele care consuma carnea porcilor crescuti in gospodarii. Pentru a evita imbolnavirea, carnea trebuie dusa pentru studii de laborator.

Trichineloza este o boala parazitara, comuna omului si animalelor (zoonoza), care apare ca urmare a consumului de carne infestata cu parazitul Trichinella Spiralis.

Rezervorul de infestatie este reprezentat in special de porcine, precum si de alte mamifere: porc mistret, urs, lup, vulpe, rozatoare. Boala nu este transmisibila de la om la om.

Animalele parazitate raman contagioase timp indelungat, precum si carnea acestora, chiar daca este pastrata la frigider sau congelata.

Concret, infectia este contractata la om prin ingestia de carne cruda sau insuficient preparata termic, mai ales carne de porc, determinand forme clinice cu manifestari variate. Gravitatea bolii depinde de numarul larvelor ingerate.

Astfel, in cazul pacientilor care prezinta o forma severa de boala sunt descoperiti paraziti cu 50-100 de larve per gramul de muschi, in timp ce pacientii care au mai putin de 10 larve per gram nu prezinta manifestari clinice ale afectiunii.

De regula, boala debuteaza la doua zile dupa consumul de carne infestata cu larve de Trichinela Spiralis, cu diaree abundenta, insotita de voma si dureri abdominale, simptomele constituind efectul patrunderii acestora in mucoasa intestinala.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Cum se manifesta boala
 3. Preventie
 4. Citeste pe aceeasi tema

Cum se manifesta boala

Sus

Contaminarea se produce prin ingestia de carne infestata, consumata cruda sau insuficient preparata termic, care contine larve vii de Trichinella. Perioada de incubatie variaza intre 2-28 de zile, cu media cuprinsa intre 12-14 zile. Evolutia se deruleaza in trei faze, dupa cum decurge ingestia alimentului infestat:

• etapa intestinala la 1-2 zile, care se manifesta prin diaree, greata, voma, dureri abdominale;

• etapa de diseminare a larvelor in sange, ce apare la 2-3 saptamani. Simptomele cele mai comune din aceasta perioada sunt: febra, mialgii, edeme faciale, eruptii urticariene;

• etapa tisulara de inchistare a larvelor in muschi, care debuteaza in saptamana a treia, cand febra scade, dar manifestarile alergice persista si se poate trece spre etapa cronica, cand larvele inchistate pot fi evidentiate in biopsia musculara sau radiologic.

Cum se infesteaza porcii

Porcii se pot infesta cu parazitul Trichinella Spiralis daca acestia consuma lesuri de sobolani sau ale altor animale infestate.

Preventie

Sus

Pentru a preintampina cazurile de imbolnavire la om, detinatorii de porci sunt obligati sa efectueze examenul trichineloscopic pentru carnea animalelor.
Trichineloza la om poate fi tratata cu succes mai ales daca pacientul consulta un medic imediat dupa debutul afectiunii.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Ce spun unghiile despre sanatatea...

  Generalitati Datorita culorii, texturii si aspectului, unghiile sunt considerate indicatori precisi pentru starea de sanatate a organismului. Modificarile patologice ale unghiilor sunt semne si simptome pentru afectiuni precum: diabetul zaharat, boli cardiovasculare,...citeste mai mult

 • Investigatii pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala Investigatii pentru depistarea...

  Generalitati Medicii au propriile lor opinii cu privire la cine ar trebui sa se testeze pentru a depista daca sufera sau nu de vreo boala cu transmitere sexuala. Recomandarile acestora au la baza rezultatele statisticilor si cercetarilor legate de activitatea sexuala...citeste mai mult

 • Cauzele genetice ale avortului spontan - Mutatii, deletii si mozaicism Cauzele genetice ale avortului...

  Generalitati Omul, dincolo de pozitia sa privelegiata in lumea vie, nu este nici el altceva decat un organism care se supune, ca si restul populatiei vegetale si animale de pe aceasta planeta, celor doua mari legi ale Biologiei: supravietuirea individului si...citeste mai mult