Clickmed
programare rapida la medic

toxi infectii alimentare

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Din Articole
Actualizat la data de: 11 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs.  Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum:  durerile de cap;  febra cu frisoane;  lacrimarea ochilor;  transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]

Alimente interzise in sarcina

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Decembrie 2012

Generalitati Un plan alimentar bine echilibrat este intodeauna important pentru sanatatea umana. Dieta este esentiala mai ales in cazul femeilor gravide. Sunt multe substante nutritive (vitamine si minerale) de care copilul dumneavoastra are nevoie sa se dezvolte. Cele mai multe alimente sunt sigure, dar exista si anumite produse alimentare care ar trebui evitate sau chiar eliminate din dieta in timpul sarcinii. Alimente de evitat Fructe de mare si peste. Fructele de mare sau pestele afumat trebuie evitate in timpul sarcinii, intrucat ar putea fi contaminate cu listeria. Totusi, puteti consuma fructe de mare sau peste proaspat ori decongelat - gatite la temperaturi optime. Excludeti total din meniu, in timpul sarcinii, algele care predispun la aparitia de infectii nocive atat pentru mama, cat si pentru copil. Pestele este un aliment excelent pentru femeile gravide si mamele care alapteaza. Totusi, trebuie sa alegeti cu atentie pestele. Chiar daca este bogat in acizi grasi... [continuare]

Alimente care iti pot schimba viata

Din Articole
Actualizat la data de: 15 Ianuarie 2013

Generalitati Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Cele mai sanatoase alimente - Fasole neagra. Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea optima a... [continuare]

Infectii osoase

Din Articole
Actualizat la data de: 08 Februarie 2013

Generalitati Infectia este invazia corpului, de catre organisme care pot provoca o boala. Infectiile osoase apar atunci cand bacteriile (in cele mai multe dintre cazuri) patrund in sistemul osos sau circulator. Infectiile osoase sau osteomielitele se manifesta atat la copii, cat si la adulti si pot afecta orice os din organism. Daca nu sunt tratate, pot determina deformarea permanenta a oaselor. La copii este intalnita, de obicei, forma acuta a bolii, iar adultii sunt mult mai susceptibili sa dezvolte osteomielita cronica. Osteomielitele apar destul de frecvent la persoanele care sufera de afectiuni medicale grave. Atunci cand osul va fi infectat, maduva osoasa din interiorul acestuia se va inflama si va apasa pe tesutul interior. Vasele de sange vor fi comprimate, fapt ce va intrerupe sau va diminua alimentarea cu sange a osului. Fara un flux sanguin adecvat, anumite parti ale osului pot muri si infectia nu poate fi combatuta in aceste zone. De aceea este necesar diagnosticul... [continuare]

Infectia urinara cu escherichia coli

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Februarie 2013

Generalitati O infectie de tract urinar poate fi cauzata de ciuperci, virusuri si bacterii. Totusi, cel mai frecvent, infectiile de tract urinar sunt cauzate de bacterii. Bacteriile patrund cu viteza in tractul urinar si sunt eliminate cu rapiditate, in mod normal, inainte de a provoca infectii. Totusi, in unele cazuri, bacteriile infrang sistemul natural de aparare al organismului si pot declansa infectii. Infectiile de la nivelul uretrei se numesc uretrite. Infectiile vezicii urinare poarta denumirea de cistita, iar infectiile rinichiului se numesc pielonefrita. Infectiile tractului urinar pot fi cauzate de orice tip de bacterii, dar cel mai frecvent sunt declansate de Escherichia Coli sau E coli. Acestea sunt bacterii care se gasesc in mod normal in intestine. Infectiile tractului urinar cu Escherichia Coli pot fi dureroase sau incomode, dar sunt usor de tratat si prevenit. Exista mai multe tipuri de bacterii care fac parte din grupul bacterian E Coli. Acestea sunt prezente... [continuare]

Alimente care va pot imbolnavi

Din Articole
Actualizat la data de: 19 Martie 2013

Generalitati Contaminarea cu diverse substante a alimentelor este cauza imbolnavirii a milioane de oameni, in fiecare an. Cel mai des sunt contaminate fructele si legumele proaspete, care nu sunt bine spalate inainte de consum, dar si alte produse alimentare prezinta acest risc. Alimente care pot afecta sanatatea - Pepenele galben - Pepenele galben poate fi infectat cu Listeria, care este deosebit de periculoasa, avand manifestari destul de serioase, mai ales in cazul femeilor insarcinate. Listeria traieste in sol si infecteaza pepenele galben atat in interior, cat si in exterior. In plus, Listeria supravietuieste si chiar se multiplica la temperaturi scazute (cum ar fi cele din interiorul frigiderului). - Spanacul si alte legume cu frunze verzi - Unele din cele mai frecvent contaminate alimente sunt cele cu frunze verzi. Acestea se considera a reprezenta cauza aparitiei a numeroase boli. [continuare]

13 alimente benefice sanatatii femeilor

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Iunie 2013

Generalitati Femeile au nevoi nutritionale specifice, pe alocuri diferite de cele ale barbatilor. Din acest motiv, anumite alimente sunt benefice sanatatii femeilor, avand un impact seminificativ in special dupa varsta de 30 de ani, cand organismul intra intr-un proces degenerativ lent. Planul nutritional adoptat de fiecare femeie in parte poate preveni sau chiar stagna unele simptome ale bolilor care afecteaza cu precadere sexul feminin, precum osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Alimentatia si sanatatea femeilor Alimentatia poate avea cu adevarat un rol esential in starea de sanatate a femeilor, influentand-o negativ sau pozitiv, in functie de alegerile facute. Astfel, anumite alimente bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali sporesc longevitatea si previn instalarea diverselor afectiuni diagnosticate deseori in randul pacientilor de sex feminin. Asadar, alimentatia sanatoasa poate sa furnizeze unei femei... [continuare]

Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza

Din Articole
Actualizat la data de: 31 Iulie 2013

Generalitati Infectiile de tract urinar sunt afectiuni frecvente in randul femeilor, un sfert din populatia feminina experimentand episoade recurente ale acestor infectii de-a lungul vietii. Medicii au observat o legatura clara intre inaintarea in varsta si frecventa infectiilor de tract urinar, mai exact cresterea predispozitiei la tulburarile aparatului urinar la femeile ajunse la menopauza. O cercetare recenta a reusit sa demonstreze ca estrogenul, al carui nivel se reduce considerabil la menopauza, are un rol-cheie in prevenirea infectiilor de tract urinar. Din acest motiv, tratamentele pe baza de estrogen se pot dovedi mai eficiente decat alte metode profilactice de prevenire si tratare a infectiilor urinare. Constatarile stiintifice despre estrogen si infectiile de tract urinar Un studiu condus de cercetatorul Thomas Hannan, profesor in patologie si imunologie la Scoala Universitara de Medicina din St. Louis, SUA, arata ca administrarea vaginala a tratamentelor pe... [continuare]

Infectia cu blastocystis hominis

Din Articole
Actualizat la data de: 13 August 2013

Generalitati Infectia cu Blastocystis hominis este produsa de un parazit microscopic cu acelasi nume, capabil sa produca o serie de tulburari intestinale. Protozorul poate sa fie contactat atat din materiile fecale ale persoanelor sanatoase, cat si din cele ale suferinzilor de diaree, dureri abdominale sau afectiuni gastrointestinale. Patogenicitatea si taxonomia infectiei cu Blastocystis hominis nu au fost inca elucidate de specialisti. In general, infectia cu Blastocystis hominis se vindeca de la sine. Medicii pot administra un tratament medicamentos, in cazurile rare in care semnele si simptomele bolii nu dispar. Cauze In trecut, Blastocystis hominis era considerat un parazit inofensiv, un organism microscopic unicelular care se regaseste deseori in tractul gastrointestinal si ajuta organismul sa isi mentina imunitatea in parametri optimi. Ulterior, s-a constatat ca anumite tipuri de Blastocystis hominis pot provoca infectii cu simptome specifice, precum varsaturile sau... [continuare]

14 alimente indispensabile unei diete sanatoase

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Septembrie 2013

Generalitati Discutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg. Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere. Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate Paleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila... [continuare]

Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii

Din Articole
Actualizat la data de: 17 Iunie 2014

Generalitati Exista o serie de alimente pe care trebuie sa le evitati in timpul sarcinii, astfel incat sa preveniti contactarea unor microorganisme periculoase sau chiar imbolnavirea fatului aflat in plina dezvoltare. In timp ce dieta unei gravide contine tipuri de hrana consumate in orice dieta echilibrata, pentru un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale, este bine sa excludeti din consum cateva alimente cu potential nociv. Alimente interzise in sarcina 1. Branzeturi moi Sortimentele de branza moale, preparate din lapte nepasteurizat, pot transmite bacteria Listeria, ce poate pune in pericol viata fatului si creste riscul pierderii sarcinii. Listeria poate sa patrunda prin placenta si sa infecteze bebelusul, provocand infectii si alte complicatii grave. Branza Brie, Camembert, feta, branza cu mucegai si alte specialitati din aceasta categorie prezinta un anumit grad de risc, daca nu stiti cu siguranta provenienta laptelui si masura in care acesta a fost... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru iarna

Din Articole
Actualizat la data de: 10 Decembrie 2012

Generalitati Multa lume nu stie ce sa manance in timpul sezonului de iarna si sfarsesc prin a consuma alimente nesanatoase. Multi ajung sa evite complet alimentele sanatoase de sezon si consuma in cantitati mari alimente care ingrasa. Cu schimbarea anotimpurilor vin si modificari in stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare in functie de sezon ajuta organismul sa ramana sanatos. Acest lucru va poate feri de imbolnaviri pe timp de iarna. Stiintific, s-a dovedit ca sezonul rece mentine sanatatea organismului si creste puterea sistemului digestiv. Din cauza temperaturilor scazute din mediu, corpul uman consuma mai multa caldura care este o forma de energie. Astfel, fiecare persoana va avea nevoie de mai multa energie in sezonul de iarna, ceea ce determina oamenii sa consume mai multe alimente. Totusi, indicat ar fi sa consumati alimente care sa va ofere energie, dar care sa contina putine calorii. In plus trebuie sa urmati o dieta echilibrata pentru a evita dezechilibrele... [continuare]

Cum sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara

Din Articole
Actualizat la data de: 06 August 2014

Generalitati Pe timp de vara, toxiinfectiile alimentare sunt diagnosticate mai frecvent, din pricina perisabilitatii crescute a alimentelor pe fondul temperaturilor crescute si a umiditatii. Gratarele in curte sau in natura, picnicurile la iarba verde si pranzurile servite pe plaja sunt moduri placute de manca, insa totodata periculoase. Cateva masuri de precautie recomandate de specialisti va ajuta sa consumati in siguranta alimentele pe timp de vara, indiferent de circumstantele in care luati masa. Consumul si pastrarea alimentelor in sezonul cald Bacteriile din hrana se inmultesc la o rata crescuta atunci cand sunt expuse la temperaturi curprinse intre 5 si 60 de grade Celsius. Odata ce alimentele intra in contact cu caldura si umiditatea, ele se pot altera mai repede decat in alte perioade ale anului. Prepararea si consumul mancarii in spatii deschise, unde nu exista un acces deplin la apa si refrigerare, cresc riscul contaminarii alimentelor. Toxiinfectiile alimentare... [continuare]

Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene

Din Articole
Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Generalitati Alimentele cu proprietati antivirale si antibacteriene reprezinta o cale excelenta prin care va puteti proteja de virusuri, bacterii si fungi. Numeroase produse naturale care isi pot gasi un loc de cinste in meniul zilnic au propriile mecanisme naturale de aparare impotriva agentilor patogeni din mediul inconjurator. Odata consumate de catre om, ele intaresc sistemul imunitar si grabesc vindecarea, datorita substantelor din compozitie. Alimente care protejeaza impotriva bolilor In sezonul gripei si al racelilor, alimentatia joaca un rol important in sporirea rezistentei organismului in fata microorganismelor care pot produce infectii respiratorii, digestive sau de alta natura. Urmatoarele alimente cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice aduc beneficii directe atat imunitatii, cat si capacitatii organismului de a se recupera dupa instalarea unei afectiuni. Mai mult decat atat, acestea nu ridica riscul efectelor adverse ale substantelor... [continuare]

10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii

Din Articole
Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele 1. Morcovii Bogati in carotenoizi, morcovii sunt adevarate remedii naturale pentru acnee, paloarea pielii si combaterea semnelor premature de imbatranire a tesutului cutanat. Substantele active din morcovi ajuta pielea cu tonuri galbene sa prinda o nuanta placuta de bronz. Nutrientii din morcovi ajuta si la tratarea acneei. Sucul proaspat de morcovi cruzi, aplicat topic pe regiunile afectate de acnee, grabeste vindecarea veziculelor. Vitamina A, gasita in cantitati... [continuare]

Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Mai 2015

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Din Articole
Actualizat la data de: 25 August 2015

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Contraindicatiile alimentatiei naturale la sugar

Din Articole
Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2015

Alimentatia naturala reprezinta alimentatia exclusiva cu lapte de mama in primele 4-6 luni de viata (este alimentatia ideala si cea mai economica). Laptele de mama este alimentul cel mai fiziologic avand compozitia adaptata la particularitatile de digestie si necesitatile nutritionale ale sugarului. Pe langa valorile nutritionale asigura protectie antiinfectioasa, antialergica si nu in ultimul rand consolideaza legaturi afective intre mama si copil. Contraindicatiile alimentatiei naturale la sugar sunt: a) Contraindicatii ce tin de individ - contraindicatii materne (tin de mama) sau contraindicatii ale copilului (tin de copil); b) Contraindicatii ce tin de perioada de alaptare - contraindicatii permanente sau contraindicatii temporare; Exista o combinatie intre cele doua tipuri de contraindicatii. Astfel avem urmatoarele tipuri: Contraindicatii materne permanente: Boli cronice ale mamei sau medicatia administrata mamei Tuberculoza pulmonara activa; Septicemie; Eclampsie; [continuare]

Alimentele pe care expertii nu le-ar manca niciodata

Din Articole
Actualizat la data de: 01 Februarie 2016

Ce produse cresc riscul de toxiinfectie alimentara Fiecare aliment pe care il consumam ne influenteaza intr-o oarecare masura sanatatea. Bacteriile, parazitii si virusurile pot ajunge in alimente si bauturi, iar persoanele care le consuma pot sa se confrunte cu toxiinfectii alimentare. Anual, in Statele Unite ale Americii exista aproximativ 48 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare, potrivit statisticilor Administratiei Nationale pentru Alimente si Medicamente. Unele dintre aceste cazuri sunt foarte grave si duc chiar si la decesul celor care au consumat alimentele contaminate. Persoanele care au cel mai mare grad de risc la toxiinfectie alimentara sunt femeile insarcinate, copii, varstnicii, cat si cei care au un sistem imunitar slabit. Printre simptomele intoxicatiei cu alimente sunt greata, starile de voma, diareea, febra, frisoanele, durerile de cap, crampe stomacale si lipsa apetitului. Iata o serie de produse de care ar trebui sa ne ferim si care, in opinia... [continuare]

Infectia cu helicobacter pylori

Din Comunitate

Buna ziua. As vrea sa stiu si eu daca aceasta infectie se poate transmite si care sunt caile de transmitere. Multumesc [continuare]

Infectie urinara

Din Comunitate

va rog sa-mi spuneti si mie la ce medic sa merg ca am o infectie urinara pe care o tratez cu ciprinol (sunt la a patra zi de atibiotic) si tot urinez des nu mai pot mam saturat toata ziua sa stau pe wc si ma mai si ustura [continuare]

Sa fie vorba despre vreo infectie urinara?

Din Comunitate

Buna seara, Am facut niste analize la urina si rezultatele sunt inauntrul valorilor normale, cu exceptia urmatoarelor: -leucocit esteraza - 75 WBCs/uL - claritate - tulbure - leucocite - relativ frecvente -levuri - rare Iar la rubrica "urocultura" scrie: Bacteriurie < 1000 UFC/ml (fara semnificatie clinica) 1000 UFC/ml = prag de detectie al uroculturii uzuale UFC = unitati formatoare de colonii. Precizez ca am dus la laborator si proba de urocultura, iar cei de acolo mi-au spus ca in vreo doua zile sunt gata rezultatele. Deci cred ca cele de mai sus nu sunt rezultatele. Sa fie motiv de ingrijorare valorile ridicate ale analizelor? Vreo infectie ceva? Va multumesc, [continuare]

Infectie stafilococul auriu

Din Comunitate

E posibil ca infectia cu stafilococul auriu , netratata , sa creeze probleme neurologice, stari de rau cu lesin , amorteala, tremuraturi cu imposibilitate de a vorbi???? [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)