Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene

Publicat la data de: 02 Martie 2015 | Actualizat la data de: 04 Martie 2015
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Alimente cu proprietati antivirale si antibacteriene

Alimentele cu proprietati antivirale si antibacteriene reprezinta o cale excelenta prin care va puteti proteja de virusuri, bacterii si fungi.

Numeroase produse naturale care isi pot gasi un loc de cinste in meniul zilnic au propriile mecanisme naturale de aparare impotriva agentilor patogeni din mediul inconjurator. Odata consumate de catre om, ele intaresc sistemul imunitar si grabesc vindecarea, datorita substantelor din compozitie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente care protejeaza impotriva bolilor
  3. Citeste pe aceeasi tema

Alimente care protejeaza impotriva bolilor

Sus

In sezonul gripei si al racelilor, alimentatia joaca un rol important in sporirea rezistentei organismului in fata microorganismelor care pot produce infectii respiratorii, digestive sau de alta natura.

Urmatoarele alimente cu proprietati antibacteriene, antivirale si antifungice aduc beneficii directe atat imunitatii, cat si capacitatii organismului de a se recupera dupa instalarea unei afectiuni. Mai mult decat atat, acestea nu ridica riscul efectelor adverse ale substantelor medicamentoase si pot fi consumate in siguranta de copii, adulti si varstnici deopotriva.

Nuca de cocos

Nuca de cocos detine o varietate de proprietati nutritive si medicinale, prezentand o actiune antimicrobiana impotriva fungilor, virusurilor, bacteriilor si parazitilor. Studiile de specialitate au descoperit ca miezul de cocos si apa de cocos poseda aceste efecte antipatogene importante.

De altfel, in medicina traditionala, extractul din nuca de cocos a fost folosit de-a lungul timpului pentru tratarea bolilor cauzate de bacterii si virusuri, precum bronsita, raceala comuna, ulcerul cauzat de bacteria H. pylori, gonoreea sau infectiile cutanate.

Usturoiul proaspat

Considerat a fi un adevarat antibiotic natural, usturoiul proaspat contine o substanta activa numita alicina, cu importante proprietati antimicrobiene. Aceasta este eliberata atunci cand usturoiul este zdrobit, avand efecte antiparazitice, antifungice si antibacteriene.

Cercetatorii au demonstrat ca usturoiul proaspat omoara parazitii intestinali si ajuta la tratarea candidozei. In plus, este eficient in combaterea tulpinilor de E.coli rezistente la antibiotice. Tot usturoiul furnizeaza cantitati importante de antioxidanti, intarind sistemul imunitar. Administrarea usturoiului ca profilactic protejeaza organismul de numerosi agenti patogeni si previne instalarea imbolnavirilor.

Ghimbirul

Folosit in scop medicinal inca din epoca Chinei Antice, ghimbirul se remarca printr-o gama variata de proprietati antimicrobiene, demonstrate de studiile stiintifice moderne. Ghimbirul proaspat omoara virusurile care produc infectii la nivelul tractului respirator si bacteriile responsabile cu majoritatea infectiilor stafilococice si streptococice. Alte demersuri stiintifice au scos in evidenta faptul ca radacina de ghimbir contine o proteina care anihileaza numeroase specii de fungi.

Frunzele de ceai

Frunzele de ceai au o activitate antimicrobiana ca parte a mecanismului lor de aparare impotriva insectelor si altor agenti patogeni din mediu. Ceaiul negru si ceaiul de oolong partial fermentat se remarca in mod deosebit ca avand proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice, datorita compusilor fenolici pe care ii contin.

Numeroase studii au demonstrat ca frunzele de ceai au efect distructiv asupra microorganismelor periculoase, inclusiv asupra tulpinilor de stafilococi, E.Coli sau salmonela.

Echinaceea

Folosita de sute de ani pentru intarirea sistemului imunitar si tratarea infectiilor, echinaceea este o planta eficienta in special in uciderea bacteriilor, unele dintre ele virulente, precum Stafilococul auriu. Aceeasi planta este utilizata si pentru tratarea ranilor deschise, difteriei, septicemiei sau leziunilor cauzate de sifilis.

Mierea de Manuka

Produs care a devenit popular in magazinele naturiste din Romania, mierea de Manuka (importata din Australia si Noua Zeelanda) distruge eficient bacteriile periculoase, inclusiv Stafilococul auriu, deseori rezistent la antibiotice.

Mierea

Datorita proprietatilor sale antiseptice naturale, mierea are aceeasi eficacitate ca peroxidul de hidrogen in dezinfectarea plagilor si grabirea vindecarii acestora. Intrucat formeaza un film emolient pe mucoasa gatului, mierea se recomanda in tratarea durerilor si inflamatiilor de la acest nivel. Proprietatile sale antioxidante si antiinflamatorii permit combaterea infectiilor virale, bacteriene si fungice.

Ceapa

Ceapa contine, pe langa numeroase vitamine si minerale esentiale, substante naturale cu proprietati antiseptice. De aceea, acest aliment este un bun agent expectorant, vermifug si antiinfectios. Ceapa se comporta ca un antibiotic fata de culturile de stafilococi, fiind si un bun antihelmintic (combate viermii intestinali). Aceasta leguma este recomandata pentru prevenirea gripei si tratarea ei.

Iaurtul

Iaurtul contine bacteria benefica Lactobacillus reuteri, despre care s-a descoperit ca blocheaza inmultirea virusurilor care invadeaza organismul pe fondul unei imunitati scazute. Nu toate iaurturile din comert contin aceasta bacterie buna, de aceea este recomandat sa urmariti pe eticheta produselor existenta probioticului Lactobacillus reuteri.

Alimentele bogate in seleniu

Un aport suficient de seleniu in organism creste productia de citokine, care faciliteaza eliminarea virusurilor gripale din corp. Asfel, alimentele bogate in seleniu au un efect antiviral important, printre cele mai importante numarandu-se nucile braziliene, scoicile, homarul, crabii, tonul sau codul.

Vinul rosu

Resveratrolul si polifenolii din vinul rosu actioneaza la fel ca probioticele din iaurt: cand virusurile racelii si gripei ajung in organism si incearca sa se inmulteasca, aceste substante le impiedica sa se multiplice si facilieaza eliminarea lor din corp.

Piperul negru

Boabele de piper negru contin o cantitate importanta de piperina, un compus cu efecte analgezice, de combatere a febrei si a durerilor provocate de infectii virale sau bacteriene. Combinate cu praf de ghimbir si otet, constituie un remediu natural extrem de eficient in tratarea racelii si a gripei.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Alimentele care reduc stresul Alimentele care reduc stresul

    Generalitati Stresul este, in ziua de azi, un factor important care ne influenteaza viata. Peste tot, acasa, la serviciu, in relatiile personale si chiar la bucatarie, prin mancarea nesanatoasa pe care o consumam, stresul isi face aparitia. Totusi, vestea cea buna...citeste mai mult

  • 9 alimente recomandate cand aveti gripa 9 alimente recomandate cand aveti gripa

    Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este...citeste mai mult

  • Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi Beneficiile pentru sanatate ale...

    Generalitati Adevarul despre usturoi este usor de descoperit. Ce este interesant este faptul ca de-a lungul timpului, calitatile sale au fost confirmate. In prezent, usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate